
Efectele secetei vor fi puternic resimțite în această toamnă, generând scumpiri în lanț.
Seceta a afectat cel puțin 2,5 milioane de hectare, adică aproximativ 40% din culturile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Pierderile fermierilor se ridică la peste 1,5 miliarde de euro, conform estimărilor Federației Naționale ProAgro.
„Noi, organizaţiile profesionale, estimăm că 2,5 milioane de hectare au fost compromise, iar despăgubirile Ministerului Agriculturii, de 500-600 de milioane de euro, nu acoperă nici măcar costurile pe care le-am avut cu semințele pentru înființarea culturilor”, a declarat Ionel Arion, președintele organizației.
FERMIERI: PIERDERILE SUNT SEMNIFICATIVE!
Adrian Mocanu, fermier din județul Prahova pierdut tot porumbul de pe suprafața cultivată de 80 de hectare.
„Nu are practic nicio boabă și așa este tot lanul… 90% din plante nu au nici macăr acest știulete mic… La floarea-soarului probabil voi pierde 1.000 de lei pe hectar, iar la porumb 4.000, 4.500 lei pe hectar, întrucât producția de porumb va fi zero”, a declarat fermierul la Antena 3 CNN.
”Sunt pe aceste câmpuri de 40 de ani, dar un an ca acesta nu am pomenit”, spune Adrian Mocanu.
Seceta severă din această vară a afectat suprafețe extinse din Moldova, Doborogea, Muntenia, dar și din sudul Banatului și Olteniei.
Estimările sunt că la porumb producția va fi cu 30% mai mică față de cea de anul trecut, iar la floarea-soarelui cantitatea recoltată va fi cu 25% mai mică.
CITEȘTE ȘI: Seceta a dat de pământ cu porumbul românesc!
ALIMENTE DE BAZĂ MAI SCUMPE DE LA TOAMNĂ!
O producţie mai slabă va genera preţuri mai mari și pentru furaje, dar și pentru industria de procesare. Deja tona de floarea soarelui se vinde cu 12% mai scump decât anul trecut, iar specialiștii se așteaptă ca scumpirile să se transfere și la raft.
„La floarea soarelui situația e mai tensionată și e posibil să vedem anumite scumpiri. Maxim 10% ar trebui să crească cotația uleiului la raft, în condițiile în care corelațiile de preț între materia primă și produsul final nu sunt întotdeauna perfecte și atâta timp cât piața nu îți absoarbe o creștere de preț de genul ăsta va trebui să fie suportată de către conturile procesatorului”, a declarat, pentru sursa citată, Gabriel Razi, analist și consultant în domeniul burselor de mărfuri agricole.
Și carnea de păsare ar urma să se scumpească, mai ales din cauza producției slabe de porumb.
„Majoritatea alimentelor sunt pasibile de scumpiri în această toamnă, în principal la sortimentele de carne, de la pasăre până la porc. Seceta nu e doar la noi și de unde se importă carnea de porc și acolo sunt costuri mai mari”, este de părere Valeriu Tabără, președinte ASAS.
Producătorii de pui au anunțat deja că din cauza furajelor scumpe vor fi nevoiți să crească prețul cărnii. Scumpirea va fi de cel puțin 5% la raft, din această toamnă.