”Am sperat că, prin muncă, voi reuși să construiesc ceva în țara mea! VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!” - Revista Ferma
5 minute de citit

”Am sperat că, prin muncă, voi reuși să construiesc ceva în țara mea! VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!”

Roland Floca 1 ”Am sperat că, prin muncă, voi reuși să construiesc ceva în țara mea! VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!”

”De asta ne-am ambiționat să avem mica noastră fermă. Din dragoste pentru animale și în încercarea de a oferi inițial copiilor și, ulterior, altor oameni, alimente curate și naturale”, îmi spune Roland Floca, un mic fermier din satul Optași, județul Olt.

NEVOIT SĂ PĂRĂSEASCĂ SIBIUL. IPOCRIZIA MINISTRULUI AGRICULTURII

A venit în Olt de la Sibiu, alungat la propriu de inepțiile Ordinului 119, cel cu distanța dintre ferme și spațiile de locuit. Nu i s-a permis să crească animale, chiar dacă terenul său era în extravilan.

”În urmă cu aproximativ un an, am fost nevoiți să vindem și să ne mutăm din Sibiu în județul Olt, din cauza legii ce nu permite creșterea animalelor în preajma locuințelor, deși noi locuiam în mediul rural, în extravilanul localității. L-am văzut pe domnul Barbu care spune că zootehnia este motorul acestei industrii, pentru că asigură materia primă de care este nevoie la procesare și ajută la dezvoltarea acestui segment, însă dăm afară fermierii mici, pentru că în majoritatea cazurilor aceștia au cel mai mult de suferit, de dragul urbanizării”, a povestit fermierul pentru Euro Oltenia Info.

”La 8 miliarde de oameni cu siguranță este nevoie și de agricultură industrială, dar încercăm din poziția noastră să oferim și alternative. De asta ne-am mutat de la bloc la curte!”, mărturisește micul fermier.

Roland Floca 2 ”Am sperat că, prin muncă, voi reuși să construiesc ceva în țara mea! VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!”

ÎN MICA FERMĂ CU DE TOATE, DE LA OPTAȘI

Gospodăria lui Roland Floca este cu de toate, cum se spune. Câteva exemplare din fiecare specie, suficient cât să asigure hrana familiei și un mic excedent pentru comercializare: 12 bovine (4 vaci cu lapte și 8 vițele), găini și rațe pentru ouă și păsări de carne (găini și curcani). În primăvară, Roland va lua și un taur pentru montă naturală și posibil să aducă și bibilici în ferma mixtă a familiei.

În sectorul suin sunt două scrofițe și un vier și gospodarul vrea să mai cumpere două scrofițe și să schimbe vierul, la fiecare generație.

”De asemenea, ne mândrim și cu o canisă de Presa Canario. În fiecare an donăm de la cățeii noștri sânge către o bancă de sânge pentru animale”.

”AM SPERAT SĂ ÎMI GĂSESC REFUGIUL ÎN AGRICULTURĂ”

”Sunt angajat și muncesc de la vârsta de 17 ani. După 11 ani în corporații, muncind pentru străini, am sperat că îmi găsesc refugiul în agricultură și că o să reușesc ca român în România, prin muncă să construiesc ceva în țara mea și să le asigur un viitor copiilor mei”, spune fermierul.

Din păcate, dezamăgirea lui este pe măsura entuziasmului inițial… ”Se dau fonduri europene pentru tineri fermieri, pentru instalarea lor pentru fel și fel, dar banii ăștia rareori ajung unde trebuie. Am încercat să accesăm respectivele fonduri, însă firmele de profil cer mii de euro pentru a scrie un asemenea proiect, bani care nu se pot scădea din fondurile acordate și proiecte care nu garantează că o să obții sau nu fondurile.

Am încercat apoi să apelez la asociațiile de fermieri, unde mi-au spus că sunt ocupați cu scrierea proiectelor și apoi adesea îmi închideau telefonul în nas. Sunt folosiți tineri români, ca paravan pentru a atrage aceste fonduri tot spre marii fermieri, în timp ce micul fermier este lăsat să plătească taxe și impozite!”, își spune fermierul supărarea.

Roland Floca 3 ”Am sperat că, prin muncă, voi reuși să construiesc ceva în țara mea! VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!”

”VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!”

Roland Floca a vrut să meargă la proteste, dar a sfârșit prin a fi din nou dezamăgit, așa că a ales să-și transmită mesajul într-o declarație video, în mediul online.

VIDEO Apelul unui fermier din Olt: Nu lăsați micul fermier să moară!

”Suntem din Olt, nu am fost să protestăm la București, ci aici la Slatina, așa că am lăsat animalele și soția cu doi copii mici singură acasă și am plecat, în speranța că o să reușesc să schimb ceva pentru micul fermier.

Din păcate, nu am ajuns la întâlnire. Nu am ajuns nu pentru că nu m-aș fi încadrat la timp sau pentru că nu am găsit adresa, ci pentru că în acest protest politizat eu eram un simplu nimeni venit de nicăieri. Așa că într-o nouă încercare de a-mi salva țara, ocupația și visele încerc să fac public cea ce am de spus, în mediul online”, explică fermierul.

MĂSURILE LUATE SUNT ABSURDE!

Trăim în vremuri în care persoane care dețin avioane private vin și ne spun că vacile poluează mai mult decât mașinile și că bălegarul este rău pentru mediu, că degajă metan în aer, dar ne otrăvim mâncarea și solul cu îngrășăminte chimice și pesticide, iar efectele sunt deja vizibile pentru că sunt zone în România în care a apărut fenomenul de deșertificare.

APEL CĂTRE AUTORITĂȚI ȘI CĂTRE SEMENI!

Fac un apel la autorități pe care le rog să ajute cu adevărat, nu doar birocratic și electoral, micii și tinerii fermieri!

Fac apel și către ceilalți români, pe care îi îndemn să cumpere produse de la producătorii locali și mă angajez public pe această cale să echivalez prețul la produse cu cel din supermarket – ouă, carne de porc, carne de pasăre, de vită, oferind o alternativă ce provine dintr-un mediu lipsit de pesticide și îngrășăminte chimice, pentru a putea să ne creștem copiii sănătoși.

VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ! – Roland Floca

Roland Floca 4 ”Am sperat că, prin muncă, voi reuși să construiesc ceva în țara mea! VĂ ROG, NU LĂSAȚI MICUL FERMIER SĂ MOARĂ!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →