Mesajul lui Pavel Iovăneasă pentru toți oierii din România - Revista Ferma
3 minute de citit

Mesajul lui Pavel Iovăneasă pentru toți oierii din România

”Haideți să lăsăm meciurile dintre asociații, iar noi, membrii, să ne punem la masa negocierilor să rezolvăm problemele prioritare ale sectorului”

Foto Pavel Iovaneasa Bun Mesajul lui Pavel Iovăneasă pentru toți oierii din România

”Oaia n-a primit ajutor de Covid, bunăstarea la ovine nu s-a prins în PNS. Și-acum oaia nu primește nici cei 100 de euro pentru compensarea pierderilor din cauza războiului din Ucraina”! De ce? Trag un semnal de alarmă către toți conducătorii de asociații, de federații, către toți cei responsabili de formele de organizare din România, din sectorul ovin, să ne punem la o masă și să solicităm și noi astfel de compensații, pentru că este dreptul nostru și este și necesar. De asta are nevoie sectorul ovin, problemele astea să ne preocupe”, ne-a declarat cunoscutul oier Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine “Retezatul-Haţeg”.

Acesta a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România, față de alte sectoare:

  1. ”Nu s-a dat ajutor de Covid pentru sector, și era nevoie.
  2. Nu s-a prins în PNS bunăstarea la ovine, deși era nevoie. Și nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla dacă vor continua subvențiile europene și după 2027, iar anumite măsuri vor fi legate de bunăstarea animalelor”, atenționa oierul.

”În momentul de față, nu știu dacă 30% din fermele de ovine din România îndeplinesc condițiile de bunăstare. Și asta de ce?!  Din lipsă de bani. Deci era necesară bunăstarea și la ovine” – Pavel Iovăneasă

  1. ”De ce la bovinele de carne și la culturile vegetale se dau 100 de euro pe compensarea pierderilor din cauza războiului din Ucraina și la ovine nu?! Dacă stăm să analizăm, zice că vaca de carne e afectată de războiul din Ucraina. Nu tot zootehnie se face și la vaca de carne și la oaie?!”, se întreabă fermierul hunedorean.

”Toți reprezentanții crescătorilor ar trebui să facă front comun și să mergem la minister să solicităm o compensare și la sectorul ovin pentru pierderilor suferite din cauza războiului din Ucraina și a tranzitului cerealelor din Ucraina în urma stării de război”, a adăugat reprezentantul oieritului montan din Hațeg.

400 lei/vacă și doar 16 euro la ovină

  1. ”Mai mult decât atât, nu mi se pare normal ca subvenția să fie acordată pe cap de animal și nu pe UVM. Haideți să facem un calcul cât încasează o bovină de carne sau o bovină de lapte SCZ (sprijinul cuplat zootehnic) și cât a încasat până acum o ovină?! Nu e paritatea normală: corect ar trebui să fie o bovină la 7 ovine. Păi la o bovină de carne dai 400 de euro și la o ovină doar 16 euro!? Noi nici cu 20 de oi nu ajungem la cât ia o bovină”, arată Iovăneasă.

”Sunt niște subiecte pe care ar trebui să le tratăm noi, oierii, să lăsăm meciurile dintre noi, dintre asociații. Să se adune membrii și să ne punem la masa negocierilor. Haideți să fim cu toții uniți! Nu că băieții deștepți, că băieții șmecheri, că băieții… cum or fi ei… iau bani. Într-adevăr, să recunoaștem, au fost și sunt băieți care au beneficiat, dar nu toți” – Pavel Iovăneasă

O altă problemă sesizată de oierul din Hațeg este faptul că ”Zootehnia MONTANĂ a fost DEZAVANTAJATĂ DIN START la accesarea Măsurii DR-20” Acum nu se mai poate face nimic. Banii s-au epuizat!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →