Revista Ferma a sintetizat câteva concluzii la final de sezon al grâului 2023. Cât de profitabil a fost anul de recoltă?
- Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare susţine că fermierii au continuat să meargă în pierdere şi în acest an, având în vedere că preţurile pe piaţa naţională sunt cu 50%, chiar 100% mai mici faţă de 2022, în timp ce cheltuielile pentru înfiinţarea culturilor s-au dublat pe fondul crizei energetice şi odată cu izbucnirea războiului din Ucraina;
- În general, socotelile se fac la modul schematic, în sensul că, pentru a obţine peste 6.000 kg/ha (o producţie obişnuită într-un sezon normal), inputurile, începând cu motorina, sămânţa, îngrăşămintele şi terminând cu pesticidele, se duc undeva la circa 4.000 lei/hectar. La această cifră se adaugă şi costurile indirecte (angajaţi, utilaje, amortizări, dobânzi, impozite, alte cheltuieli) care, de regulă, se apropie de 50% din totalul celor directe;
- Cum cotaţiile bursiere plasează preţurile sub un leu pe kilogramul de grâu, cu tendinţă de scădere, e limpede că mulţi producători agricoli vor ieşi în pagubă atunci când vor trage linie.
- O soluţie ar fi păstrarea recoltei în aşteptarea unui preţ mai bun, însă mulţi producători au luat ţeapă în sezonul agricol precedent. ”Cine a oprit anul trecut producţia a făcut o mare greşeală, nu a dat grâul la recoltat cu 1,8 lei/kg şi l-a vândut cu 80 de bani!”, a susţinut un fermier dobrogean.
- Un lucru mai trebuie spus: subvenţia pe suprafaţă acordată de APIA este anulată de arendă care, în cele mai multe ferme este de minim o tonă de grâu/ha sau contravaloarea în bani.
Află cum s-a exprimat genetica în condiţii de câmp demonstrativ la Ziua Grâului Bărăgan!
Cum arată GRÂUL ROMÂNESC în statisticile oficiale?