Cum previi mamita prin dezinfecţia ugerului? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cum previi mamita prin dezinfecţia ugerului?

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Conform unui studiu publicat în Dairy Herd Management (SUA), dezinfectarea mameloanelor imediat după muls poate neutraliza majoritatea agenţilor patogeni şi previne intrarea acestora în uger.

Dezinfecţia este eficace împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus şi Streptococcus agalactiae, agenţi patogeni cu transmitere încrucişată (de la vacă la vacă) prin intermediul aparatului de muls şi aşternut.
Dezinfectarea mameloanelor după muls este mai puţin eficientă în combaterea agenţilor patogeni „de mediu” (bacteriile coliforme şi speciile de Streptococcus, altele decât S. Agalactiae).

detaliu Uger dip_b 

 

Aplicare corectă

 

Vacile se ţin într-un mediu curat şi uscat, se aplică o bună igienă înainte de muls, inclusiv dezinfectarea şi uscarea completă a mameloanelor, precum şi utilizarea unor aparate de muls adecvate din punct de vedere funcţional.
Dezinfecţia corectă şi continuă a mameloanelor după muls trebuie să facă parte din procedurile de rutină în orice fermă, chiar dacă există un număr redus de celule somatice în lapte.

Pielea crăpată sau iritată reprezintă un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, tocmai de aceea menţinerea în stare optimă a pielii mameloanelor şi a sfincterului face parte din strategia de control al mastitei.
Canalul mamelonar este prima barieră fizică şi chimică împotriva pătrunderii agenţilor patogeni în uger. Riscul de contaminare este foarte mare imediat după muls, deoarece sfincterul mamar este deschis şi poate rămâne aşa până la 2 ore după muls.

După muls, dezinfectanţii pentru mameloane trebuie aplicaţi imediat, fie prin scufundare, fie prin pulverizare şi trebuie să acopere complet cele patru mameloane.

 

Reguli simple de utilizare

 

  • Întotdeauna urmaţi instrucţiunile de utilizare a dezinfectanţilor pentru uger.
  • Păstraţi dezinfectanţii în încăperi reci şi uscate. Nu-i lăsaţi să îngheţe!
  • Utilizaţi concentraţia recomandată. Nu presupuneţi că dezinfectanţii pentru mameloane pot ucide toţi agenţii patogeni. Unii pot supravieţui în dezinfectant în anumite condiţii.
  • Cupele dezinfectante trebuie golite şi curăţate ca parte a spălării de rutină după fiecare muls sau dacă acestea se contaminează în timpul mulsului.
  • Nu turnaţi niciodată dezinfectantul folosit înapoi în recipientul original.

dezinfectie uger Markvale-Parlour_bfoto: Markvale Parlour 

 

5 SFATURI PENTRU PROTECŢIA MAMELOANELOR LA FRIG

 

  1.  Mameloanele trebuie să fie uscate înainte de a scoate vacile afară;
  2. La finalul mulsului, după aplicarea dezinfectantului, aşteptaţi 30 de secunde – timp de contact – şi abia apoi ştergeţi excesul de dezinfectant cu prosop de hârtie de unică folosinţă;
  3. La temperaturi foarte scăzute, încălziţi dezinfectanţii pentru a reduce timpul de uscare;
  4. Folosiţi perdele antivânt pentru a reduce viteza curenţilor de aer şi pentru a proteja vacile;
  5. Monitorizaţi vacile recent fătate, cu edem al ugerului şi al mameloanelor, deoarece acestea sunt mai predispuse la crăparea pielii mameloanelor sau chiar degerarea acestora.

Alte informaţii practice despre managementul mamitelor aflaţi de AICI!

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →