De ce exportăm ovine "în viu"? Pentru că abatoarele pentru ovine sunt poveşti... - Revista Ferma
3 minute de citit

De ce exportăm ovine „în viu”? Pentru că abatoarele pentru ovine sunt poveşti…

Anul acesta, preţul de vânzare al mieilor, direct de la crescători, a fost unul record, între 13 şi 15 lei/kg. La export, diferenţa de preţ a fost de până la un leu/kg. Cei care colectează şi exportă mieii mai câştigă ceva din sporul de greutate făcut în perioada de îngrăşare şi finisare, dar „marja de câştig este foarte mică”, spune Silviu Itu, proprietarul unei îngrăşătorii din Romoş, jud. Hunedoara: „Avem pierderi şi mortalităţi şi, desigur, cheltuieli destul de mari cu furajele, combustibilul, utilajele, medicamentele, oamenii şi altele”. Astfel că, în ultimii ani, cel puţin, „activitatea de colectare şi îngrăşare a mieilor pentru export nu a fost o afacere la fel de profitabilă”, apreciază fermierul.

exporturi de ovine in viu (1)_b

 

Concurenţă neloială

De asemenea, în piaţă există şi o concurenţă neloială din partea unor crescători. Silviu Itu apreciază că „este o mare diferenţă între o societate comercială, aşa cum este a noastră şi ciobanii particulari care colectează şi vând apoi miei la export şi care primesc ajutor de la stat, dar nu au de plătit taxe şi TVA”.

 

Preţul cărnii de oaie depinde de piaţa arabă

Majoritatea mieilor şi a oilor de la noi merge la export „în viu” către statele arabe. „Dacă nu ar fi exportul către ţările arabe, mielul ar fi plătit cu 5 lei/kg. Piaţa noastră depinde în totalitate de cererea din Orientul Mijlociu”, apreciază Silviu Itu, care mai spune că „în piaţă există doar înţelegeri verbale, nu există contracte, nici intern şi nici extern. Nu sunt reguli şi nici un an nu este la fel. Este o piaţă haotică”.

 Silviu Itu_b

Dacă s-ar schimba mentalitatea şi rasele de carne ar câştiga teren şi mai ales dacă am fi mai uniţi, atât crescătorii, cât şi exportatorii, atunci am avea toţi de câştigat

SILVIU ITU, fermier din judeţul Hunedoara

 

Abatoarele pentru ovine sunt poveşti…

Se discută mult despre exportul ovinelor abatorizate. Se spune că avem abatoare suficiente. Dar ne întrebăm unde am putea exporta carnea provenită de la oile autohtone?

Silviu Itu spune că planurile despre abatoarele pentru ovine sunt doar „…poveşti, mulţi dintre cei care au abatoare le-ar vinde pentru că un abator consumă bani în fiecare zi şi nu este de lucru permanent. În plus, cumpărătorii din statele arabe doresc animale vii”.

miei de export_b 

În Europa se cer rasele de carne

Către statele europene se exportă miei doar în perioada Paştelui catolic şi apoi se cer doar miei din categorie mică de greutate, care nu se mai găsesc pe piaţă. Multe dintre animalele exportate „în viu” către statele europene sunt destinate tot populaţiei de origine arabă.

Consumatorii europeni vor miei din rase de carne, iar oaia noastră, Ţurcana mioritică, nu are căutare, deoarece are multă grăsime, randament mic la tăiere şi nu are acelaşi gust cu al cărnii raselor de carne.

Pentru a exporta ovine către Europa, Silviu Itu consideră că prima condiţie este rasa, apoi asocierea.

„Ne-ar bate Dumnezeu dacă am spune că acum nu este un preţ rezonabil la ovine”, spune un important crescător de oi. Vezi AICI detalii!

 

 

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →