3 minute de citit

Alexandru Baciu: ”Vindem porumbul la prețul unei gume de mestecat”

Baciu: ”Dau oameni afară, n-am cu ce să-i plătesc. Altfel chiar intru în faliment!”

Alexandru Baciu despre pretul porumbului in 2023 Alexandru Baciu: ”Vindem porumbul la prețul unei gume de mestecat”

Sudul și sud-estul agricol al țării ”geme” sub povara ultimilor trei ani grei pentru agricultura României. Anul acesta dificil își arată ”colții” și în Ferma Baciu din Călărași.

”Situația la noi în sud este critică spre dezastruoasă”

”Sunt mulți fermieri care n-au din ce să-și plătească inputurile. Dacă s-au făcut între 300 și 1500 kg de porumb/ha… Și nici cei care au avut posibilitatea de irigat n-au făcut chiar așa de mult. Iar prețul porumbului acuma la noi în sud face cât o gumă de mestecat, 80 de bani. Atât face munca noastră, a fermierilor, pentru guvernanți”, ne-a spus cu năduf cunoscutul fermier Alexandru Baciu, care administrează un business integrat cu circa 3000 hectare de teren și peste o mie de capete bovine.

”Dau oameni afară, n-am cu ce să-i plătesc. Altfel chiar intru în faliment definitiv”

Primul efect al creșterii salariului minim brut în agricultură la 3.436 de lei, începând cu 1 noiembrie, este incapacitatea multora dintre firme, și așa aflate în dificultăți financiare, de a mai plăti salarii. Până și cele mai prospere afaceri din agribusiness riscă să intre în colaps financiar.

De îndată ce măsura fiscală a intrat în vigoare, Alexandru Baciu a căutat o soluție pentru a-și salva businessul: ”Eu aseară mi-am făcut restructurare la firmă. Dau oamenii afară, că n-am ce să fac. Altfel chiar intru în faliment definitiv. De unde să plătesc eu 3400 de lei salar?! Că nu am, nu am venituri. Mai am 98 de angajați și la prima strigare trebuie să renunț la vreo 20 de oameni. Altfel nu pot să susțin salariile”, ne declara fermierul la 1 noiembrie.

alexandru baciu proprietar ferma baciu b Alexandru Baciu: ”Vindem porumbul la prețul unei gume de mestecat”

”Nu, nu voi depăși impasul financiar. E un fel de boală lungă, moarte sigură”

Baciu e supărat că în ciuda situației critice în care se află fermierii din sud-estul țării, guvernanții n-au altă grijă decât să mărească salariul minim în agricultură: ”nici nu s-au consultat cu noi când au stabilit salariul minim. Au pus ei direct 3400 că au ei nevoie de bani la buget. Dar pensiile speciale nu au fost în stare să le elimine. Premierul a spus că dacă nu elimin pensiile speciale îmi dau demisia. Și-a dat demisia? Nu și-a dat”.

Întrebat dacă măsura restructurării afacerii îl va ajuta să depășească definitiv impasul financiar, fermierul a negat categoric: ”Nu, nu voi depăși impasul financiar. E un fel de boală lungă, moarte sigură”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →