Costică Cioată: ”Cu RAPIȚA mi-am plătit datoriile!” - Revista Ferma
5 minute de citit

Costică Cioată: ”Cu RAPIȚA mi-am plătit datoriile!”

De peste 30 de ani, inginerul Costică Cioată deține în zona Negrești, județul Vaslui, o exploatație agricolă performantă, SC Agrotora Negrești – Vaslui, în cadrul căreia lucrează 830 de hectare.

Dintotdeauna, fermierul a căutat să identifice soluțiile potrivite pentru problemele tot mai numeroase și mai complexe ivite în activitatea de producție agricolă, între acestea cele mai provocatoare fiind condițiile climatice în permanentă schimbare și volatilitatea prețurilor produselor agricole.

ȘTIINȚĂ, ORGANIZARE, COSTURI

”În ultimii doi, trei ani, am observat intensificarea atacurilor de dăunători asupra culturilor, asociată apariției în zonă a unor specii de dăunători care nu erau întâlniți în arealul nostru agricol. Desigur că încercăm să răspundem acestor provocări, apelând la cele mai recente rezultate ale cercetării și la cele mai moderne mijloace de lucru. Dar, toate acțiunile se traduc într-un singur principiu: știință, organizare și costuri.
Ori, ca să ai banii pe care trebuie să îi investești din nou, mai întâi ai nevoie să îi produci. Cum? Inclusiv, prin stabilirea unei structuri echilibrate de culturi agricole. Pentru noi, cultura de rapiță de toamnă mereu a fost cea care ne-a ajutat și care nu a lipsit din câmpurile unității, chiar dacă este o cultură pretențioasă și care ne dă emoții de la semănat și până la recoltare”, puncta inginerul Costică Cioată.
În cadrul societății, suprafața cu rapiță a variat între 100 și 250 ha, în funcție de situația privind rotația culturilor, fiind nelipsită din structura anuală.

SECETA ȘI PRODUCȚIA DIN 2023

În anul agricol 2023-2024, rapița are rezervată o suprafață de aproximativ 200 de hectare pe care se aplică tehnologii foarte atent stabilite.
”Chiar dacă am avut ani în care cultura nu a reușit să depășească anotimpul de iarnă, am luat-o de la capăt și nu am renunțat. Acum putem lucra în totalitate mecanizat și beneficiem de tehnologii moderne care ne ajută să avem succes.
De exemplu, pentru mine a fost deosebit de important să aduc în fermă hibrizi cât mai bine adaptați la condițiile de climă specifice zonei, care au toleranță la iernare, la secetă și la alți factori limitativi în producție, care valorifică foarte bine substanțele nutritive și au un potențial de producție mare.
Chiar și așa, condițiile meteo pun o permanentă presiune, mai ales acolo unde nu există sisteme de irigații. De exemplu, anul acesta cultura care a dat cele mai bune rezultate în producție la neirigat a fost orzul, cu 7 tone la hectar iar rapița a adus o anumită dezamăgire, în raport cu tehnologia aplicată. Producția medie la rapiță a fost de aproximativ 2,5 tone/ha. La grâu, media a fost de aproximativ 5 tone/ha. Cu toate acestea, rapița ne-a adus primii bani în fermă, ne-a ajutat să plătim ratele. De fapt, cu rapița noi ne plătim datoriile”, explica fermierul vasluian.

costica cioata 01 Costică Cioată: ”Cu RAPIȚA mi-am plătit datoriile!”

Rapița am vândut-o cu 1,79-1,80 lei/kg, față de anul trecut când a fost 3,15-3,20 lei. Grâul din producția 2023 s-a vândut cu 0,8 lei/kg iar orzul undeva la 0,65-0,67 lei/kg, adică niște prețuri foarte, foarte mici! – COSTICĂ CIOATĂ, fermier din Negrești, jud. Vaslui

PREȚURI MICI, COSTURI MARI!

Din păcate, pentru toate cele trei culturi menționate, prețurile de valorificare la recoltare au fost foarte slabe, chiar mai mici decât în aceeași perioadă din anul trecut.
”De exemplu, la grâu, dacă ai o producție de 5 tone/ha și se vinde cu 80 de bani/kg, obții 4.000 lei/ha iar costurile sunt undeva la 4600-4800 lei/ha, având în vedere că importurile din toamna trecută la inputuri s-au realizat cu un preț foarte ridicat. Într-adevăr, anul acesta au mai scăzut prețurile inputurilor, în special prețurile la îngrășăminte. Dar, în raport cu nivelul prețurilor de valorificare a recoltelor, costurile de producție au rămas înalte.
Sigur că valorificarea nu este influențată doar de aceste fluctuații de prețuri ale inputurilor, ci și de situația cerealelor din Ucraina. În mod concret, în ultima decadă a lunii iulie, portul Constanța era aproape blocat. La noi în fermă am așteptat mai mult de o săptămână să vină tirurile care trebuiau să preia anumite cantități de grâu și mi-au tot spus că nu pot veni fiindcă stăteau la rând la Constanța”, spune agricultorul.

PRODUCȚIA TREBUIE SUSȚINUTĂ

Fermierul vasluian sublinia faptul că, pentru a putea merge mai departe, soluția este reprezentată de obținerea unor producții cât mai mari, la costuri cât mai reduse.
”În acest context, în care, după cum se vede, se prelungesc problemele determinate de situația produselor agroalimentare din Ucraina, asociat faptului că, totuși, trebuie să parcurgem un nou an agricol, este necesar să fim foarte atenți la ceea ce investim în câmp.
Pentru a realiza producții mari trebuie să ai și costuri, altfel nu se poate. De exemplu, dacă vorbim despre rapiță, în toamnă și apoi în celelalte etape, trebuie să aplicăm îngrășăminte într-o anumită cantitate și pe sortimente. Înseamnă bani investiți.
Trebuie grijă la semințele utilizate la semănat. Din păcate, semințele s-au scumpit. Cu toate acestea, un reper constant pentru cultura cu care ne plătim datoriile, rapița, este acela de a semăna în jurul datei de 10 august. Anul acesta, cele 200 de hectare cu rapiță sunt amplasate pe terenurile pe care în anul precedent am avut grâu.

Ce TEHNOLOGIE DE CULTURĂ foloseşte Costică Cioată la rapiţă?

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →