FERMA DE FAMILIE e sortită dispariției, în lipsa unui sprijin adecvat. Daniel Buda: ”DECLINUL VA PERSISTA, fără soluții viabile!” - Revista Ferma
4 minute de citit

FERMA DE FAMILIE e sortită dispariției, în lipsa unui sprijin adecvat. Daniel Buda: ”DECLINUL VA PERSISTA, fără soluții viabile!”

daniel buda 1n219 b FERMA DE FAMILIE e sortită dispariției, în lipsa unui sprijin adecvat. Daniel Buda: ”DECLINUL VA PERSISTA, fără soluții viabile!”

Ferma de familie este amenințată cu dispariția, fără sprijin adecvat, ”iar trendul descrescător din ultimii ani ar putea continua în lipsa interesului noilor generații pentru agricultură.

Între 2005 și 2020, peste 37% din ferme au dispărut, iar declinul va persista fără soluții viabile!”, scrie europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de facebook.

COLOANA VERTEBRALĂ DIN AGRICULTURA UE

”Fermele familiale constituie coloana vertebrală a structurii agricole din Uniunea Europeană, atât prin numărul lor mare, cât și prin contribuția semnificativă la ocuparea forței de muncă în acest sector vital al economiei”, continuă Daniel Buda.

Aproximativ 57% dintre ferme sunt gestionate exclusiv de membrii familiei, iar în alte 36%, munca acestora reprezintă cel puțin jumătate din totalul forței de muncă.

CITEȘTE ȘI: Ferma de familie: simbol european, eşec românesc

AMENINȚATE DE DISPARIȚIE!

”Fără sprijin adecvat, aceste ferme sunt amenințate de dispariție!” – Daniel Buda

Ținând cont de valoarea reală pe care o au exploatațiilor agricole familiale pentru sectorul agricol și fiind preocupat de soarta pe care o vor avea acestea în viitor, în luna ianuarie europarlamentarul a adresat două întrebări Comisiei Europene:

  1. Care sunt măsurile și inițiativele specifice la care se gândește Comisia Europeană pentru a sprijini fermele de familie în viitor?
  2. Cât de eficiente sunt actualele strategii de atragere a tinerilor spre agricultură?

CE A RĂSPUNS COMISIA EUROPEANĂ?

O lună mai târziu, Comisia Europeană a răspuns întrebărilor europarlamentarului român.

Redăm punctul de vedere transmis de Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, în numele Comisiei Europene.

”Fermele familiale sunt coloana vertebrală a agriculturii europene, iar politica agricolă comună (PAC) ajută la menținerea fermelor familiale pe întreg teritoriul UE. În lipsa PAC, numărul fermelor ar scădea și mai mult și ne-am pierde peisajele rurale tradiționale.

În cadrul celei mai recente evaluări a PAC, s-a considerat că sprijinul direct pentru venit ajută la stabilizarea venitului fermei, aspect în care ambii piloni ai PAC au un rol important prin intermediul diverselor instrumente care se adresează unor nevoi și probleme diferite.

Studiu Scenar din 2020 demonstrează că, în absența PAC, efectul cel mai evident ar fi o reducere mai rapidă a numărului de ferme și, într-o măsură mai mică, a suprafeței de teren agricol. Prin urmare, producția de alimente ar fi concentrată în ferme industriale mari, lucru ce ar avea consecințe asupra ocupării forței de muncă și a mijloacelor de subzistență din mediul rural”, se arată în răspunsul comisarului Wojciechowski.

CITEȘTE ȘI: ”Am sperat că, prin muncă, voi reuși să construiesc ceva în țara mea! VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!”

SPRIJINIREA TINERILOR FERMIERI

”Reînnoirea generațiilor în agricultură este unul dintre cele 10 obiective ale PAC. Statele membre trebuie să dedice un cuantum minim pentru sprijinirea tinerilor fermieri, corespunzând unei proporții de 3% din pachetul lor de plăți directe”, scrie comisarul pentru agricultură.

Se oferă flexibilitate în legătură cu instrumentele pe care le pot utiliza statele membre pentru pachetul financiar respectiv:

  • sprijin mai mare pentru venit
  • ajutor la înființare pentru tinerii fermieri noi
  • sprijin pentru investiții cu rate mai ridicate de cofinanțare

MARILE PROBLEME ALE TINERILOR FERMIERI: ACCESUL LA TERENURI ȘI LA CAPITAL

”Ce mai recentă evaluare a PAC cu privire la reînnoirea generațiilor constată că impactul măsurilor cuprinse în PAC asupra numărului de tineri fermieri este pozitiv, dar accesul la terenuri și la capital este principalul obstacol pentru intrarea tinerilor în sectorul agricol.

La inițiativa Parlamentului European, noua PAC a extins sprijinul pentru instalarea noilor fermieri, pe lângă cel pentru instalarea tinerilor fermieri”, a mai scris Janusz Wojciechowski în răspunsul transmis europarlamentarului Daniel Buda.

428480753 934171338062792 634550747729500488 n FERMA DE FAMILIE e sortită dispariției, în lipsa unui sprijin adecvat. Daniel Buda: ”DECLINUL VA PERSISTA, fără soluții viabile!”
Răspunsul comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Sursa @Daniel Buda, Facebook

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →