De ce doi hibrizi de porumb au produs unul 1 tonă/ha și celălalt 6 t/ha pe aceeași solă în ferma fraților Marian și Nicușor Vieru? ACCIDENT TEHNOLOGIC sau LA POLENIZARE? - Revista Ferma
4 minute de citit

De ce doi hibrizi de porumb au produs unul 1 tonă/ha și celălalt 6 t/ha pe aceeași solă în ferma fraților Marian și Nicușor Vieru? ACCIDENT TEHNOLOGIC sau LA POLENIZARE?

Doi hibrizi de porumb, aceeași solă, producții complet diferite. O problemă cât Casa Republicii! Au pățit-o frații Marian și Nicușor Vieru

ACCIDENT TEHNOLOGIC sau LA POLENIZARE?
Frații Marian și Nicușor Vieru. Foto fundal cu rol ilustrativ

Doi hibrizi de porumb au dat producții diferite în aceeași tehnologie și pe aceeași solă: unul 1 tonă/ha și celălalt 6 t/ha. Au pățit-o frații Marian și Nicușor Vieru! Care ar fi explicația? Frații Marian și Nicușor Vieru cultivă o suprafață de 700 ha în județul Galați. În anii agricoli normali obțin producții bune la toate culturile. În toamna trecută, însă, au avut parte de o surpriză mare cât Casa Republicii! (Poporului!).

UN HIBRID A DAT 1 TONĂ/HA ȘI CELĂLALT 6 T/HA

„Am avut o cultură de porumb pe o parcelă de 100 ha; jumătate am semănat-o cu un hibrid, jumătate cu un altul. La recoltare, un hibrid a dat o medie de o tonă la hectar, iar celălalt 6 tone! Precizăm că am cultivat doi hibrizi semi-timpurii (350 și 370 FAO) și am aplicat aceeași tehnologie în aceleași condiții de climă și sol”, au susținut fermierii.

Cum a fost posibil? – am încercat să deslușim misterul.

S-A PRODUS UN ACCIDENT TEHNOLOGIC SAU LA POLENIZARE!

Dr. ing. Ion Voinea, consultant tehnic al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR), Technical Development Manager – Alta Seeds explică: „Producția medie de o tonă la hectar este un accident întâmplat cu unul dintre hibrizi, dar poate să fie și un accident tehnologic! Diferențele dintrei doi hibrizi de maturități similare nu pot fi mai mari de 10-15%”.

ION VOINEA: Aici nu e vorba despre doi hibrizi: unul să fi dat mai mult și celălalt mai puțin. E un hibrid care a dat o producție și un alt hibrid care a dat un… accident! Ori a avut ceva hibridul, ori pe jumătatea aia de solă s-a întâmplat ceva: ori din premergătoare, ori dintr-o lucrare a solului!”

ATENȚIE LA CULTURA PREMERGĂTOARE

Specialistul a explicat importanța culturii premergătoare: „Un element foarte important este dacă a avut aceeași premergătoare, pentru că două premergătoare diferite lasă solul în două moduri diferite: una poate să consume mai mult din nutrienți, una mai puțin; una să lase solul mai afânat, cu posibilități de a pierde apa mai repede, alta mai tasat”.

Doi hibrizi de porumb, producții diferite! ACCIDENT TEHNOLOGIC sau LA POLENIZARE?
Dr. ing. Ion Voinea, consultant tehnic al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR), Technical Development Manager – Alta Seeds

UN ACCIDENT DE PARCURS VEGETATIV

Ion Voinea explică posibilitatea unui accident de parcurs vegetativ. „Hibrizii din aceeași grupă de maturitate se pot poleniza la diferite date; perioada de maturitate nu e totuna cu perioada de înflorire. Unul dintre hibrizi ar putea avea o înflorire ușor întârziată. Dacă a înflorit întâi unul și a nimenit temperaturi de 38 de grade Celsius 3-4 zile, nu s-a produs polenizarea, iar dacă după 5 zile a înflorit și celălalt care a prins o temperaturi ceva mai scăzute, acesta ar fi polenizat în condiții mult mai bune”, precizează consultantul tehnic FAPPR.

Porumb, floare sau sorg – ce culturi au potențial de profit

Hibrizii timpurii – o opțiune aproape… obligatorie! ”Eu cred că în primul rând la porumb fermierii vor da în jos plaja de maturitate a culturii. Vor veni pe variante de culturi mai timpurii, ca să acopere riscul secetei și al arșiței. Vor coborî în maturitate, deși coborârea maturității e cumva o potențială pierdere de potențial câștig prin producție. Dar e un risc pe care și-l vor asuma”, e convins Ion Voinea.

Citește mai mult AICI! 

ÎN FERMA FRAȚILOR MARIAN ȘI NICUȘOR VIERU, SEMĂNĂTURILE DE TOAMNĂ AU UN BUN PARCURS VEGETATIV

Pe sola cu porumbul problemă, fermierii au semănat rapiță. Cultura a fost fertilizată cu 80 kg pe hectar de îngășământ chimic complex și, preventiv, a fost aplicat un tratament cu un insecticid contra gărgăriței tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi).

Fermierii au însămânțat 260 ha de rapiță și 240 de păioase și sunt bucuroși că au culturile într-o stare de vegetație corespunzătoare.

CITEȘTE ȘI: De ce se tem fermierii și de ce sunt reticenți la startul campaniei de primăvară? 

De ce se tem fermierii și de ce sunt reticenți la startul campaniei de primăvară? Cum pot evita eșecul în acest an agricol?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →