Are o prolificitate bună, valorifică bine hrana şi produce carcase de calitate superioară.
În articol veţi găsi informaţii despre:
- Descriere rasa Landrace
- Originea şi modul de formare
- Aria de răspândire
- Însuşiri morfo-productive ale unui porc Landrace
- Rasa: prolifică şi precoce
- Importanţă şi perspective de dezvoltare ale unui porc Landrace
- Avantajele şi dezavantajele rasei
- Preţ şi sistem de creştere pentru un porc Landrace
- Valorificare
- Ce fermier din Alba creşte porci Landrace rasă pură cu pedigree?
- Statistici privind fermele de porci
- Calităţi ale cărnii de porc Landrace
Reţetă: Cotlet de porc cu sos de roşii
Descriere rasa Landrace
Rasa de porc Landrace este de talie mare, are o constituție puternică și un costum alb; urechile sunt mari, atârnate peste ochi. Exemplarele au capul alungit, cu spatele lung şi drept, foarte musculos, cu toracele arcuit şi membrele puternice. Corpul este torpilă, acoperit cu un păr fin, alb, pielea-i de culoare alb-roz.
Originea şi modul de formare
Originară din Danemarca, rasa de porci Landrace a fost obţinută din încrucişările repetate ale raselor de porci locale cu cele engleze, la finisare participând rasele Marele Alb, Albul Mijlociu şi Berk.
A fost formată între 1850-1907, iar produşii rezultaţi au fost supuşi unui program intensiv şi avansat de hrană pe bază de lapte şi orz. Valorile medii ale rasei asupra conținutului de carne macră sunt superioare la 5 – 7% faţă de concurenții săi.
Aria de răspândire
În lume sunt peste 350 de rase de porci, multe dintre ele cunoscute doar la nivel local, împărțite în 4 mari grupe: rase mixte (Marele Alb, Landrace, Duroc); rase de carne (Pietrain, Landrace Belgian, Hampshire); rase de reproducţie (Meishan, Jianxing – rase chinezeşti) şi rase locale din zonele defavorabile, unde condițiile de creștere a animalelor sunt precare.
Rasa Landrace este foarte răspândită în arealul european, dar şi în SUA care au devenit şi exportatori.
În România, primele importuri Landrace s-au făcut în anul 1956 din Canada, Anglia, Suedia, Polonia şi Franţa, după anul 1970, s-au importat reproducători şi din ţara de origine Danemarca.
Însuşiri morfo-productive ale unui porc Landrace
Porcinele din rasa Landrace sunt de talie mijlocie spre mare, vierii având lungimea corporală de 160-180 cm, iar scroafele de 158-170 cm. Sunt animale zvelte, de culoare albă, cu îmbrăcămintea piloasă nu prea abundentă, având o conformaţie corporală de ansamblu mai fină şi sub formă de pară.
Capul este redus ca şi volum, în raport cu restul corpului, râtul potrivit de dezvoltat, iar profilul capului este uşor concav, aproape drept. Urechile sunt mari şi aplecate (blegi). Spetele sunt reduse ca mărime, dar au musculatura foarte bine dezvoltată. Linia superioară a corpului este dreaptă sau uşor convexă.
Crupa este aproape orizontală, lungă largă şi bine îmbrăcată în musculatură, iar şuncile sunt lungi, bine descinse, largi şi adânci, convexe în partea posterioară. Membrele sunt potrivit de înalte cu osatura fină, dar suficient de rezistente. Unghiile sunt alb-gălbui, relativ moi şi animalele suferă când pardoseala este prea dură, iar pielea este fină, de culoare alb-roz.
Rasa: prolifică şi precoce
Exemplarele Landrace sunt docile, uşor de crescut şi întreţinut, remarcându-se printr-o prolificitate crescută, în medie, de 10-11 purcei la fiecare fatare.
De asemenea, porcul este foarte precoce, are un ritm de creştere şi dezvoltare foarte ridicat. Până la vârsta de 8 luni atinge o greutate de 120-130 kilograme.
Performanţele din perioada de testare sunt redate în tabelul următor.
Importanţă şi perspective de dezvoltare ale unui porc Landrace
Având caracteristici productive destul de bune, rasa Landrace este prevăzută în Programul Naţional de Ameliorare. Este crescută în rasă pură în unităţile de selecţie şi testare, precum şi în unităţile de hibridare, prin combinarea cu rasa Marele Alb pentru obţinerea scrofiţelor hibride F1, utilizate în fermele de producţie, ca formă maternă pentru produşii comerciali.
Avantajele și dezavantajele rasei
Porcii Landrace sunt caracterizaţi printr-o bună productivitate şi fecunditate. Se adaptează bine mediului, femelele au un instinct maternal crescut.
De asemenea, carnea și grăsimea sunt de înaltă calitate, fiind cu 2-5% mai bune decât alte specii de porcine. Animalele sunt rezistente la boli, echilibrate și ascultătoare.
Avantajele rasei pot fi atribuite în temperamentul calm al porcilor, neagresiv, mobilităţii şi apetitului lor bun.
Între dezavantaje: o puternică susceptibilitate la schimbările climatice și o rezistență scăzută la stres. Umiditatea şi temperaturile scăzute duc adesea la răceli și pneumonie. Modificările condițiilor de cazare provoacă deseori pierderea în greutate şi în fertilitate. Structura scheletului la suinele Landrace este predispusă la deteriorări datorate slăbiciunii membrelor posterioare; de aceea nu se recomandă păstrarea animalelor pe o podea alunecoasă umedă.
Încălcarea regimului de hrană afectează în mod direct productivitatea rasei.
Preţ şi sistem de creştere pentru un porc Landrace
Preţul unui purcel Landrace poate ajunge între 200 şi 250 euro. Pe piaţa liberă, preţul în viu al porcilor este între 9 şi 10 lei/kg.
De asemenea, în funcție de mărimea și vârsta animalelor, porcii Landrace au nevoie de un spațiu de cazare de circa 6 mp, iar pentru cele mici – 0,3 mp. Iluminarea trebuie să combine lumina naturală cu cea artificială. Care alături de microclimat reprezintă garanția sănătății animalelor. Este important să se efectueze o îngrijire sanitară corectă, să se schimbe în mod regulat așternutul, iar purceii să se scalde purceii în apă caldă.
În dietă, ar trebui să fie de aproximativ 70%, masă verde și furajele suculente – cel puțin 20%. Nu trebuie să lipsească: fasolea și cerealele (mazăre, fasole, orz, grâu, hrișcă), zdrobite, legumele (morcovi, sfecla, napi, anghinare, dovleac, dovlecei etc.), precum şi cartofi. În plus se adaugă masa verde (lucernă, trifoi, soia) și urzică; produsele de origine animală (zer, zară, pește, făină de carne și oase etc.)., dar şi alte furaje: fân, turte de floarea soarelui sau făină, pleavă, tărâțe. Este nevoie de 250-260 kg de furaj pe an pentru a hrăni un animal adult. Se recomandă să injectarea complexelor de vitamine şi minerale concentrate.
Valorificare
Piaţa mondială a cărnii de porc este greu încercată de Pesta Porcină Africană şi pandemia Covid-19. În România preţul porcilor în viu a scăzut la 708,85 lei/100 kg.
Pierderile estimate pentru anul 2020 în industria cărnii din cauza pandemiei de coronavirus depăşesc mai multe milioane de euro, în condiţiile creşterii costurilor pe angajat cu circa 25-30%, dar pe fondul scăderii eficienţei muncii cu aproximativ 30% şi a vânzărilor cu 15-20%, susţine Asociaţia Română a Cărnii.
Ce fermier din Alba creşte porci Landrace rasă pură cu pedigree?
Liviu Decean din Mihalţ, judeţul Alba, este unul dintre crescătorii de suine aflaţi la început de drum. “Am ales că cresc rasa de porci Landrace pentru că mă interesează să am produşi cât mai mulţi de la scroafe cât mai puţine. În principiu este o rasă destul de profitabilă, cu dezavantaje şi avantaje. Este o rasă predispusă la boli ale picioarelor, însă fătările sunt în medie de 14 purcei pe scroafă. Între beneficii, este un porc de o valoare înaltă pentru că este lung, cu carcasa de calitate superioară. Încă sunt la început, am două-trei scrofiţe de rasă pură şi de aici am să fac nucleul meu de Landrace. Intenţionez să ajung, undeva, la maximum 30 de scroafe, încât să nu fie nevoie de prea multă forţă de muncă, doar atât cât putem munci în familie”, ne-a declarat fermierul.
Ferma de la Mihalţ este una modernă, a fost pusă în circuitul productiv cu aproape 20 mii de euro şi se încadrează în categoria exploataţiilor de familie. “Pentru rasa Landrace, piaţa este destul de bună, am un portofoliu stabil de clienţi, preţurile sunt destul de atrăgătoare. În condiţiile actuale, o scrofiţă rasă pură se vinde undeva la 150-200 euro, iar un vier la 200-250 de euro exemplarul. Momentan nu sacrific, fac doar reproducţie”, a susţinut Liviu Decean.
