Inginerul Costică Cioată deține în zona Negrești, județul Vaslui, o exploatație agricolă performantă, SC Agrotora Negrești – Vaslui, în cadrul căreia lucrează 830 de hectare. Iată ce tehnologie aplică la rapiţă pentru a obţine recolte bogate!
Imediat după recoltatul grâului, am intervenit cu un Tiger pentru pregătirea terenului, deci nu cu brazdă, nu cu arătură, ci un fel de scarificator cu niște discuri care pregătesc terenul undeva la 20-25 cm adâncime. În tehnologie, urmează fertilizarea cu un sortiment ales de noi, respectiv 18-46-0 DAP, în cantitate de 150-200 kg la hectar, în funcție de necesarul din fiecare parcelă, având în vedere că deținem o cartare agrochimică recentă.
După aceea, trecerile cu un disc ușor și, în funcție de starea solului, ultima lucrare este cu un combinator. La semănat, în mod obligatoriu folosesc sămânță tratată cu insecto-fungicid, pentru a elimina riscul ca aceasta să fie atacată în sol. Anul acesta am ales să folosesc hibrizi de la Corteva și Monsanto (Bayer).
După semănat, prima ploaie este esențială pentru răsărire. Dacă va răsări bine, în toamnă mai intervenim cu anumite tratamente, respective cu insecticide și cu fungicid pentru că, din păcate, am remarcat că în ultimii ani s-au înmulțit foarte mult dăunătorii la culturile de rapiță. Dacă nu facem tratamente și în toamnă, riscăm să pierdem producția”, menționa specialistul agronom.
PUNCTE FORTE PENTRU RAPIȚĂ
Pe lângă faptul că este o plantă cu numeroase întrebuințări, de la ulei vegetal pentru industria alimentară, sursă a mierii de albine ori hrană pentru animale și până la materie primă în industria de biodiesel, rapița îl ajută pe fermierul vasluian atât în asolament, sporind fertilitatea solului și fiind o barieră în calea eroziunii solului, cât și pentru a realiza echilibrul financiar al exploatației, aducând primii bani în fermă!
Ce producţie a obţinut fermierul anul acesta?
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi