Cu ce fertilizează Alexandru Baciu culturile de obține producții constante an de an? - Revista Ferma
4 minute de citit

Cu ce fertilizează Alexandru Baciu culturile de obține producții constante an de an?

”Nu fac rabat la îngrășăminte, contrar unor idei care sunt prin piață! Fac schema clasică și lucrez cu îngrășăminte românești în doze reduse și cu eficacitate maximă!”

Alexandru Baciu despre pretul porumbului in 2023 Cu ce fertilizează Alexandru Baciu culturile de obține producții constante an de an?

Vreme de opt ani, fermierul călărășean Alexandru Baciu a dezvoltat un trainic parteneriat cu o campanie din Bacău în urma căruia folosește îngrășăminte special formulate.

Astfel, de la un sezon la altul în ferma sa vegetală de 2.000 de hectare, recoltele obținute sunt sigure și stabile.

Anul acesta la cerealele păioase a obținut producții „decente”, spune el, de 7 tone la hectar.

„Îngrășămintele românești sunt cele mai bune și cele mai ieftine, raportat la preț/cheltuială pe hectar, cu eficacitate maximă pentru cultură și protecția mediului!”Alexandru Baciu

FERTILIZAREA CULTURILOR: DOZE REDUSE CU EFICACITATE MAXIMĂ!

„La fertilizarea culturilor, nu fac rabat la îngrășăminte, contrar unor idei care sunt prin piață! (Păi dacă nu mănânci, te poți menține?!). Fac schema clasică și lucrez cu îngrășăminte românești de la Romchim Protect de la Bacău, în doze reduse și cu eficacitate maximă! Compania ne face formulări speciale. Eu merg cu Azosulf, (30% azot, 15% sulf), un produs special care mobilizează fosforul și potasiul din sol. Dozele folosite sunt de 100 kg/ha toamna aplicate pe rând la semănat grâu, orz și rapiță și alte 100 kg în primăvara, plus că mai venim cu niște foliare speciale pe vegetație tot de la Romchim Protect”, a declarat cunoscutul producător agricol pentru revista-ferma.ro.

Alexandru Baciu susține că produsele utilizate „sunt cele mai bune și cele mai ieftine, raportat la preț/cheltuială pe hectar, cu eficacitate maximă pentru cultură și protecția mediului. Aplicându-le, te menții la niște producții constante, însă mai e și vorba de banii pe care îi dai pe hectar”.

INVESTIȚIA PE HECTAR – SUB 1000 DE EURO

De aceea, este atent la costuri; cheltuielile directe nu sunt atât de mari, ci indirectele sunt cele mai ridicate, mai cu seamă salariile, taxele și impozitele la stat și munca excesiv impozitată fără randament.

În ferma din Călărași, investiția pe hectarul cultivat nu depășește 1.000 de euro, „pentru că trebuie să ne rămână și nouă ceva, că altfel murim!”

PRECIPITAȚIILE CĂZUTE I-AU DAT SPERANȚĂ FERMIERULUI ALEXANDRU BACIU

„Bine că ne-a plouat 150 de litri și terenul se lucrează relativ bine. Am căpătat puțin curaj și am semănat 400 de hectare de rapiță direct în miriște. Cultura e micuță acum, dar are timp să crească și să intre bine în iarnă. Am plantat orzul și vreo 50 ha de mazăre pentru sămânță și vom înființa cu grâu vreo 1.000 ha. Semănăm direct; dacă e vremea bună, în 11 zile e gata, pentru că avem utilaje performante și de mare randament”, precizează acesta.

Anul trecut fermierul nu s-a bucurat de aceleași condiții prielnice campaniei de toamnă. Vezi ce a pățit fermierul călărășean: MARE FERMIER DIN BĂRĂGAN: Am semănat și mi-am stricat utilajele. Rapița e daună totală. Orzul se usucă. Grâul nu răsare.

 

ALEXANDRU BACIU: „FACEM LUCRĂRI MINIME, PENTRU CĂ N-AVEM TIMP DE ARAT!”

Alexandru Baciu ar fi vrut să are terenul, dar spune că nu are timp! „La lucrările astea de toamnă fac lucrări minime, fără arătură. De ani de zile culturile de toamnă le punem în minimum till, că nu avem timp să arăm. Eu vara trebuie să strâng paiele de pe câmp pentru animale și nu am timp să și ar; și cum a fost seceta asta cumplită, nici nu te puteai apropia cu plugul de pământ”, explică agricultorul.

PORUMBUL NU TE LASĂ NICIODATĂ LA GREU!

Două culturi îi sunt la inimă fermierului Alexandru Baciu: porumbul și soia. Este un pic mâhnit că la porumb nu a sărit de 9 tone/ha din pricina secetei care a afectat polenizarea.

„Unii fermieri care nu au irigații renunță la a mai cultiva porumbul sau au redus din suprafețe! Dar să știți că din toate culturile porumbul nu te lasă niciodată!”, ne-a declarat călărășanul Alexandru Baciu.   

Citește despre impasul financiar în care s-a aflat Ferma Baciu în anul agricol precedent. Alexandru Baciu: ”Vindem porumbul la prețul unei gume de mestecat”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →