Seceta a afectat 2,5 milioane de hectare cu culturi agricole de toamnă și de primăvară, adică aproximativ 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, susține Ionel Arion, președintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.
„Noi, organizaţiile profesionale, estimăm că 2,5 milioane de hectare au fost compromise, iar despăgubirile Ministerului Agriculturii, de 500-600 de milioane de euro, nu acoperă nici măcar costurile pe care le-am avut cu semințele pentru înființarea culturilor.
Între 800 și 1.200 de euro costă să înființezi un hectar și la acest cost se adaugă plata arendei.
Pierderea însumată este între 1,5 şi 1,8 miliarde de euro, sumă care nu mai intră în rulajul fermierului sau în economia naţională. Va fi afectat şi consumatorul final, prin creşterea importurilor“, a spus Ionel Arion, citat de Ziarul Financiar.
Suprafața estimată de fermieri este mai mare decât cea estimată de Ministerul Agriculturii. Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, până la jumătatea lunii august au fost încheiate procese verbale de calamitate pentru 2 milioane de hectare, din care 400.000 ha cu culturi de toamnă și aproape 1,6 milioane ha cu culturi de primăvară.
Ultima zi pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică la direcțiile agricole, în vederea obținerii de despăgubiri, a fost 19 august.
Despăgubirile promise de ministrul Barbu fermierilor români sunt de 200 euro/ha pentru culturile calamitate de secetă în proporție de 100%.
CALCUL DESPĂGUBIRI SECETĂ: Modelul de PROCES-VERBAL de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole
Ministrul Florin Barbu a anunțat și că fermierii români vor primi despăgubirile de secetă în acest an: