Cum influențează condiţia corporală reproducția la taurine? - Revista Ferma
8 minute de citit

Cum influențează condiţia corporală reproducția la taurine?

foto 1 5 Cum influențează condiţia corporală reproducția la taurine?
Sursa foto 1: iStock.com/ahavelaar

Notarea stării corporale este un instrument simplu şi ieftin care permite o mai bună ”gestionare” a fiecărui animal, a grupurilor de vaci de lapte şi a întregului efectiv pe termen lung.

Vacile, la fel ca şi alte specii, aflate în condiţia corporală potrivită vârstei şi stării fiziologice sunt mai sănătoase și au cele mai bune rezultate de producţie.

VACI GRASE VERSUS VACI SLABE

În fermele de vaci de lapte, animalele ”supraponderale” sunt mai susceptibile la tulburări metabolice și infecții și sunt mai predispuse să aibă dificultăți la fătare sau după. La rândul lor, vacile ”slabe” pot avea o producție mai scăzută de lapte și de grăsime în lapte, iar acestea pot avea, de asemenea, mai puțin şanse să manifeste căldurile sau să rămână gestante.

Există numeroase studii care demonstrează relația clasică dintre starea/condiţia corpului și aportul de substanță uscată, producția de lapte, reproducerea și sănătatea. La vacile de lapte condiția corporală este măsurată/notată pe o scară de la 1 la 5 (puncte).

foto 2 6 Cum influențează condiţia corporală reproducția la taurine?
Unghi în „V” – vaca are un scor de 3 sau mai puțin

CUM SE FACE EXAMINAREA?

Există numeroase ghiduri pentru învăţarea sistemului de notare a condiţiei corporale (Scorul de condiție corporală – Body Condition Score/BCS), dar este nevoie de puțină practică pentru a deprinde această metodă.

Notarea stării corporale la bovinele de lapte este o evaluare vizuală și tactilă a rezervelor de grăsime corporală. Scorurile de condiție corporală (BCS) sunt o estimare indirectă a echilibrului energetic. Principialele zone evaluate atunci când se atribuie scorul de condiție corporală (BCS) sunt zonele pelvină și lombară.

Examinarea se face din lateral şi din spatele animalului. Prima decizie care trebuie luată este împărțirea vacilor în două grupuri: cele cu un scor de condiție corporală de 3 sau mai puțin şi cele cu un scor mai mare de 3.

foto 3 3 Cum influențează condiţia corporală reproducția la taurine?
Unghi în „U” – BCS este mai mare de 3

SISTEM SIMPLU DE NOTARE

Un scor de 1 desemnează o vacă foarte slabă, nota 5 o vacă excesiv de grasă iar 3 este o condiție corporală medie. Evaluarea se concentrează pe crupă și coapsă.

Pentru a face această departajare se urmăreşte din lateral unghiul format de linia care uneşte şoldul (tuberul coxal) cu punctul fesei (tuberozitatea ischiadică).

  • Dacă linia care uneşte cele două puncte formează un unghi în „V” – vaca are un scor de 3 sau mai puțin
  • Dacă unghiul are forma de „U” – BCS este mai mare de 3
  • După aceasta se continuă notarea folosind criterii specifice, în trepte de 0,25 puncte, în sus plus sau minus

CONSECVENȚĂ ȘI ACURATEȚE ÎN NOTAREA CONDIȚIEI CORPORALE

Stabilirea scorurilor de condiție corporală este utilă atunci cât acestea sunt atribuite cu acuratețe și consecvență. În ultimii ani au devenit disponibile tehnologii automate – ”inteligente” care evaluează BCS folosind camere video şi software, eliminând astfel o parte din riscul de eroare umană. Probabil, această opțiune va deveni mai răspândită odată cu trecerea timpului, dar pentru majoritatea fermelor, în acest moment, metoda tradițională de punctare folosind personal instruit este cea mai ușor disponibilă și cea mai rentabilă.

BCS – SCORUL CONDIȚIEI CORPORALE

Condiţia corporală influențează productivitatea, reproducerea, sănătatea și longevitatea bovinelor de lapte. BCS poate fi un indiciu pentru deficiențele nutriționale subiacente, problemele de sănătate sau gestionarea necorespunzătoare a efectivului. Dacă se face în mod regulat, evaluarea stării corporale poate fi folosită pentru a identifica problemele și pentru a îmbunătăți sănătatea, longevitatea și productivitatea efectivului de lapte.

foto 4 3 Cum influențează condiţia corporală reproducția la taurine?
Sistem de notare BCS

FACTORI RESPONSABILI PENTRU O BUNĂ CONDIȚIE CORPORALĂ

  1. Alimentaţia corespunzătoare. Creşterea masei corporale la vacile de lapte – supracondiționarea începe de obicei în ultimele 3 până la 4 luni de lactație, când producția de lapte este în scădere, dar raţia zilnică – energia și nivelurile totale de nutrienți nu sunt reduse în consecință. Alte cauze comune ale creşterii masei corporale sunt perioada lungă de repaus mamar sau suprafurajarea în timpul perioadei de repaus, anterioare fătării.

Deterioarea condiţiei corporale poate apărea frecvent atunci când raţia alimentară nu este adaptată la nivelul producției de lapte, ceea ce conduce la scăderea rezervelor corporale care sunt insuficiente pentru a susţine producția. De cele mai multe ori, vacile slabe nu manifestă călduri sau au o rată de concepţie redusă până când încep să-și recapete sau măcar să-și mențină greutatea corporală.

  1. Aportul de substanță uscată

Scorul condiţiei corporale este în general legat negativ de aportul de substanță uscată. Aceasta înseamnă că vacile care au o condiție în exces înainte de fătare au un risc mai mare pentru un consum redus de hrană în perioada critică de tranziție imediat următoare fătării. Acest lucru poate duce la pierderea condiției corporale și la adâncirea balanței energetice negative pe care o experimentează vacile după fătare.

Aportul redus de substanță uscată (ingesta redusă) are efecte evidente asupra producției de lapte și poate contribui la cetoză, deplasarea abomasului sau alte consecințe metabolice și de producție ale stresului nutrițional.

  1. Producția de lapte

Mobilizarea grăsimii corporale stocată oferă o sursă de acizi grași cu lanț lung pentru producția de grăsime din lapte și o sursă de energie pentru menţinerea funcţiilor corporale la începutul lactației.

Adesea, evoluţia BCS și curbele de producție de lapte sunt imagini în oglindă – vacile care produc cel mai mult lapte au şi cea mai mare schimbare a condiţiei corporale și cel mai scăzut BCS la începutul lactației. Cu toate acestea, efectul BCS asupra producției de lapte nu este o relație liniară.

Vacile cu un BCS de 3 până la 3,5 la fătare produc mai mult lapte decât cele care la fătare au fie la un scor mai mic, fie mai mare. Această relație se poate datora unei creșteri a energiei disponibile din depozitele corpului până la un BCS de 3,5 și a efectelor negative ale BCS asupra aportului de substanță uscată după acel moment.

De obicei este de așteptat ca vacile să piardă un punct BCS în primele 60 de zile după fătare. Specialiştii recomandă, în general, ca vacile să slăbească cât mai puțin după fătare, scăderea BCS să nu fi mai mare de 0,5 până la 1,0 punct şi de maximum 1,5 unități BCS. Producția de lapte poate fi susținută prin mobilizarea grăsimii corporale stocate.

foto 5 3 Cum influențează condiţia corporală reproducția la taurine?

BCS ȘI REPRODUCȚIA VACILOR DE LAPTE

Echilibrul energetic joacă un rol foarte important în performanța reproductivă iar starea energetică actuală și anterioară influențează capacitatea de reproducere a unei vaci de lapte.

Schimbarea mai mare de 1,5 puncte a BCS între fătare și prima manifestare a căldurilor (după fătare), precum și un punctaj BCS mai scăzută la însămânţare/montă sunt asociate în mod constant cu rate reduse de sarcină. Cu toate acestea, studii multiple au arătat că modificările dietei nu au suplinit scăderea BCS la începutul lactației, ceea ce înseamnă că modalitatea principală de reproducţia este o bună gestionare a BCS la fătare.

Numeroase studii arată că BCS – condiţia corporală în perioada de repaus mamar, anterior fătării influenţează major performanțele reproductive ulterioare.

Vacile cu cel mai mare BCS la fătare pierd cele mai multe puncte în primele 5 săptămâni de lactație. Aceste vaci au un interval mai lung de timp până la reluarea ciclului estral (prima ovulație post-partum) și cele mai scăzute rate de concepție la prima însămânţare. Totodată, deteriorarea condiţiei corporale în timpul gestației timpurii este, de multe ori, asociată cu creșterea pierderilor embrionare.

CONDIȚIA CORPORALĂ A VIȚELELOR PENTRU REPRODUCȚIE

Notarea stării corporale este, de asemenea, utilă în gestionarea hrănirii viţelelor pentru reproducţie. Este posibil ca junincile cu o condiţie corporală deficitară/slabă să nu crească suficient de rapid pentru a ajunge la pubertate la vârsta potrivită pentru reproducţie, respectiv să fie prea mici pentru a ajunge să fete la vârsta de 22 până la 24 de luni sau pentru a avea apoi o masă corporală suficientă pentru a menține o producție normală de lapte, la prima lactaţie.

Pe de altă parte, junincile supraponderale pot avea dificultăţi la fătare și vor produce mai puțin lapte în prima lactaţie.

Monitorizarea regulată a BCS/condiţiei corporale poate fi utilă în rezolvarea problemelor de nutriție și sănătate a efectivelor de vaci de lapte!

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →