
În zona în care face agricultură Alexandru Baciu, în județul Călărași, deficitul de umiditate a ajuns ”la minus 1000 și ceva de litri/mp”, spune fermierul. Semințele tânjesc în pământ după apă, pentru a germina.
”Pământul e cremene! N-a plouat de trei luni”
”Am semănat orzul și grâul, dar am stricat toate utilajele și semănătoarea, și Tiger-ul și tot cu ce s-a prelucrat terenul. Este cremene, cremene. N-a plouat de trei luni pe Bărăgan aici, cel puțin la mine în zonă. Dunărea acuma este la 1700 de metri cubi pe secundă. Niciodată n-a fost așa de scăzută”, spune agricultorul.
”Nu irig păioasele, fiindcă este foarte scumpă energia electrică. Nu pot să irig cu un leu kilowatul”
Rapiță e pierdere sută la sută
La început de noiembrie, în Bărăgan temperaturile diurne ating 30 de grade. Rapița n-a răsărit, orzul se usucă, iar grâul stă-n pământ ca-n… magazie.
În Ferma Baciu din Călărași însămânțările de toamnă s-au făcut în perioada optimă. Dar cu un consum de motorină cu 20-30% mai mare decât în anii precedenți. Din cauza secetei se prelucrează foarte greu terenul. ”Am semănat și grâul, și orzul. Rapița n-a răsărit. Iar cea care a ieșit s-a uscat. Deci la rapiță e pierdere sută la sută. Orzul a răsărit, dar se usucă acuma, că n-are apă. Nu știm ce-om face. Am 600 ha de rapiță care au dispărut total. Le-am semănat degeaba. Orzul semănat pe vreo 600 ha, a răsărit pe 200 ha și a început să se usuce. Restul n-arată nimic. Practic am mutat sămânța din magazie în pământ”, a punctat fermierul.
Nu atât lipsa ploii, cât temperaturile ridicate
”Suntem deja în al treilea-patrulea an de secetă. Dar nu atât seceta, cât temperaturile excesive sunt problema. Toată lumea dă vina că n-a plouat. E adevărat că n-a plouat, dar dacă n-ar fi fost temperaturile excesive, peste 30 de grade, era altceva. Factorul determinat în pierderile noastre este temperatura, temperatura în momentul însămânțării, temperatura în momentul polenizării. Dacă nu au în pământ temperatura care trebuie, poți să le dai plantelor toată apa din lume. Iar perioada aceasta pentru însămânțări este un dezastru. Sunt 30 de grade la Călărași”, atrage atenția fermierul călărășean.
Vezi ce măsuri radicale a luat fermierul pentru a evita falimentul!