Reproducţia rămâne o provocare continuă pentru crescătorii de vaci de lapte. Reducerea intervalului dintre fătări reprezintă principalul obiectiv al fiecărui fermier, deoarece fiecare zi de întreţinere costă.
Factorii care limitează performanţa reproductivă a vacilor sunt numeroşi şi impactul efectului lor diferă. Cei mai importanţi sunt: sănătatea vacilor în timpul fătării, confortul vacilor, stresul termic şi condiţia corporală înainte de fătare şi în prima parte a lactaţiei.
Nutriţia şi vitaminele B sunt parte din soluţie
Compoziţia nutriţională a furajelor, inclusiv energia, proteinele (aminoacizii), mineralele şi concentraţiile de vitamine A, D3 şi E, precum şi alţi nutrienţi, aşa cum sunt vitaminele B, joacă un rol cheie în performanţa reproductivă.
Unele vitamine B au funcţii specifice care îmbunătăţesc performanţa reproducerii prin stimularea şi reglarea metabolismului energetic al vacilor (sinteza de grăsimi şi glucoză), sinteza proteinelor şi prin îmbunătăţirea funcţiei imunitare, precum şi a dezvoltării precoce a embrionului. Deficienţa de piridoxină (B6) sau vitamina B12 este asociată cu pierderea precoce a sarcinii iar acidul folic joacă un rol important în dezvoltarea celulelor embrionare. Prin urmare, suplimentarea cu vitamine B specifice ajută la îmbunătăţirea reproducerii la vacile în lactaţie.
Suplimentarea furajelor trebuie făcută cu vitamine B protejate ruminal, deoarece acestea sunt degradate rapid de flora ruminală, iar absorbţia lor se face în intestin.
Rată de concepţie cu 13% mai mare
Un studiu efectuat pe aproape o mie de vaci multipare hrănite cu un amestec specific de vitamine B protejate ruminal (B9, B6, B5, B8 şi B12) din ziua a 22-a după fătare şi până la confirmarea gestaţiei a demonstrat o îmbunătăţire a performanţei reproductive. Rata de concepţie la 42 de zile după prima IA a fost cu 13% mai mare decât la grupul martor.
Studii foarte recente folosind nutrigenomica (expresia genelor) au ajutat la explicarea fenomenelor. Astfel, suplimentarea raţiei cu un amestec de vitamine B protejate are ca efect o calitate mai bună a ovocitului şi un potenţial mai mare de supravieţuire a embrionului în stadiu incipient (la 14 zile). Acest lucru s-a datorat şi imunităţii uterine crescute, ceea ce a permis embrionului să se dezvolte într-un mediu sănătos şi să fie mai bine ataşat de pereţii uterului.
Rata de gestaţie (RG) este definită ca procentul de vaci pregătite pentru a rămâne gestante şi cele care rămân gestante într-o anumită perioadă de timp. RG este produsul dintre rata de fecunditate (RF) şi rata concepţiei (RC).
Merită să creştem viţele de reproducţie? Pentru o decizie corectă, trebuie cunoscute toate elementele de cheltuieli care influenţează costul producerii unei viţele până la fătare. Click AICI pentru detalii!
MOARTEA EMBRIONARĂ TIMPURIE
Întârzierea apariţiei căldurilor (ovulaţiei), detectarea căldurilor şi succesul inseminării artificiale sunt foarte importante. Există însă şi un alt factor foarte important care va reduce performanţa reproductivă: moartea embrionară timpurie. Studiile arată că mortalitatea embrionară se ridică la 19% în prima săptămână după IA şi ajunge până la 39% în a patra săptămână după IA.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE