Despăgubirile pentru oile ucise din cauza Pestei Micilor Rumegătoare, decise pe baza informărilor făcute de asociațiile care dețin RG - Revista Ferma
4 minute de citit

Despăgubirile pentru oile ucise din cauza Pestei Micilor Rumegătoare, decise pe baza informărilor făcute de asociațiile care dețin RG

ovine, pesta micilor rumegatoare, despagubiri
Imagine cu rol ilustrativ. Credit foto @iStock.com/Elena Safonova

Cuantumul despăgubirii financiare pentru fiecare ovină ucisă preventiv ca măsură pentru combaterea Pestei Micilor Rumegătoare va fi stabilit pe baza informărilor făcute de asociațiile care dețin Registrul Genealogic ( RG ) către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală ( ICEADR ), potrivit unui proiect de HG publicat vineri, 15 noiembrie, pe site-ul ANSVSA.

”Procedura de stabilire a valorii de piață pentru Ovine și Caprine 

Baza de calcul a despăgubirilor:

(1)Asociațiile deținătoare de registre genealogice din România, comunică lunar Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală ( ICEADR) prețurile actualizate exprimate în lei / Kg GV pentru categoriile de ovine și caprine.

(2) ICEADR, pe baza informațiilor primite de la Asociațiile deținătoare de registre genealogice din România, calculează și afișeaza prețul mediu național (PMN) pentru categoriile de ovine și caprine menționate în Anexa 5a:

Ovine și caprine: vârsta în luni: 0 – 12; 12 – 18; 18 – 84; ovine/caprine de reproducție peste 84 de luni” se arată în anexele 5 și 5a ale proiectului de HG privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor exploatațiilor de animale sau unităților afectate de măsurile dispuse pentru controlul și combaterea bolilor transmisibile ale animalelor, precum și a compensațiilor financiare acordate proprietarilor afectați de măsurile dispuse pentru controlul pestei porcine africane.

Cuantumul despăgubirilor pentru bolile transmisibile ale animalelor și al compensațiilor financiare pentru pesta porcină africană se stabilește de o comisie de evaluare constituită din: 

a) reprezentantul direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București;

b) reprezentantul teritorial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu atribuții în stabilirea valorii genetice a animalelor – Oficiul Județean de Zootehnie; 

c) reprezentantul Unității locale de decizie din cadrul Centrului local de combatere a bolilor, desemnat de prefect; 

d) reprezentantul Unității locale de sprijin, respectiv primarul localității sau reprezentantul desemnat de către acesta. 

(2) Convocarea comisiei se face de către prefect la solicitarea scrisă a direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București. 

(3) Direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București solicită convocarea comisiei în termen de 24 de ore de la data dispunerii măsurilor, iar convocarea acesteia se dispune de către prefect în termen de 48 de ore de la solicitare. 

(4) Comisia de evaluare analizează și stabilește valoarea despăgubirilor pentru bolile transmisibile ale animalelor și/sau a compensațiilor financiare pentru pesta porcină africană în conformitate cu prevederile HG.

(5) În urma convocării, comisia de evaluare întocmește o documentație prevăzută în HG, indiferent dacă proprietarul se încadrează sau nu în situațiile prevăzute la art. 8; neacordarea despăgubirilor, precum și motivele deciziei se comunică în scris beneficiarului de către direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București. 

(6) Membrii comisiei de evaluare răspund in solidar de stabilirea corectă a valorilor de despăgubire și de respectarea legislației în vigoare.

(7) În cazul în care există suspiciunea că despăgubirile pentru bolile transmisibile ale animalelor sau compensațiile financiare pentru pesta porcină africană nu au fost stabilite cu respectarea principiilor enunțate în ghidul cu recomandări de stabilire a prețului de piață pentru animalele și efectele colaterale al Comisiei Europene, directorul executiv al direcției sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor poate solicita în scris prefectului nominalizarea unei alte comisii de evaluare din cadrul acelorași instituții prevăzute la alin. (1), situație în care termenul prevăzut la art. 11 alin. (1) se prelungește cu 10 zile. 

Citește documentul integral pe ansvsa.ro.

Citește și Banii pentru oile ucise din cauza Pestei micilor rumegătoare, aprobați de Guvern

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →