Calitate la cel mai bun preţ - înlocuitori de lapte de la LACTO PRODUCTION - Revista Ferma
4 minute de citit

Calitate la cel mai bun preţ – înlocuitori de lapte de la LACTO PRODUCTION

„Ne străduim să obţinem cele mai bune materii prime şi să formulăm produsul final la cele mai înalte standarde, astfel încât să răspundem aşteptărilor clienţilor în ceea ce priveşte calitatea, formularea şi siguranţa. Exportăm în peste 50 de state. Aceasta este o garanţie că produsele noastre sunt verificate pe mai multe pieţe, în condiţii diverse şi pe toate continentele. Avantajele noastre sunt flexibilitate în formulare şi experienţă vastă pe piaţa externă (cerinţe, reglementări şi tranzacţionare). În România, produsele Lacto Production sunt comercializate atât direct, cât şi prin intermediul firmelor de distribuţie sau de nutriţie. Scopul nostru e să aducem cea mai bună hrană la cel mai bun preţ”, ne-a declarat Luigi Gomoiu, administratorul Lacto Production Est, reprezentantul firmei în Europa de Est.

Ferma de lapte_b
În sistemul de creştere actual, animalele tinere, ca viţeii, iezii şi mieii, sunt deseori separaţi de mama lor aproape imediat după fătare din motive economice sau de sănătate. Animalele tinere vor fi alăptate de mama doar în primele zile după fătare, pentru a primi colostru şi anticorpi. Ulterior, este mai economic să oferi animalului nou-născut un „înlocuitor de lapte” şi să foloseşti laptele matern pentru industrializare. Regimul alimentar al tinerelor animale în această perioadă este determinat de obiectivul de producţie – creşterea animalelor femele pentru înlocuirea efectivului sau îngrăşarea, în principal a animalelor de sex masculin pentru carne. Astfel, pentru tinerele femele destinate efectivului de înlocuire un obiectiv important este dezvoltarea corectă a rumenului, iar înlocuitorul de lapte trebuie ales în acest sens.
În sistemele de îngrăşare cu obiective specifice de producţie, dieta va fi în mare măsură orientată către realizarea unui SMZ ridicat prin administrarea unui înlocuitor de lapte pe toată perioada de îngrăşare.
Din punct de vedere tehnic, două aspecte importante trebuie evidenţiate în procesul de realizare a înlocuitorului de lapte: energia (grăsimile) şi conţinutul de lapte praf degresat (SMP).
Grăsimile (energia). În timpul procesului de industrializare, grăsimea din laptele proaspăt este extrasă şi prin deshidratarea ulterioară se obţine laptele praf degresat (skim milk powder – SMP).
În formularea înlocuitorilor de lapte, filosofia Lacto Production este acea de a reconstitui structura de acizi graşi existentă în laptele matern, din punct de vedere al lungimii lanţului de atomi de carbon. „Ca surse folosim: grăsimea de cocos (pentru catenele C12-C14, grăsimea de palmier (C16) şi uleiul de rapiţă (C18). În acest fel asigurăm disponibilitatea graduală a energiei (catena mai scurtă se descompune mai repede şi energia este disponibilă rapid iar acizii graşi cu lanţ de carbon mai lung se descompun mai lent). Ne dorim ca în perioada dintre două hrăniri tinerele animale să aibă constant energie disponibilă”, a explicat Luigi Gomoiu.
Aportul de grăsime vegetală se realizează pe parcursul procesului de fabricaţie a înlocuitorilor de lapte prin utilizarea pudrei de zer „reîngrăşat” – produs obţinut prin încorporarea grăsimilor vegetale, în fază lichidă, într-un concentrat de zer. Ulterior, acest concentrat, este deshidratat într-un turn de uscare, iar produsul care rezultă este omogen: Practic, fiecare particulă de substanţă uscată din componenţa zerului este acoperită cu un strat subţire de grăsime peste care se depune un strat de azot. Acest fapt conduce la o foarte bună omogenitate a produsului, o disponibilitate a energiei mult mai bună şi un grad redus de grăsimi libere.
Conţinutul de SMP. Un element foarte important în alegerea unui înlocuitor de lapte este conţinutul de lapte praf degresat (SMP). Acesta conţine proteină din lapte – cazeină – foarte uşor asimilabilă de către animalele tinere. „Dacă ne referim la rumegătoare, cazeina din înlocuitorul de lapte formează un coagul care se asimilează lent, practic hrăneşte rumenul şi contribuie la dezvoltarea lui; ştiut fiind că în primele săptămâni de după fătare, rumenul are o dezvoltare redusă. Pentru un fermier care intenţionează să crească şi să selecteze animale de reproducţie e important să folosească un produs ce are în compoziţie o cantitate cât mai mare de cazeină (SMP). Gama noastră de produse, în funcţie de utilizare, include: produse economice (cu un conţinut mai mic de lapte praf degresat) şi produse care au un conţinut de până la 60% SMP. Pe lângă produsele standard, realizăm, la cerere, produse individualizate, adaptate cerinţelor clienţilor noştri”, a adăugat Luigi Gomoiu.
Informaţii suplimentare: Luigi Gomoiu – General Manager Lacto Production Est SRL
Tel.: +40 744 495 624

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →