Aceste dezechilibre sunt cauzate de nivelul prea scăzut sau prea ridicat al unor elemente nutritive esenţiale, de condiţiile de mediu vitrege sau de fitotoxicitate, spune Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava.
Analiza solului este obligatorie pentru a determina necesarul pentru majoritatea elementelor nutritive.
Când deficienţa implică nutrienţi cu mobilitate scăzută, simptomele apar prima dată pe frunzele tinere.
4 carenţe de nutriţie vizibile pe frunze
- Deficienţa de fier (foto) cauzează îngălbenirea frunzelor tinere, iar nervurile vor avea culoarea verde luminos. Dacă deficienţa este severă, frunzele tinere devin galben albicioase, iar spaţiile dintre nervuri şi marginile foliolelor se colorează în maroniu.Disponibilul de Fier creşte cu micşorarea pH-ului. Fertilizarea cu azot tinde să reducă pH-ul în zona rădăcinilor, ceea ce determină creşterea conţinutului de fier disponibil. Aplicaţiile foliare sunt deosebit de utile pentru corectarea carenţei de fier.
- Carenţa de zinc: Frunzele tinere afectate capătă culoarea galbenă, iar nervurile şi marginile frunzelor rămân verzi. Marginile verzi ale frunzelor sunt simptomul de bază în carenţa de zinc. Frunzele afectate continuă să se dezvolte, dar devin anormal de înguste şi roşiatice. Mărimea şi numărul fructelor scad.Conţinutul de zinc se corectează prin aplicarea de sulfat de zinc sau zinc chelat, prin tratament foliar.
- Deficitul de bor: Primele simptome sunt încreţirea frunzelor tinere şi îngălbenirea sau arderea vârfurilor acestora. Florile sunt mici, petalele pot fi extrem de mici, iar producerea unei cantităţi mici de polen duce la formarea unor fructe mici, cu un număr mic de achene. Carenţa de bor opreşte creşterea rădăcinilor. Acestea vor fi scurte, noduroase şi închise la culoare. O deficienţă medie cauzează îngălbenirea frunzei între nervuri şi deformarea ei. Stropirile foliare cu bor pot avea efect imediat. Atenţie la aplicarea de bor solubil în soluţia pentru fertirigaţie: plantele de căpşun sunt foarte sensibile la acest element şi un exces oricât de mic le poate afecta.
- Carenţa de calciu: Fără suficient calciu, fructele rămân moi, iar frunzele tinere se colorează în brun, se încreţesc şi nu se dezvoltă complet. În deficienţele severe, zonele dintre nervuri se necrozează şi se usucă. Cel mai adesea, lipsa accesului la calciu este cauzată de amplasarea pe soluri umede şi reci. Tratamentele foliare cu calciu în timpul dezvoltării fructului ajută la obţinerea de fructe ferme şi strălucitoare, rezistente la transport şi la păstrare.
Tratamentele foliare cu calciu în timpul dezvoltării fructului ajută la obţinerea de fructe ferme şi strălucitoare, rezistente la transport şi la păstrare.
Disperarea unui fermier arădean. Costel Vişan trebuia să iasă deja pe piaţă cu căpşuni. Nu o poate face deoarece nu mai are… ce să vândă.
Vezi ce s-a întâmplat în ferma arădeanului şi cum a ajuns acum în pragul falimentului!
un articol de
VIOLETA MÂŢ