Camerele video, acum disponibile şi relativ ieftine, sunt o prezenţă cotidiană în numeroase ferme. De obicei, ele sunt folosite pentru supravegherea activităţilor curente sau ca sisteme anti-furt. Dar camerele video pot avea şi rolul de a monitoriza comportamentul animalelor de fermă, vaci de lapte, porci, pasări, etc. Însă pentru a revedea ore întregi de înregistrări este nevoie de timp suplimentar. Există două modalităţi pentru a uşura acest proces: 1) creşterea vitezei de redare a materialului video sau 2) utilizarea fotografiei timelapse.
O ZI ÎNTREAGĂ ÎN CÂTEVA MINUTE
Apărut pentru prima dată în cinematografie, „timelapse” („curgerea timpului”) este un procedeu tehnic prin care fotografii executate (din aceeaşi poziţie) la intervale precise de timp sunt „derulate” după montaj într-un ritm accelerat sub forma unui video. Pentru ca filmul final să nu prezinte salturi bruşte în timp, este obligatoriu ca toate cadrele să fie obţinute la acelaşi interval de timp. Astfel, se produce „o compresie” a timpului şi ceea ce se petrece în decursul a câteva ore sau zile este redat în câteva secunde sau minute.
SISTEME IEFTINE ŞI EFICIENTE
După ce a testat utilizarea fotografiei timelapse în grajdurile de vaci de lapte, Brian Dougherty, de la Iowa State University, afirmă că această tehnică reduce intervalul dintre colectarea datelor şi accesul fermierului la ele. Comparativ cu programele de monitorizare prin pedometre, fotografierea timelapse este o tehnologie fiabilă şi accesibilă ce permite atât monitorizarea grupului în ansamblu, cât şi o urmărire precisă şi continuă a animalelor individual, pentru a creşte capacitatea fermierului de a preveni problemele de sănătate şi de bunăstare. „Având în vedere cât de ieftine sunt aceste camere, dacă surprindem chiar şi o mică eroare, de exemplu, probleme de hrănire, cheltuielile se recuperează rapid, în funcţie de frecvenţa cadrelor”, afirmă Brian Dougherty.
ODIHNA CREŞTE CURĂŢENIA, PRODUCŢIA ŞI LONGEVITATEA
Pentru a folosi eficient fotografia timelapse în supravegherea vacilor de lapte, Dan McFarland, de la Penn State Extension, crede că este vital să înţelegem desfăşurarea unei zile obişnuite în ferma de vaci. Studiile sale au arătat că o vacă petrece în medie între 3 şi 5 ore mâncând, între 12 şi 14 ore odihnindu-se şi rumegă circa 7-10 ore. Restul zilei este împărţit între socializare, deplasare şi muls.
Dan McFarland a explicat că timpul de odihnă este cheia productivităţii. Studiile sale au arătat că cele mai bune 10% vaci de lapte petrec aproximativ 2 ore suplimentar pe zi în repaus comparativ cu vacile cu o producţie medie.
Fotografia timelpase este un instrument excelent pentru a evalua timpul de odihnă al unei turme. Citeşte un articol complet despre cum ajută această metodă fermierul!
STUDIEREA MODELELOR COMPORTAMENTALE
Dacă procedurile de gestionare a activităţilor în adăposturile de vaci de lapte, cum ar fi livrarea şi împingerea hranei, mulsul şi inseminarea, se desfăşoară după un orar fix, atunci şi modelele comportamentale de grup se sincronizează.
Spre exemplu, la ferma studiată de către echipa de la Veterinary Medicine Teaching and Research Center şi University of California (SUA), videofotografia în timp real şi eşantionarea scanării timp de 60 de minute au sugerat că momentul optim pentru o evaluare a proporţiei maxime de culcare ar trebui să se facă la aproximativ o oră după ce vacile se întorc de la mulsul de dimineaţă. De asemenea, cea mai mare proporţie medie de vaci „culcate” a fost înregistrată la 2 ore după ce vacile s-au întors de la mulsul de dimineaţă, iar cea mai mică proporţie de vaci în poziţia culcat a fost înregistrată la o oră după mulsul de după-amiază.
Cercetătorii au explicat acest fenomen. Citeşte materialul integral AICI!
POZIŢIONAREA ADĂPOSTURILOR
Modul în care orientarea adăpostului influenţează comportamentul animalelor poate fi studiat cu ajutorul supravegherii video. În grajdurile cu stabulaţie liberă, în funcţie şi de anotimp, laturile/capetele estice şi sud-estice sunt mai expuse la soarele direct de dimineaţă şi în aceste zone se înregistrează (de obicei) o creştere mai rapidă a temperaturii decât în alte părţi ale adăpostului. În acele zone se observă o aglomerare a animalelor iarna. Vara, extinderea acoperişului sau utilizarea de materiale de umbrire pentru protejarea boxelor expuse în anumite momente ale zilei ar putea atenua efectul de supraîncălzire.
Cum funcţionează video timelapse, un excelent instrument de studiere a comportamentului vacilor!
AVANTAJELE „TIMELAPSE”:
• Activităţile de hrănire şi de odihnă/culcare pot fi înregistrate fără ca animalele să fie perturbate de prezenţa unui observator.
• Se pot determina efectele schimbărilor zilnice de temperatură – în mare parte, în urma expunerii la soare pe parcursul unei zile, dimineaţa şi după-amiaza, iarna/vara – asupra comportamentului animalelor.
• Utilizând fotografia timelapse se poate studia indicele de confort al vacilor – timpii de odihnă adecvaţi pe parcursul unei zilei.
• Se poate urmări disponibilitatea furajelor, respectiv accesul animalelor la frontul de furajare.
• Sistemele de camere de fotografiat şi instalarea acestora sunt relativ ieftine.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE