3 minute de citit

Cum pot spori paiele venitul fermei! Ilie Marica, fermier din Fălcoiu a pornit deja afacerea

Actuala criză energetică aduce schimbări majore în multe sectoare de activitate. Sunt foarte căutate sursele alternative pentru energie şi pentru combustibili de foc/încălzire. Aşa cum aminteam într-un articol apărut în numărul trecut al Revistei Ferma, Ilie Marica, fermier din Fălcoiu (Olt), a reuşit să diversifice activitatea societăţii pe care o adiministrează (Agro Roban Roxet Farm SRL) prin construirea unei mini-fabrici pentru produs brichete din paie.

 

Diversificarea producţiei

Pentru a valorifica spaţiul de depozitare din fermă, precum şi producţia secundară – paiele – produse pe cele peste 450 ha cultivate cu grâu, Ilie Marica a instalat o mini-fabrică pentru produs brichete din paie, în ferma din Fălcoiu, în urmă cu doi ani, iar de anul acesta a pus în funcţiune şi o fabrică de peleţi în Caracal. Acum, în cele două instalaţii produce brichete şi peleţi doar din paie. Dar urmează ca şi lucerna produsă în fermă să fie transformată în peleţi.

Diversificarea activităţii în fermă ajută la susţinerea financiară a societăţii, precum şi la utilizarea mai eficientă a forţei de muncă în afara campaniilor agricole.

Fabrica peleti 2_b

 

Brichete cu 0,6 lei/kg

 

Fabrica de brichete din paie lucrează şase zile pe săptămână, câte 18 ore/zi, deoarece are nevoie de o perioadă pentru răcire şi mentenanţă. Pentru buna funcţionare este nevoie de doi oameni/schimb, deoarece alimentarea cu paie se face manual şi, în acelaşi timp, un alt lucrător supraveghează parametrii de lucru ai instalaţiei. Capacitatea de producţie este de 300 kg de brichete/oră, iar preţul de vânzare este de 0,6 lei/kg. Brichetele sunt ambalate în saci de 25 kg, personalizaţi.

 Ilie Marica_fabrica peleti_b

Avem suişuri şi coborâşuri, dar nu am renunţat niciodată şi pentru mine nu există nu pot – ILIE MARICA, fermier din jud. Olt

Fabrica de peleţi

Fabrica de peleţi produce cca. 600 kg peleţi/oră, se lucrează 10 ore/zi şi preţul de vânzare al peleţilor este (acum) de 900 lei/tonă. Fabrica de peleţi este mare consumatoare de energie electrică; la preţul actual al curentului electric, cu primele trei tone de peleţi produse sunt acoperite cheltuielile zilnice.

Anul trecut, pe 15 noiembrie, fabrica de peleţi din Caracal a fost montată, după care a fost nevoie de încă un an pentru a obţine toate aprobările şi avizele pentru a o pune în funcţiune.

Fabrica peleti 2_b

Activitatea este profitabilă

Anul acesta, în fema lui Ilie Marica, producţia de paie de grâu a fost de cca. 2,2 tone/ha, la o producţie de 7000 kg de grâu/ha. Acum brichetele sunt vândute drept combustibil pentru foc, iar pentru peleţi sunt discuţii pentru a fi exportaţi spre a fi folosiţi drept aşternut în ferme de cai. Este relativ greu de estimat costul de producţie al paielor, deoarece sunt numeroşi factori implicaţi: balotarea, transportul, depozitarea şi manipularea. Oricum, din calculele făcute de fermier, producţia de brichete şi de peleţi din paie este profitabilă şi va continua să investească în dezvoltara acestei activităţi.

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →