Brânza ține ferma pe profit - Revista Ferma
4 minute de citit

Brânza ține ferma pe profit

Aflată în proprietatea familiei din anul 1975, ferma este acum condusă și deținută de trei frați Verweij: Cock (40 ani), Peter (31 ani) și Jaco (28 ani). Alături de membrii familiei, în fermă mai lucrează încă 3-5 angajați, în funcție de necesități, în special în mica fabrică de brânză.
Ferma Verweij are un efectiv total de 550 capete, din care 350 de vaci cu lapte, 120 ha de teren, în special pășune (numai 10 ha cultivate cu porumb pentru siloz). Producția medie este de 9000 kg de lapte/vacă/an.

Holland Dairy House

Adăpost modernizat și robot pentru furajare
Ferma a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de modernizare, totul pentru a crește eficiența muncii și, pe cât posibil, confortul vacilor.
Modernizarea fermei și a fabricii de lapte a început în anul 2009. Apoi în 2014 adăpostul a fost extins și a fost implementat și un sistem automat de furajare. Investiția totală a fost de circa un milion de euro, din care bucătăria furajeră și robotul de furajare au costat 250 mii de euro. Costul total, inclusiv sistemul de furajare automată, a fost de circa 3.000 de euro/vacă mulsă. După modernizare, efectivul a crescut cu o sută de vaci.

Bonus pentru bunăstare
• Adăpostul este cu stabulație liberă, cu cinci rânduri de cușete individuale de odihnă, dar vacile sunt scoase pe pășune, în medie 6 ore/zi, minim 120 zile. Aceasta este condiția de bunăstare pentru ca fermierul să primească un spor de 2 euro/100 litri de lapte.
• Hrănirea se face cu un sistem automat de furajare (robot) „Trioliet Matic T45”. Robotul este practic o remorcă de furajare care circulă pe aleile de hrănire (condus de un sistem de ghidare electric). Într-o clădire din apropierea fermei se află bucătăria furajeră unde robotul prepară amestecul furajer (80 kg de furaj) și face 30 de ture/zi pentru distribuirea furajului. În fermă vacile sunt împărțite în cinci grupe de furajare, în funcție de starea fiziologică și de producția de lapte a acestora.
• Sala de muls (2×36) permite mulgerea a circa 160-170 vaci/oră, de către un singur mulgător. În timpul mulsului se administrează diferențiat supliment de concentrate.
În Olanda, în cazul fermelor de peste două sute de vaci, cel mai greu de gestionat sunt costurile cu managementul dejecțiilor. Ferma Verweij produce anual mai mult de 3000 mc de gunoi. Depozitarea și împrăștierea pe terenul agricol a acestei cantități de dejecții costă aproximativ 16 euro/mc. Alternativa pentru reducerea costurilor cu dejecțiile ar fi să cumpere mai mult teren, ceea ce nu este numai foarte dificil, ci și foarte costisitor.
În ferma Verweij se produce brânză Gouda, o specialitate olandeză. Această „brânză de fermă”, maturată minim două luni, este preparată din lapte crud, proaspăt, direct în fermă. Nu se face pasteurizare și nici alte tratamente termice nu sunt necesare, pentru a nu distruge enzimele și bacteriile din lapte. Bacteriile naturale de brânză dau „aroma” specială, gustul cremos și textura moale, specifică brânzei Gouda. În perioada când am vizitat ferma se fabricau specialități pentru sărbători: brânză cu trufe, lavandă și cu condimente italienești: pesto verde și pesto roșu.
Procedeul este relativ simplu: după închegare și presare în forme, brânza este trecută printr-un bazin cu saramură, după care calupurile de brânză sunt uscate și apoi ceruite. După două săptămâni, brânza „pleacă” din fermă spre depozitele cooperativei.

 

PRODUSUL DE FERMĂ “ÎNGROAȘĂ” VENITURILE
Fermierii Verweij ne-au spus că succesul afacerii se datorează faptului că laptele este procesat în fermă și apoi vând brânza. În medie, peste 4 milioane de litri sunt prelucrați anual în mica făbricuță din fermă, atât lapte propriu, cât și lapte de la alți membri ai cooperativei. Ferma produce aproape 500 mii kg de brânză pe an.
Așa după cum ne-au spus proprietarii, în Olanda există o cerere tot mai mare pentru produsele de fermă, iar în ultimii ani prețul brânzei a fost relativ stabil. Raportul de transformare a laptelui în brânză este de 9/1. Pentru 9 litri de lapte fermierul ar fi primit circa 2 euro, iar pentru un kg de brânză prețul primit de la cooperativă era 4,40 euro/kg.
Specialiștii din cooperativă acordă asistență și consultanță pentru prelucrarea laptelui și tot ei vând toată cantitatea de brânză produsă de cei peste 40 de membri ai cooperativei.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →