De ce este ALUNUL o CULTURĂ PROFITABILĂ? - Revista Ferma
2 minute de citit

De ce este ALUNUL o CULTURĂ PROFITABILĂ?

Alunul poate fi cultivat chiar şi în zonele de deal, pe soluri mai sărace şi în pantă. Comparativ cu alte fructe, alunele au un grad redus de perisabilitate, putând fi păstrate şi depozitate timp îndelungat, în condiţii optime de umiditate şi temperatură.

Alunul intră pe rod din anul 4-5 de la plantare şi atinge potenţialul maxim la 8-10 ani. Durata medie de viaţă a unei plantaţii este de peste 50 de ani.

alun-horga_b

Ioan Horga este cultivator de pomi fructiferi din 1996, cu o plantaţie de 35 ha de piersic la Arăneag, judeţul Arad şi produce piersici pentru piaţa românească din anul 2000. Recent, a intrat în lumea cultivatorilor de alun. “E o cultură foarte profitabilă, în supermaket un kilogram de alune fără coajă ajunge până la 130 lei/kg. Puţine fructe ajung la acest preţ. La noi nu există informaţii pe piaţă, deşi în România avem condiţii foarte bune pentru cultura alunului”, ne-a delarat Ioan Horga.

Întreţinerea unei plantaţii de alun este relativ simplă iar producţia este de 1500-2500 kg/ha. În primii ani, dacă se instalează un sistem de irigaţii, producţia poate fi dublată. Soiurile comerciale de alun se pretează pentru recoltarea mecanică.
Suprafaţa cultivată optimă ar fi undeva la 50 ha, unde dotarea tehnică poate fi la un nivel corespunzător, dar şi o plantaţie de 1-2 ha pentru o familie care are şi altă ocupaţie poate aduce o producţie bună şi un profit de cca. 10 mii Euro/ha.

Ce ar trebui să ştie cei interesaţi să investească într-o plantaţie de alun, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →