„Am luat un credit de 500.000 euro, cu care am cumpărat tractorul John Deere 8R, cultivatorul Kuhn Performer 4000 şi o semănătoare. Tractorul nu a fost greu să îl aleg, mai avem alte patru utilaje John Deere şi doream unul mai puternic, iar Performer-ul este un echipament pentru ceea ce ne trebuie nouă: să pregătim terenul repede şi bine pentru semănat”, spune Marius-Viorel.
Apreciem la tractoarele John Deere rezistenţa în timp şi fiabilitatea. Au o forţă adevărată, la caii putere pe care îi cumperi. Am văzut la alţi colegi fermieri care au compărat tractoare de o putere similară şi nu puteau să ducă ceea ce făceam noi cu tractoarele John Deere de aceeaşi putere
MARIUS-VIOREL FILIP
Tânăr fermier din jud. Ialomiţa
Un adevărat colecţionar de tractoare John Deere
„Din prima” a trecut de la tractoarele româneşti (care încă sunt folosite în fermă) direct la tractoarele John Deere. „Am fost aşa de mulţumiţi, că nici măcar nu ne-am mai gândit să încercăm şi alte mărci. Au într-adevăr puterea declarată şi merită banii pentru ceea ce fac. Avem şi reprezentanţa aproape de noi, atât fizic (cca. 20 km), cât şi în sensul promptitudinii cu care se intervine”, mărturiseşte tânărul.
Cel mai vechi tractor John Deere din fermă a fost cumpărat în 2008 – modelul 6930 de 150 CP, apoi în 2012 a achiziţionat un model 5100 de 100 CP cu încărcător frontal. Printr-un proiect de 450.000 de euro, în 2014, a cumpărat o combină John Deere W650 cu header de 6,2 m, un tractor John Deere 6100 (100 CP) şi o maşină pentru erbicidat JD M735 de 24 m, cu bazin de 3200 litri, tractată. Toate merg de mai bine de opt ani fără probleme. Anul trecut a urmat achiziţia unui tractor John Deere 6R 6215 (150 CP) şi acum, ultimul venit, tractorul 8R 410, care a preluat muncile grele din fermă.
Cu ajutorul Kuhn Performer 4000, dorim să facem trecerea de la prelucrarea convenţională a terenului, la o prelucrare minimă, să păstrăm umiditatea din sol şi să reducem timpul de lucru şi consumul de combustibil
MARIUS-VIOREL FILIP
Arătură vs. Performer
„De multe ori arătura strică terenul” – este de părere fermierul – „îl denivelează şi apoi trebuie cel puţin două discuiri pentru a sparge bolovanii, mai ales în anii secetoşi. În plus, se pierde şi apa din sol. În schimb, cu utilajele moderne, aşa cum este Performer, prelucrăm terenul mult mai repede şi fără a pierde umiditatea”, consideră Marius-Viorel.
Cu tractorul John Deere 8R şi Performer-ul, fermierul spune că reuşeşte să pregătească 26-27 hectare de teren în opt ore, chiar şi în teren mai greu, argilos: „Lucrăm la o adâncime de până la 26-28 cm chiar şi pe teren de luncă. Nu pierdem apa din sol şi imediat putem să intrăm la semănat cu o semănătoare cu care aplicăm şi îngrăşământul. Aşa reuşim să economisim foarte mult combustibil şi timp”.
Pentru culturile de primăvară, va continua să facă „ogor” – arătură de toamnă. „Anul acesta vom testa şi diferenţele dintre culturile prăşitoare de primăvară semănate în ogor faţă de terenul pregătit doar cu Kuhn Performer. Cu siguranţă, rezultatele de producţie vor depinde şi de precipitaţii, dar noi încercăm”, explică fermierul.
Tradiţia se păstrează
Împreună cu tatăl său, Marius-Viorel Filip lucrează aproape 650 de hectare. De mic i-a plăcut munca la câmp. Înainte de a termina facultatea, în 2011, şi-a înfiinţat propria firmă. A urmat astfel tradiţia familiei, la fel ca şi tatăl său, care „s-a apucat serios” de agricultură în anul 2000, după ce înainte lucra la câmp doar în zilele libere şi în concedii.
Familia Filip, împreună cu cei patru mecanizatori (angajaţi de peste 15 ani), se străduieşte permanent să facă fiecare lucrare cât mai bine posibil. „Preferăm să facem mai puţin şi de calitate. Suntem atenţi şi monitorizăm permanent culturile şi lucrările, să iasă totul bine. Avem acum toate utilajele necesare, dar ne dorim să mai achiziţionăm o combină John Deere şi să construim o magazie cu capacitatea de 1000 de tone”, a încheiat Marius-Viorel Filip.
VEZI AICI um a fost ANUL AGRICOL 2022 pentru fermierul ialomiţean!
KUHN PERFORMER 4000
Cultivatorul Performer efectuează patru lucrări la o trecere. Două rânduri de discuri (510 mm diametru) taie solul şi resturile vegetale, după care patru rânduri de dinţi/colţi efectuează o amestecare şi o decompactare la adâncime. Urmează un rând de discuri de nivelare cu sistem de siguranţă cu blocuri de elastomer şi un tăvălug HD-Liner 700 pentru compactare. Organele active pot fi dotate cu aripioare, pentru o lucrare superficială, sau cu daltă dreaptă, pentru decompactare.
Toate reglajele sunt hidraulice, controlate direct şi simplu din cabina tractorului. Performer este un utilaj versatil şi multifuncţional, fiecare modul poate fi folosit independent: numai discurile, ca Optimer+ sau numai colţii, cum este Cultimer L.
8R – PUTERE ŞI PERFORMANŢĂ
Dotate cu motor John Deere PowerTechPSSde 9.0 l cu turbocompresor, tractoarele Seria 8R oferă putere de tracţiune, hidraulică şi la priza de putere, cu un consum redus de combustibil. Distribuţia perfectă a greutăţii spate/faţă (55/45) şi numeroasele opţiuni de balastare asigură o tracţiune excelentă şi un transfer mai bun de putere, indiferent de munca la care este folosit în câmp. Tractoarele John Deere din seria 8R pot fi dotate cu cutii de viteză Full PowerShift (16/5) sau AutoPowr – transmisie infinit variabilă. Transmisia e23 este proiectată pentru a oferi un cuplu mai mare şi o eficienţă maximă.
Direcţia automată AutoTrac, disponibilă cu un nivel de acurateţe de ±2,5 cm, uşurează munca operatorului şi reduce timpul de lucru şi consumul de combustibil.
Sistemul hidraulic al Seriei 8R/8RT este disponibil cu până la şase valve de control selectiv spate (SCV) şi două faţă, cu o capacitate de 321 l/min.
un reportaj de
GHEORGHE GHIŞE