6 minute de citit

Fermierul Nădlăcan a finalizat 3 proiecte europene

fermierul nadlacan 01 Fermierul Nădlăcan a finalizat 3 proiecte europeneRenumit pentru comunitatea slovacă, Nădlacul este cunoscut în lumea fermierilor şi pentru Fermierul Nădlăcan, cooperativa care a inaugurat recent o bază de recepție-depozitare a cerealelor și un micro FNC.

Graţie efortului tuturor membrilor Cooperativei și al echipei de implementare şi după o muncă de aproape 3 ani, s-a reuşit finalizarea construcţiei bazei de recepţie şi depozitare cu o capacite de 9.500 tone şi a unui micro FNC.

ASOCIEREA VINDE MAI BINE!

Înfiinţată de către un grup de fermieri producători de sfeclă de zahăr în 2015 decembrie, încă de la început, membrii Cooperativei Fermierul Nădlăcan şi-au dorit să se ajute reciproc pentru ”a semăna, a recolta şi transporta ceea ce produceau”. Foarte rapid, membrii cooperativei şi-au dat seama că ”asociere/unirea îi poate ajuta să vândă mai bine și, cel mai important, să rămânem pe piață, fiindcă fermierii mici sunt într-o luptă de zi cu zi pentru a putea rămâne pe această piață instabilă”, ne-a spus Milan Kelo, preşedintele Cooperativei.

Din 2016, Cooperativa Fermierul Nădlăcan este recunoscută și ca grup de producători.

fermierul nadlacan 02 Fermierul Nădlăcan a finalizat 3 proiecte europene

LA FEL CA ÎNTR-O FAMILIE

Și-au dat seama că investiţiile din banii proprii erau greu de făcut, aşa că accesarea fondurilor europene a reprezentat şansa Cooperativei de a se lansa.

Primul mare proiect, în valoare de 2,2 milioane de euro, cu 90% finanţare europeană a reprezentat şi prima piatră de încercare, deoarece fermierii şi-au dat seama că nici măcar contribuția proprie de 220 mii de euro nu o aveau.

”Am colindat toate băncile şi instituţiile de finanţare şi toată lumea se uita la noi ca la o sperietoare, pe atunci nu existau procedurile pentru acordarea de credite cooperativelor. Am avut un foarte mare noroc cu un director regional al unei bănci care ne-a înţeles şi a cofinanțat proiectul. La rândul nostru, am garantat cu toate bunurile care le aveam: case, maşini şi terenuri, am avut încredere în noi, la fel ca într-o familie”, îşi aminteşte Milan Kelo.

Chiar dacă în primii ani de funcţionare au fost enorm de multe piedici şi o bătălie continuă cu instituţii şi mentalităţi, cu timpul lucrurile s-au reglementat. ”În 2018 ne-am afiliat la UNCSV (Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal), care ne-a ajutat foarte mult, deoarece am început să coagulăm la nivel național acest concept de cooperative. Avem angajați care urmăresc cadrul şi modificările legislative şi, cu foarte multă muncă și cu multe sacrificii, lucrurile au început să meargă spre bine”, apreciază Milan Kelo.

fermierul nadlacan 04 Fermierul Nădlăcan a finalizat 3 proiecte europene

FERMIERUL NĂDLĂCAN FACE ”PUI”

În prezent, membrii Cooperativei Fermierul Nădlăcan desfăşoară doar activităţi în sectorul vegetal, dar o parte dintre aceştia fac parte şi dintr-o altă Cooperativă care va produce produse tradiționale, inclusiv renumitul salamul de Nadlac. Acestă cooperativă a luat ființă deoarece nu toţi membrii din ”Fermierul Nădlăcan” au fost de acord să extindă domeniul de activitate cu alte investiții. „Am nășit mai multe cooperative din țară, în sensul că am convins oameni de alte zone să își facă cooperative, inclusiv două cooperative în Nădlac, una în Variaș (jud. Arad) şi o cooperativă în județul Bihor”, a spus Milan Kelo.

Întrebat fiind dacă primesc noi membri, Milan Kelo ne-a răspuns: ”da, suntem deschiși pentru noi membri. Avem fermieri pe care dorim să îi avem membri şi care şi doresc să vină, la fel cum sunt alţi fermieri care doresc să vină şi nu prea dorim să-i primim. Vă spun sincer, suntem deschişi, dar încercăm să alegem”.

fermierul nadlacan 03 Fermierul Nădlăcan a finalizat 3 proiecte europene

3 MARI PROIECTE FINALIZATE

Cele mai importante proiecte finalizate au fost finanțate prin submăsura 4.1 “Investiții în exploatații agricole”, în valoare de 2.217.981 euro şi prin submăsura 4.2 ”Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și dezvoltarea de produse agricole”, în valoare de 997.945 euro.

Acum, în derulare (anul 4) este un proiect prin submăsura 9.1 “Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, în valoare de 486.442 euro, prin care se acordă un sprijin anual, pe o perioadă de 5 ani, în valoare maximă de 100.000 euro pe an, raportat la cifra de afaceri a cooperativei.

URMEAZĂ PROIECTUL CU NR. 4

În fază de implementare se află un proiect prin submăsura 4.2 pentru ”Construire unui centru de procesare a lucernei”, în valoare totală de aproape două milioane de euro.

”Nu ne putem hazarda să sărim de la un proiect la altul fără să îl implementăm prompt, mai ales că trebuie să contribuim cu 700.000 de euro partea noastră de cofinanțare, o sumă mare pentru noi. Apoi, după ce implementăm proiectul trebuie să începem să producem pentru a putea plăti ratele. Nu ne gândim la profit în primă fază. Planurile sunt mari dar, repet, trebuie să le facem pas cu pas, fiindcă altfel riscăm să ne împiedicăm…”, a spus Milan Kelo.

După baza pentru depozitare şi micro-FNC-ul, fabrica de procesare lucernă pare un pas firesc în dezvoltarea activităţii Cooperativei. ”Lucerna va fi uscată, amestecată cu anumite furaje și peletizată, în funcție de nevoia din piață. Vrem să cultivăm cca. 500-600 hectare lucernă în sistem ecologic și să producem peleți pentru furajarea animalelor. Ne gândim și la beneficiari din țară, dar pe piața europeană în acest moment am avea desfacere”, este convins Milan Kelo.

Cooperativa Fermierul Nădlăcan are 27 de fermieri membri și exploatează 3.500 hectare de teren!

Milan Kelo Fermierul Nădlăcan a finalizat 3 proiecte europene

Scopul asocierii este acela de a ne permite să negociem vânzarea şi achiziţia în aceleași condiții ca și fermierii mari. Depozităm şi condiţionăm toată marfa iar acum avem și un FNC. Vrem să facem împreună lucruri pe care singuri nu le-am fi putut face în câteva generații! – MILAN KELO, Preşedinte Cooperativa Fermierul Nădlăcan

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →