COSMIN IANCU: Serele nu sunt pe radarul asiguratorilor! - Revista Ferma
3 minute de citit

COSMIN IANCU: Serele nu sunt pe radarul asiguratorilor!

Lipsa de opţiuni accesibile îi lasă pe legumicultori neprotejaţi!

Cosmin Iancu, un producător de legume din Rovina, judeţul Hunedoara, şi-ar dori să-şi poată asigura serele împotriva riscurilor, însă constată că opţiunile disponibile sunt extrem de limitate sau inaccesibile.

Cosmin Iancu COSMIN IANCU: Serele nu sunt pe radarul asiguratorilor!

„Nimeni nu doreşte să mai asigure sere, decât dacă acestea sunt pe structură de sticlă. Motivul invocat este faptul că serele acoperite cu folie nu ar fi suficient de rezistente. În 2012, al doilea şi ultimul an în care am avut încheiată o poliţă de asigurare, grindina mi-a distrus folia şi cu greu m-au despăgubit. De atunci, nu mi-am mai asigurat suprafeţele”, explică antreprenorul hunedorean.

Deşi există astăzi o companie care oferă asigurări pentru serele acoperite cu folie, costurile asociate sunt prohibitive pentru majoritatea fermierilor, spune Cosmin. În opinia sa, singura alternativă viabilă ar fi crearea unui sistem de tip Casă de Ajutor Reciproc (CAR) în care fermierii să contribuie cu fonduri pentru a se sprijini reciproc în caz de calamitate. „Fermierii ar putea să aibă astfel acces la un fond comun, din care să fie despăgubiţi în situaţii de urgenţă”, sugerează acesta.

Vulnerabilitate totală la boli şi la dăunători

Pe lângă riscurile naturale, culturile din spaţii protejate se confruntă cu o altă vulnerabilitate majoră: bolile şi dăunătorii. Cosmin Iancu atrage atenţia că nici o companie de asigurări nu oferă protecţie împotriva acestor factori, deşi impactul poate fi devastator. „Faţă de culturile de câmp, în spaţii protejate e mult mai greu de combătut un atac agresiv de insecte. Dacă nu ai intervenit la timp, rişti să pierzi întreaga producţie”, explică el.

Vizionează pe youtube: Ferma care cultivă castraveți Fabio în sistem hidroponic

serele Rovina COSMIN IANCU: Serele nu sunt pe radarul asiguratorilor!

De asemenea, mai spune acesta, chiar şi în cazul unei calamităţi precum o vijelie care dărâmă construcţia, asigurările existente acoperă doar costurile de înfiinţare şi întreţinere a culturii, nu valoarea construcţiei sau a recoltei la preţ de piaţă. „În aceste condiţii, nu este deloc rentabilă o astfel de asigurare”, concluzionează Cosmin, care este membru fondator al grupului de producători Corvinia.

Cosmin Iancu: Fără un sprijin real, viitorul este incert

Lipsa soluţiilor accesibile şi eficiente îi lasă pe fermierii din sectorul legumicol expuşi la riscuri, punând sub semnul întrebării sustenabilitatea afacerilor lor în faţa capriciilor naturii şi a altor ameninţări. În aceste condiţii, este necesară o implicare mai activă din partea autorităţilor şi a industriei de asigurări pentru a crea produse personalizate, adaptate nevoilor fermierilor. Altfel, vulnerabilitatea acestui sector crucial pentru agricultura românească riscă să se transforme într-o criză de proporţii, afectând inclusiv siguranţa alimentară.

COSMIN IANCU: Riscăm să avem pe rafturi doar produse de import!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →