Polonia doreşte să reducă decalajul de venituri între fermele mici şi mijlocii, pe de o parte şi exploataţiile agricole mai mari, pe de altă parte. Cum şi-a propus să atingă acest obiectiv?
Statele membre UE aplică, până în 2027, planurile strategice convenite cu Comisia Europeană. Fiecare ţară şi-a conceput planul pe care îl derulează cu bani publici, în mare parte primiţi de la Bruxelles. Ce obiective şi-au propus principalele puteri agricole ale blocului comunitar?
POLONIA – ţara cu 1,4 milioane de ferme
În Polonia, zonele rurale ocupă 85% din suprafaţa totală a ţării, iar zonele agricole 52%. Satele poloneze au aproximativ 15 milioane de locuitori, 38% din populaţia totală a Poloniei. Sunt active 1,4 milioane de ferme.
Principalele sectoare sunt lactatele, cultivarea cerealelor, creşterea suinelor, a păsărilor şi horticultura.
Sectoare prioritare la finanţare
Prin Planul strategic 2023-2027, Varşovia şi-a propus să sprijine dezvoltarea durabilă a fermelor, sectorul de prelucrare a materiilor prime agricole şi să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă din zonele rurale. Polonia va urmări menţinerea producţiei în sectoarele agricole aflate în dificultate, care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu, prin acordarea de plăţi de bază şi sprijin cuplat.
Principalele sectoare care au nevoie de sprijin sunt sectorul zootehnic, urmat de culturile proteaginoase, sfecla de zahăr, cartofi pentru amidon, roşii, căpşuni, hamei, in şi fibre de cânepă.
Unde se vor duce banii?
Planul polonez va consolida eforturile de reducere a decalajului de venituri între fermele mici şi mijlocii, pe de o parte şi exploataţiile agricole mai mari, pe de altă parte.
De asemenea, va acorda prioritate dezvoltării producţiei alimentare de calitate şi investiţiilor pentru creşterea orientării spre piaţă şi a competitivităţii fermelor.
O distribuţie mai echilibrată a subvenţiilor
Pentru a promova o distribuţie mai echilibrată a sprijinului către fermele mai mici sau mijlocii, toate fermele de până la 300 de hectare pot beneficia de o plată redistributivă suplimentară de 40 Euro pentru fiecare dintre primele lor 30 de hectare. Între 2023 şi 2027, Polonia va aloca 2 miliarde Euro în acest scop. Aceasta reprezintă aproape 12% din pachetul său de plată directă.
Energie din surse regenerabile
Prin Planul polonez vor fi susţinute peste 2300 de proiecte de investiţii în domeniul producţiei de energie din biogaz agricol sau energie solară. De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru sprijinirea investiţiilor în îmbunătăţirea eficienţei energetice a 2100 de clădiri agricole pentru producţia agricolă. Bugetul total pentru Planul polonez este 25.191.370.043 euro.
Vezi cum sunt sprijiniţi tinerii fermieri francezi să înceapă o afacere în agricultură!
Iată în ce investesc bulgarii banii din PNS!
un articol de
STELIAN RĂDESCU