”M-am înscris în COP în 2015, deși fac bonitări în fermă de mult timp. 2023 a fost primul an în care am avut 6 masculi cu origine. Acum am 30. Și când să fac și eu un ban pe ei, s-a schimbat legislația. Dacă până acum alții au câștigat din treaba asta, acum de ce să nu câștigăm și noi? Când să câștige și acela amărât, care a plătit pentru COP, s-a schimbat treaba!”, ne spune contrariat oierul Nichifor Lăscău, din județul Cluj, crescător al rasei Țigaie Ruginie.
Oierul face referire la eliminarea condiției de respectare a raportului de un berbec cu origine la 35 femele ovine pentru a obține Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) la ovine.
”Pentru ce să mai fac acum bonitări la masculi dacă nu mai există solicitare pe piață?”
În aceeași situație se află și crescătorul Pavel Iovăneasă: ”Sunt din 2016 în COP și abia anul acesta îmi ies primii masculi cu origine. Pentru ce să mai fac acum bonitări la masculi dacă nu mai există solicitare pe piață pentru berbeci? Noi am vândut berbeci și până acum, că am avut, dar fără certificat de origine”, ne declară preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine “Retezatul-Haţeg”, din județul Hunedoara.
Certificatul a crescut prețul berbecilor
În perioada în care s-a acordat sprijinul de minimis pentru achiziția de berbeci, beneficiarii indirecți ai acestui ajutor de stat au fost tocmai vânzătorii de berbeci cu origine.
”La majoritatea dintre ei au ajuns sumele, pentru că având certificate de origine (care acum se numesc certificate zootehnice), le-a crescut prețul berbecilor. Nu includem aici berbecii din varietatea Brează, pe care noi o păstorim, pentru că masculii de Brează au avut preț întotdeauna. Vorbim de întreg sectorul ovin”, precizează oierul din Hațeg.
Unii și-au făcut conturile grase
Acesta se îndoiește și el de calitatea tuturor berbecilor care au luat bani frumoși atât de la stat, cât și de la cumpărătorii berbecilor. ”Aveau obligativitatea ca produșii să fie înscriși în COP. Nu s-a respectat peste tot întocmai, nu s-a urmărit, nu a interesat pe nimeni nimic. S-au luat banii, și-au făcut unii conturile așa cum și le-au făcut. Noi, din păcate, suntem tot în categoria celor care au cumpărat. Nu am ajuns încă la stadiul de a și vinde”, explică oierul hunedorean.
Acesta a mai sesizat o mare discriminare între fermieri:
”Anul trecut cei cu oile în COP erau obligați să aibă berbeci cu vârsta de maxim 6 ani, iar pentru ceilalți (care nu sunt în COP – n.r.) care nu au făcut absolut nimic și nu au nicio obligativitate, ci doar să aibă berbeci, condiția a fost ca berbecii să aibă opt ani de zile”.
În ce condiții se va acorda ANT-ul și SCZ-ul în 2024?
L-am întrebat pe Pavel Iovăneasă – în calitatea sa de preşedinte al unei asociații care participă la discuții ale autorităților cu reprezentanții oierilor pe politicile din oierit -, care sunt condițiile pentru accesarea SCZ și ANT la ovine în 2024.
”În afară că s-a eliminat acea condiție cu existența unui berbec cu certificat de origine la un efectiv de 35 de oi, nu știm nimic. Doar din declarațiile oficialilor, cunoaștem că se va da sprijinul cuplat la toate animalele din România. Vom afla când va apărea în Monitorul Oficial ordinul de ministru, și asta trebuie să fie cât de curând, pentru că 1 martie bate la ușă, e data când în mod normal începe campania de depunere a cererilor la APIA și nu mai e mult până atunci”, precizează oierul.
”Dacă nu se va veni (în ordinul de ministru – n.r.) cu nicio măsură care să-i compenseze financiar pe cei care fac COP, cu siguranță oamenii vor ieși din COP și asociațiile vor intra în faliment. Pentru că nu este nimeni nebun să dea 15 lei. Atenție, 15 lei pe cap de animal doar așa”. – Pavel Iovăneasă
Asociațiile vor intra în faliment. Statul e deja dator
”Statul ar trebui să dea 35 de lei societăților de ameliorare (asociații). Ei bine, pe ultimul decont, noi am încasat de la oameni cei 30 la sută, iar statul ne-a dat doar 16 la sută. 16 la sută din cei 70 la sută pe care trebuia să-i dea statul. Și asta e o altă nedreptate. Pentru că s-au mărit tarifele, dar statul nu ne dă suma întreagă. În schimb, noi, la crescători, trebuie să le încasăm suma întreagă, suma reprezentând cei 30 la sută din valoare. Și pe lângă faptul că oierul plătește, noi, cei care suntem acreditați, îl pistonăm și-l batem la cap cu registre de montă, registre de fătări, cu controalele la lapte etc.”, arată Iovăneasă.
”Colegii noștri oieri care sunt în COP spun că plătesc asociațiile ca să-i controleze. Nu-i așa. Asociațiile controlează nu de dragul de a controla. Așa ne-am obligat atunci când ne-am acreditat asociația, că facem control, că nu poți să faci control la lapte dacă nu te duci să măsori laptele de la oile respective” – Pavel Iovăneasă
Meciurile dintre asociațiile de oieri aduc grave deservicii sectorului! În timp ce crescătorii pierd bani și drepturi! Ce le transmite oierul montan Pavel Iovăneasă colegilor din oierit?