Statistici privind fermele de porci
Potrivit INS, efectivele de porcine existente la 1 mai 2020 au scăzut cu 1,5% pe total, faţă de aceeaşi dată a anului trecut, ajungând la 3.669.342 de capete.
La 1 mai 2019, efectivele totale erau de 3.726.282 capete, din care scroafele de prăsilă totalizau 236.843 de capete, cu un minus de 5,6%, faţă de 1 mai 2019, când erau înregistrate 250.982 de capete.
Din 31 iulie 2017, România se confruntă cu virusul pestei porcine africane care a decimat până în prezent peste 600.000 de porci.
Cu o populaţie de aproximativ 150 de milioane de capete în UE, porcii reprezintă cea mai mare categorie de animale domestice. Aproape 40% din efectivele europene sunt crescute în Spania (30,1 milioane porci) şi Germania (27,6 milioane porci).
Până la sfârşitul anului, producția globală de carne de porc se va diminua cu circa 8%, ca urmare a impactului pestei porcine africane în populația de suine din regiunea asiatică, dar și din cauza efectelor epidemiei de coronavirus în țări, precum Statele Unite sau Brazilia.
Calităţi ale cărnii de porc Landrace
Carnea de porc din rasa Landrace este slabă, de calitate superioară. Producția de carne din greutatea carcasei este de până la 75%, iar grosimea slăninei este de maxim 2,5 cm.
Reţetă: Cotlet de porc cu sos de roșii
Dintre sutele de reţele am ales una, a Laurei Laurenţiu.
Ingrediente
- 4 felii de cotlet de porc dezosat, a câte 80-100 de grame/bucată;
- 20 de grame de făină;
- 30 de ml. de ulei;
- 1 ceapă mică (cam 50 de grame), tocată;
- 2-3 căței de usturoi;
- 250 ml. de passata de roșii sau roșii în bulion zdrobite fin;
- 250 ml. de supă de pui sau legume (sau apă fierbinte);
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat fin;
- sare și piper;
- opțional, 1 linguriță de zahăr;
Mod de preparare
- Feliile de cotlet de porc, cu o grosime cam de 1 cm, vor fi bine condimentate cu sare și piper.
- Se dau prin făină, pe ambele părți.
- Se încinge uleiul într-o tigaie largă și adâncă și se rumenesc rapid feliile de cotlet de porc la foc mediu-iute, pe ambele părțI, timp de maximum 4 minute.
Pregătirea sosului
- Imediat ce-am scos carnea din tigaie, adăugăm ceapa și presărăm un praf de sare. Amestecăm și reducem focul la mic. Călim ceapa timp de 8-10 minute, adăugând din când în când câte o lingură cu apă fierbinte și amestecând frecvent.
- Deîndată ce ceapa este gata, adăugăm în tigaie 250 ml. de passata de roșii sau 250 de grame de roșii în bulion (roșiile împreună cu sucul de roșii) date la blender. Amestecăm bine și așteptăm să înceapă să fiarbă.
- Se adăugă peste sosul de roșii cica 250 ml. de supă de pui sau de legume sau apă fierbinte. Nu punem tot lichidul de la început, doar atât cât e nevoie să se formeze sosul. Mai completăm cu lichid după ce adăugăm și carnea. Tot acum punem și usturoiul (cățeii întregi), dar şi usturoiul zdrobit care va da o aromă mai puternică.
Gătirea cărnii în sos
- Imediat după usturoi, în tigaie ajung din nou feliile de cotlet de porc, cu tot cu sucul lăsat în farfurie. Dacă e nevoie, acum mai completăm cu lichid (apă sau supă fierbinte). Se acoperă tigaia cu capacul, ne asigurăm că focul este setat la mic și gătim feliile de cotlet de porc timp de 25-30 de minute, întorcându-le o dată la 8-10 minute de pe o parte pe cealaltă și completând cu lichid, dacă va fi nevoie.
- În final, dacă am pus cățeii de usturoi întregi, îi căutăm și în zdrobim cu furculița. Asezonăm sosul cu sare și piper și, opțional, putem echilibra aciditatea sosului de roșii adăugând și 1 linguriță de zahăr. Presărăm cu pătrunjelul verde tocat și cotletul de porc cu sos de roșii este gata de servire.
Pentru garnitură se poate prepara piureul de cartofi, cel de păstârnac, cartofi natur, dar la fel de bine se poate servi orez fiert.
Pentru a rezuma, creşterea porcilor din rasa Landrace, deși implică unele dificultăți, merită tot efortul; gradul bun de conversie a furajelor, producţia superioară de carne şi slănină, precocitatea ridicată, toate acestea se constituie într-o activitate profitabilă.
Marian MUŞAT