Culturi cu şanse de profit în 2021 - Revista Ferma
3 minute de citit

Culturi cu şanse de profit în 2021

În ultimii ani, suprafaţa cultivată cu floarea soarelui a scăzut în România deoarece preţul era destul de mic. În anii anteriori, cu un preţ de 1,2-1,4 lei/kg şi o producţie de până la 2-2,5 tone/ha era dificil de atins pragul rentabilităţii. De anul trecut, preţul florii soarelui a „explodat” şi, în consecinţă, interesul fermierilor pentru această cultură a crescut.
La începutul lunii aprilie, se încheiau pre-contracte pentru producţia viitoare cu 0,72 lei/kg la orz, 0,8 lei/kg la grâu, 1,95 lei/kg la rapiţă, 1,7 lei/kg la soia şi 2,1 lei/kg la floarea soarelui high-oleic.

Scade producţia de floarea soarelui?

Piaţa din regiunea Mării Negre este puternic influenţată de Rusia. Ultimele decizii oficiale ale guvernului rus ridică un nou semn de întrebare privind viitoarea recoltă de oleaginoase. Prognozele indică o reducere a suprafeţei semănate cu floarea soarelui şi creşterea interesului pentru rapiţă şi soia în Rusia.

În aceste condiţii, guvernul rus a prelungit reglementările privind plafonarea preţurilor la uleiul de floarea soarelui până la 1 octombrie 2021. Prin aceste reglementări guvernamentale impuse în decembrie 2020, preţul de vânzare al uleiului de floarea soarelui la producători este 95 RUB/litru (1,05 euro/l), iar preţul de vânzare cu amănuntul de 110 RUB/l (1,22 euro/l).
De asemenea, taxa suplimentară de export pentru seminţele de floarea soarelui, soia şi rapiţă a crescut cu 30% (în vigoare până la 30.06.2021). Această măsură se pare că nu a reuşit să îşi atingă obiectivul principal – reducerea preţurilor interne – dar a redus exporturile de materii prime. În acelaşi timp, se preconizează că taxa de export va creşte cu 50% în perioada 1 iulie 2021 până la 1 septembrie 2022. Pentru a compensa limitările de preţ impuse producătorilor de ulei de floarea soarelui, este posibilă acordarea de subvenţii guvernamentale.

bursa agricola apr. canva_b

Evoluţii pe piaţa internaţională

 

  • Exporturile de rapiţă ale Ucrainei au ajuns la un nivel minim pentru ultimii trei ani. În primele opt luni ale sezonului 2020/2021, Ucraina a exportat 2,38 mil. tone de rapiţă, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Statele Uniunii Europene au fost principala destinaţie pentru rapiţa ucraineană, cu o cotă de 83%, dar în scădere cu 29%, raportat la volumul importurilor faţă de sezonul precedent.
  • Egiptul a anunţat prima licitaţie pentru achiziţionarea de grâu pentru panificaţie din viitoarea recoltă. Ofertele au fost depuse în 6 aprilie iar livrarea trebuie făcută în perioada 1-10 august 2021. La licitaţia anterioară, din 11 martie 2021, GASC (Autoritatea Generala pentru Aprovizionare) a achiziţionat 360 mii de tone de grâu românesc cu preţul mediu de achiziţie de 297,40 dolari/tonă C&F şi livrare în perioada 15-30 aprilie 2021.
  • China a importat 11,3 mil. tone de porumb în 2020, în creştere cu 135,7% faţă de anul anterior. Din totalul importurilor, 6,3 mil. de tone au venit din Ucraina şi 4,3 mil. tone din SUA şi doar 130 mii tone din Rusia. Porumbul importat este folosit în hrana animalelor, dar şi pentru a produce etanol, amidon şi zahăr. Porumbul importat din SUA este modificat genetic şi utilizat doar ca furaj, conform reglementărilor locale.

Click AICI şi urmăreşte evoluţia pieţei cerealelor în Europa şi în lume, pe www.agroinfo.ro.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →