Utilizarea în exces a hibrizilor de porumb transgenic favorizează rezistenţa dăunătorilor şi generează pierderi uriaşe pentru fermierii americani, avertizează un studiu publicat de Asociaţia Americană pentru Progresul Ştiinţei (AAAS).
Studiul atrage atenţia asupra faptului că semănatul excesiv al porumbului modificat genetic (Bt) în aşa-numita „Centură a Porumbului” din Statele Unite ale Americii a accelerat dezvoltarea rezistenţei la viermele rădăcinilor de porumb, reducând eficienţa pe termen lung a acestei culturi şi provocând pierderi economice însemnate pentru fermieri.
Cercetătorii subliniază nevoia urgentă de diversificare genetică pentru seminţele de porumb, de mai multă transparenţă în comercializarea hibrizilor şi de decizii informate pentru a proteja beneficiile aduse de culturile transgenice.
Porumbul Bt riscă să devină ineficient
Studiul AAAS a analizat date dintr-o perioadă de 12 ani, provenite din zece state din inima Americii agricole. Deşi iniţial porumbul Bt a fost eficient în combaterea dăunătorilor, în special viermele rădăcinilor de porumb, un dăunător foarte agresiv prezent şi în culturile de la noi, utilizarea abuzivă şi gruparea trăsăturilor genetice ale seminţelor au dus la apariţia rezistenţei generalizate.
„Dacă inovaţiile actuale şi viitoare vor fi gestionate aşa cum a fost gestionat porumbul Bt, riscăm să intrăm într-un ciclu de învechire accelerată a tehnologiilor transgenice”, avertizează autorii studiului.
De la inovaţie la vulnerabilitate
Porumbul Bt conţine proteine insecticide derivate din bacteria Bacillus thuringiensis (Bt), care au oferit iniţial o protecţie eficientă împotriva unor dăunători majori, crescând astfel randamentele. Însă, pe măsură ce suprafeţele cultivate cu acest tip de porumb au crescut, dăunători precum viermele rădăcinilor au evoluat, dobândind în timp o anumită formă de rezistenţă.
Impact economic uriaş
În perioada 2014-2016, porumbul Bt a fost semănat în exces, în special în statele din estul Centurii Poumbului, unde presiunea dăunătorilor era relativ scăzută. Rezultatul? Beneficii reduse în combaterea dăunătorilor, costuri ridicate pentru achiziţionarea seminţelor transgenice, scăderea „fondului de sensibilitate” al dăunătorului şi pierderi economice estimate la 1,6 miliarde de dolari!
Printre cauzele identificate de cercetătorii americani se numără percepţiile greşite asupra nivelului de infestare, lipsa de informare a fermierilor şi practicile comerciale care forţează achiziţia anumitor pachete de hibrizi. Un editorial asociat studiului subliniază că autorităţile de reglementare trebuie să găsească acum un echilibru între stimulentele pe termen scurt şi sustenabilitatea agriculturii pe termen lung, pentru a păstra eficienţa porumbului Bt în combaterea dăunătorilor.
Printre soluţiile propuse se numără: implementarea de programe de educaţie agricolă privind presiunea reală a dăunătorilor, o transparenţă mai mare în marketingul trăsăturilor genetice şi promovarea rotaţiei culturilor şi diversificarea seminţelor.