• Societatea care are înscrisă la APIA cea mai mare suprafaţă este Al Dahra, care deţine acum terenul Agricost din Insula Mare a Brăilei şi care are un contract de concesionare pentru 57.000 de hectare de teren agricol.
• Pe următoarele poziţii se află Intercereal (Ialomiţa), companie preluată anul trecut de Augustin Oancea de la Ioan Niculae, care lucrează circa 24.000 de hectare, şi JD Agro Cocora (Ialomiţa), deţinută de oameni de afaceri danezi (peste 12.000 ha).
• Locurile patru şi cinci sunt ocupate de către două societăţi care au terenuri în judeţul Timiş: Campo D`oro, proprietar Ingleby (Danemarca), şi Emiliana West Rom, proprietari din Italia.
Numai jumătate dintre proprietarii societăţilor aflate în top 20 sunt români, cealaltă jumătate sunt străini.
Preţul terenului şi arenda
Există o corelaţie strânsă între valoarea arendei şi preţul de vânzare al terenului agricol. Spre exemplu, în Câmpia de Vest, în zonele deosebit de fertile ale judeţelor Arad şi Timiş, arenda a ajuns la 2000 kg cereale/ha, iar în aceste condiţii şi preţul terenului arabil creşte peste 10.000 euro/ha. În zonele în care valoarea arendei este sub 1000 kg cereale (sau sub 1000 lei/ha), preţul terenului este de 5-7.000 euro/ha.
Vezi AICI cât costă un hectar de teren agricol în România! PREŢURI PE REGIUNI
un articol de
GHEORGHE GHIŞE