Cu prilejul unei serii de conferinţe susţinute de prof. dr. Paul Fricke, de la Universitatea din Wisconsin – Madison (SUA), compania Fides Agro spol s.r.o. a organizat, pentru un grup de specialişti în reproducţie din România, şi prezentarea unităţii de producţie a furajelor din Šardice (Cehia), precum şi o vizită în ferma proprie de îngrăşare a tineretului bovin femel, rase de carne.
Cel mai mare producător de furaje din Cehia
FIDES AGRO spol. s r.o., compania mamă a Fides Agro România, şi-a început activitatea în 1995. Treptat, odată cu creşterea şi dezvoltarea capacităţii de producţie şi adăugarea de noi linii de fabricaţie și depozitare, precum şi a laboratorului propriu de analiză, compania şi-a diversificat şi producția de amestecuri și premixuri de minerale și vitamine, amestecuri medicamentoase, înlocuitori de lapte şi amestecuri de minerale și vitamine certificate ecologic (KEZ).
Fides Agro este cel mai mare producător de furaje concentrate şi premixuri din regiunea fostei Cehoslovacii şi lider de piaţă în sectorul nutriţiei pentru vaci de lapte şi vaci de carne. Aproximativ 25% din producţie este livrată la export, în mai mult de 12 ţări.
Peste 6000 tone premixuri minerale, anual
În unitatea de producţie din Šardice se produc anual mai mult de șase mii de tone de premixuri minerale şi peste 2500 tone substituenţi de lapte. Furajele granulate şi peletizate, precum şi blocurile vitamino-minerale sunt produse în alte unităţi. „Încercăm să oferim partenerilor noştri toată gama de premixuri furajere, suplimente minerale şi înlocuitori de lapte pentru toate speciile de animale de fermă şi, în special, pentru nutriţia vacilor de lapte pentru care avem cea mai diversificată gamă. Dar şi consultanţă şi cursuri de nutriţie, servicii de analiză şi evaluare a furajelor, conservare, inclusiv aditivi pentru siloz, cumpărare şi vânzare de animale şi mărfuri agricole”, a detaliat Radomír Andrýs, director executiv Fides Agro spol s.r.o.
Certificare şi analiză
În mod curent, circa 300 de componente intră în compoziţia premixurilor, suplimentelor şi a furajelor produse de către Fides Agro. Chiar dacă la achiziţie aceste materii prime sunt deja însoţite de buletine de analiză, după recepţia în depozitele companiei, acestea sunt analizate şi în laboratorul propriu. De asemenea, fiecare lot de produse fabricat este testat şi trebuie să îndeplinească criteriile de calitate. „Avem un număr limitat de furnizori deoarece trebuie să fim foarte selectivi în alegerea materiilor prime, care trebuie să fie certificate. Avem nevoie să cunoaştem originea şi procesul de fabricaţie – trasabilitatea – pentru fiecare dintre ingredientele pe care le folosim. La fel procedăm cu fiecare şarjă din producţia proprie”, a spus Ivo Háp, directorul unităţii de producţie din Šardice.
Prin programe software sunt controlate liniile specializate de producţie ce includ sisteme automatizate de cântărire şi dozare, transport, amestecare şi însăcuire. Ultima mare achiziţie este un robot care preia şi paletizează sacii cu premixuri furajere.
Certificare GMP+ şi Non GMO
Pentru a avea acces la pieţele străine, aşa cum sunt Austria şi Germania, trebuiesc îndeplinite standardele de calitate specifice. „Avem certificare pentru produsele ecologice,GMP+ şi Non GMO. Pentru aceste produse, trebuie să folosim doar materii prime, minerale, vitamine şi aditivi proveniţi, la rândul lor, de la producători certificaţi pentru aceste criterii. Oricare dintre clienţii noştri pot să ne viziteze şi să vadă întregul proces de producţie, suntem deschişi şi nu avem nimic de ascuns”, a adăugat Ivo Háp.
Producţie – transport – consultanţă
Fides Agro s.r.o. are40 de angajaţi direct în producţie, iar alţi 12 specialişti desfăşoară activităţi de consultanţă şi vânzări către utilizatorii finali. De asemenea, compania are propria flotă de transport pentru transportul produselor pe teritoriul Cehiei şi al Slovaciei. „Chiar dacă este mai costisitor, noi suntem responsabili de producţie, dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că produsele noastre ajung în bune condiţii în ferme. Astfel, avem totul sub control, oamenii noştri produc, transportă şi oferă consultanţă”, a explicat Radomír Andrýs.
Rețete personalizate
În fiecare an apar schimbări în reglementările oficiale privind nutriţia animalelor. „Avem unele reţete neschimbate de ani de zile şi care sunt folosite cu rezultate foarte bune, dar majoritatea se schimbă frecvent atât pentru că regulamentele se modifică periodic, cât şi pentru că unii dintre clienţii noştri doresc reţete personalizate. De exemplu, pentru anumiţi hibrizi de porci sau păsări se cer reţete specifice sau unii fermieri au furaje proprii pentru care trebuie adaptate anumite premixuri şi aditivi”, a precizat Ivo Háp.
Specialiştii Fides Agro pot realiza programe de nutriţie personalizate prin servicii de analiză a furajelor, identificarea posibilităţilor de îmbunătăţire a programelor de furajare şi oferirea de soluţii concrete – premixuri şi aditivi furajeri. Informaţii suplimentare pe: https://www.fidesagro.ro/.
CALITATE ŞI IGIENĂ
Referitor la asigurarea unei nutriţii corespunzătoare fiecărei specii şi categorii de vârstă şi producţie, dar mai ales pentru vacile de lapte, „producţia şi calitatea furajelor începe încă din câmp”, aşa cum apreciază Marius Uicoabă,manager Fides Agro România: „Orice detaliu, începând de la epoca optimă de recoltare, lungimea de tocare şi până la tasarea corespunzătoare, buna acoperire/izolare şi adăugarea de inoculanţi influenţează atât procesele de fermentare, cât şi calitatea finală a silozului”.
Cu detalii despre ferma de îngăşare şi subiectele abordate în cadrul conferinţei susținute de dr. Paul Frick – „Managementul eficient al reproducţiei vacilor”, vom reveni în numerele viitoare ale revistei Ferma.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE