Doar 4 soiuri au performat la Ziua Grâului Bărăgan - Revista Ferma
2 minute de citit

Doar 4 soiuri au performat la Ziua Grâului Bărăgan

ziua graului 2023
iStock.com/Frolova_Elena

În condiţiile acestui an agricol plin de provocări, puţine soiuri de grâu şi-au exprimat plenar potenţialul de producţie. La cea de-a treia ediţie a evenimentului ” Ziua Grâului” Bărăgan, organizat de Forumul APPR în luna iunie 2023, doar 4 soiuri au înregistrat producţii mai mari de 6.500 kg/ha.

La ediţia de anul acesta a ”Zilei Grâului Bărăgan”, fermierii au avut la ce să fie atenţi şi de unde să aleagă: 50 de soiuri de grâu şi de orz şi-au arătat potenţialul productiv în cele mai dificile condiţii de secetă: de la semănat şi până în preajma recoltării, în zonă au căzut doar 170 de litri de precipitaţii!

Cum s-a exprimat genetica în condiţii de câmp demonstrativ?

În ceea ce priveşte randamentul, doar 4 soiuri au înregistrat producţii mai mari de 6.500 kg/ha. Iar referitor la indicii de panificaţie, un număr de 8 soiuri au înregistrat valori foarte bune: masa hectolitrică mai mare de 80 kg/hl, proteina peste 12,5% şi glutenul umed mai mare de 32%.

Randamentul mediu a crescut cu 14%

Potrivit estimării Comisiei Europene, fermierii români care au cultivat grâu ar putea obţine, în medie, 4,77 de tone la hectar, ceea ce înseamnă o creştere de 14% faţă de media lui 2022 şi 11% în plus raportat la media ultimilor cinci ani.

Vezi cum a fost sărbătorită vedeta lunii iunie la ”Ziua Grâului Bărăgan”!

Cum arată GRÂUL ROMÂNESC în statisticile oficiale?

 Citeşte o scurtă analiză a costurilor şi a veniturilor câtorva fermieri din diferite regiuni ale ţării.

Iată un scurt bilanţ al GRÂULUI 2023: 5 concluzii la final de sezon!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →