Căpşunii NU se mai plantează toamna. 90% dintre fermieri plantează primăvara devreme şi vara. Sfaturi utile pentru o plantaţie rentabilă! - Revista Ferma
5 minute de citit

Căpşunii NU se mai plantează toamna. 90% dintre fermieri plantează primăvara devreme şi vara. Sfaturi utile pentru o plantaţie rentabilă!

Densitatea la plantare este de cca. 500 plante/100mp, iar producţia minimă/"normală" este de 500-600g/plantă.

capsuni stoloni refrigerati scaled Căpşunii NU se mai plantează toamna. 90% dintre fermieri plantează primăvara devreme şi vara. Sfaturi utile pentru o plantaţie rentabilă!

La o plantaţie de primăvară cu stoloni frigo categorie A sau A+ sunt şanse ca la 60 de zile să obţinem o recoltă rezonabilă care să permită amortizarea costurile cu materialul săditor, dar NU toate costurile de înfiinţare. Fructificarea apare la 60 de zile de la plantare, în funcţie de calibrul stolonilor refrigeraţi şi în condiţii bune de precipitaţii, umiditate şi căldură. „În România căpşunii nu se mai plantează toamna, 90% dintre fermieri plantează primăvara şi vara. De regulă, stolonii refrigeraţi se plantează în primăvară, de la început de martie – sfârşit de aprilie şi până cel târziu în august, pentru a evita problemele la trecerea peste iarnă” ne-a declarat Vasile Fonoage, fermier şi reprezentant de vânzări al Planasa.

Dacă plantarea se face în iunie-iulie, situaţia se poate complica. Recoltarea va începe în septembrie şi este posibil ca plantele să nu mai dispună în toamnă de cele câteva săptămâni de pauză vegetativă necesare pentru a forma mugurii de rod pentru sezonul următor. „Personal recomand plantarea cu stolonii refrigeraţi până în data de 15 iulie, atunci este perioada optimă. Extinderea perioadei de plantare până mai târziu, în 15-30 august este riscantă. După această dată, în toamnă, orice săptâmână întârziere la plantarea însemnă o reducere a producţiei cu cca. 100g/plantă în anul următor” a spus Vasile Fonoage.

Dacă plantarea cu stoloni refrigeraţi se face după 1 octombirie, plantele ar putea îngheţa în timpul iernii deoarece nu vor avea suficient timp să dezvolte rădăcini. Dacă sunt temperaturi de -10 grade şi mai multe zile fără zăpadă, plantele respective vor suferi procesul de „descălţare”, vor trebui replantate, iar pierderile vor fi mari. În acest caz producţia va fi redusă şi practic se pierde un an.

Toamna târziu se recomandă plantarea de plante verzi, din stoloniere autorizate!

capsuni Planasa Căpşunii NU se mai plantează toamna. 90% dintre fermieri plantează primăvara devreme şi vara. Sfaturi utile pentru o plantaţie rentabilă!

Suprafaţa minimă pentru o plantaţie de căpşuni rentabilă

Densitatea la plantare este de cca. 500 plante/100mp, iar producţia minimă/”normală” este de 500-600g/plantă. „La o plantaţie de peste 1000mp se poate considera că ai căpşuni pentru piaţă, adică cca. 2-3 tone de căpşuni, într-o perioadă de 4-7 săptămâni. Aceasta ar fi o suprafaţă minimă dacă vrei să vinzi căpşuni la piaţă” apreciază Vasile Fonoage.

Pentru a dezvolta o „afacere” este nevoie de o plantaţie de cel puţin jumătate de hectar, din care să rezulte o producţie „comercială” de căpşuni de cca. 800-1000kg/zi. Dar, „ca să trăiască din căpşuni”, o familie de două persoane ar trebui să aibă o plantaţie de minim 3ha, consideră Vasile Fonoage. De la o astfel de plantaţie, în condiţii normale (fără grindină sau alte intemperii) se pot obţine venituri rezonabile pentru un an de zile.

Desigur, în cazul culturilor în spaţiu protejat, pe substrat, investiţiile sunt mult mai mari, în special pentru sistemul de ferti-irigare.

Cultura căpşunilor în spaţii protejate

Pentru cultura la sol în solarii şi sere neîncălzite (fără alt substrat), se folosesc soiuri unifere (neremontante), iar plantarea se face cu un an înainte. Perioada optimă de plantare cu sotoloni refrigeraţi este până în 15 iulie pentru a da posibilitatea plantelor să se dezvolte şi să producă muguri fructiferi.

Cultura căpşunilor pe substrat (fibră de cocos, în general), pe mese sau alt suport necesită o investiţie mare. Producătorii se orientează către soiuri remontante – care dau posibilitatea de a obţine atât recolte timpurii, căt şi o a doua recoltă valoroasă pe timpul toamnei – începând din luna august. În toamnă sunt şanse ca să obţină o producţie foarte bună cantitativ şi calitativ şi „vandabilă” în supermarket.

Tot mai multe sere realizate prin proiecte cu fonduri europene, destinate iniţial culturilor de legume au fost „redirecţionate” spre cultura căpşunilor pe substrat. „Proprietarii acestor sere au văzut o afacere din căpşuni şi mulţi şi-au diversificat planul de culturi. Cheltuielile sunt mari, dar soiurile remontante de căpşuni permit o perioadă mai lungă de fructificare şi recolte bogate” a remarcat Vasile Fonoage.

capsuni Planasa 1 Căpşunii NU se mai plantează toamna. 90% dintre fermieri plantează primăvara devreme şi vara. Sfaturi utile pentru o plantaţie rentabilă!

Îngheţurile târzii din primăvară – principalul pericol!

În cazul unei temperaturi exterioare de -7 grade, frigul afectează florile căpşunilor chiar şi în interiorul spaţiilor protejate. Solarul neîncălzit asigură o protecţie relativă doar până la o temperatură exterioară de -4 grade.

Atenţie la perioadele de frig de la sfârşitul lunii martie şi început de aprilie!

„Vremea” din martie şi aprilie influenţeză apariţia primelor căpşuni pe piaţă. De regulă, la piaţă, din solarii neîncălzite, căpşunile „iasă” după 20 aprilie, iar din câmp la începutul lunii mai (10-15 mai). În cazul culturilor protejate cu folie microporoasă, recolta poate fi cu o săptămână mai devreme.

Utilizaţi doar material săditor certificat!

Utilizarea de stoloni certificaţi oferă garanţia sănătăţii plantelor care, cel puţin în prima parte a vegetaţiei, asigură o prindere şi o dezvoltare bună a plantelor. În primele două luni după plantare se vede „clar” dacă materialul săditor a fost sau nu sănătos. Desigur, dacă în plantaţia veche sunt boli de la culturile anterioare acestea se vor răspândi rapid şi la noile plante.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →