Cât de importante sunt ROTAŢIA CULTURILOR şi FERTILIZAREA în PRODUCTIVITATE? - Revista Ferma
2 minute de citit

Cât de importante sunt ROTAŢIA CULTURILOR şi FERTILIZAREA în PRODUCTIVITATE?

Urmărind nivelul producţiei de grâu la aplicarea îngrăşămintelor cu azot, se constată că după porumb sporul de recoltă a fost de 93%, după sfecla de zahăr 66%, după floarea-soarelui 63%, după mazăre 40%, iar după fasole 28%.
Este explicabil că după porumb s-a înregistrat cel mai mare spor de producţie, deoarece porumbul fiind un mare consumator de azot, a lăsat solul sărac în acest element şi prin aplicarea îngrăşămintelor azotate, s-a completat acest deficit. Sfecla de zahăr şi floarea-soarelui sunt şi ele consumatoare de azot, dar nu la nivelul porumbului iar sporul de producţie la grâu după aceste culturi se situează la 60-70%. După culturile leguminoase (mazărea şi fasolea), fiind cele care îmbogăţesc solul în azot, fertilizarea cu acest element a avut un efect mai redus.

Sporul de producţie la grâu, realizat cu 1 kg azot substanţă activă în diferite rotaţii, a fost de 3,7 kg în monocultură, 7,7 kg în rotaţia de 2 ani şi de 13,5 kg în rotaţia de 4 ani. Aici se constată un mare efect sinergic al îngrăşămintelor şi rotaţia culturilor. Aşa se explică ideea demonstrată că într-un asolament corect întocmit se poate reduce necesarul de azot cu 30-50% şi cel de fosfor şi de potasiu cu 20-40%.

Pe larg despre consumul de îngrăşăminte redus de asolamentul potrivit, în revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →