Tânărul apicultor Iustin Marineac (32 ani), din comuna Durneşti, județul Botoșani, deţine aproximativ 1.400 de familii de albine şi este unul dintre producătorii care au reușit să exporte miere și produse apicole pe aproape toate continentele. Aproximativ 70% din producția sa era comandată de către consumatori din ţările Uniunii Europene, precum şi din SUA, Canada, China, Japonia, etc.
“Am sistat livrările”
Extinderea problemelor determinate de coronavirus a condus, inițial, la reducerea exporturilor și, ulterior, la suspendarea totală a acestora. “Chiar dacă zilnic mi se fac comenzi din exterior, chiar astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, primind solicitări ferme din Germania și din Marea Britanie, am sistat livrările la export. Cauza o reprezintă faptul că, pe fondul COVID 19, pentru o vreme transportatorii cu care colaborăm au rămas în Botoșani. Așteptăm să se redreseze cât mai repede situația și să revenim la normal”, explica Iustin Marineac.
Aspectul care mai îndulceşte starea apicultorului botoşănean este legat de faptul că primăvara scad stocurile de produse şi, ca urmare, pierderile determinate de stoparea exporturilor sunt mai mici decât ar fi putut fi, de exemplu, în perioada noiembrie-decembrie.
Două direcţii de acţiune pentru continuitate
Pe fondul acestor provocări nemaiîntâlnite, tânărul fermier a identificat două direcţii de acţiune care, în opinia sa, pot asigura continuitate şi reechilibrare financiară, respectiv reorientarea în ceea ce priveşte valorificarea produselor şi diversificarea ofertei.
1. Cât priveşte destinaţia produselor rămase neexportate, apicultorul botoşănean s-a reorientat către piaţa naţională şi a ales varianta de a valorifica întregul stoc, nedepozitând nimic pentru mai târziu. Livrarea se realizează atât prin expediere de colete, în judeţele îndepărtate, cât şi prin predare personală, în municipiul Botoşani şi în judeţele Iaşi şi Suceava (până la momentul izolării complete a judeţului Suceava, din cauza creşterii alarmante a numărului de infectări şi de decese provocate de COVID 19).
2. Concomitent cu instituirea măsurilor stricte, pentru eliminarea posibilităţilor de răspândire a virusului mortal, tânărul apicultor a iniţiat noi cercetări practice pentru diversificarea produselor. „Majoritatea clienţilor din această perioadă o reprezintă cei care şi-au terminat proviziile din toamnă. Aceştia ne-au şi inspirat să realizăm produsele pentru întărirea imunităţii şi cu aport de vitamina D3, precum Api-Imuno+ (produs notificat la Institutul de Bioresurse Alimentare Bucureşti ) sau cele cu un aport sporit de vitamina C, cum este noul produs Sirop de cătină cu miere de albine, nepasteurizat, realizat împreună cu un cultivator de cătină certificată bio, din Târgu Neamţ.”, explica.
În anul 2019, numărul de beneficiari cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani a crescut cu 12%, faţă de anul 2018. În Diaspora, tinerii reprezintă peste 80% dintre clienți, prezenţa unui produs apicol natural pe masa unei familii tinere, reprezentând o adevărată realizare.
Iustin Marineac este unul dintre crescătorii de albine care, în stupină, apelează la iernatul exclusiv pe miere naturală. Începutul lunii aprilie 2020 a reprezentat o perioadă cu o atentă activitate de descăpăcit, ştiut fiind faptul că, dacă descăpăcitul nu se realizează corect, în căpăceală poate rămâne o cantitate de aproximativ 10-15% din miere. Apicultorul botoşănean a suplimentat sursa de hrană pentru albine prin amplasarea unor turte cu miere naturală.
Iustin Marineac, apicultor din județul Botoșani: “În vreme de pademie, continuăm să inovăm şi sperăm ca în toamna 2020 să obţinem primele rezultate pentru noile produse apicole. Legat de proiectele corelate cu piaţa, o importantă ţintă din anul 2020 este aceea de a creşte cu 5% numărul beneficiarilor noştri tineri”.
Starea albinelor este promiţătoare
Alegerea variantei de a valorifica produsele în totalitate a fost determinată inclusiv de primele semne ale stupinei, în primăvara 2020. „Am ieşit din iarna 2020 cu pierderi de efective de 2-3%, ceea ce reprezintă o proporţie relativ normală, în fermele de mari dimensiuni. În privinţa puietului, deşi nu foarte bună, situaţia este mulţumitoare, cu 3-4 rame de puiet în stupi, în ultima decadă a lunii martie. În această perioadă, albinele îşi văd de treaba lor şi, chiar, am observat că au început să aducă polen. Fiind în ton cu albinele, lucrăm şi noi din plin, pregătind culesul la rapiţă”, menţiona apicultorul botoşănean.
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)