Biostimulator pentru agricultura viitorului și producție mai sigură - Revista Ferma
5 minute de citit

Biostimulator pentru agricultura viitorului și producție mai sigură

Obiectivele de cercetare ale principalelor institute şi companii din domeniul agricol este de a găsi noi produse revoluţionare care să crească producţiile agricole la hectar şi să mărească rentabilitatea culturilor. În această categorie se înscrie şi produsul realizat de institute de cercetare din Franţa şi Italia, denumit COVERON STIM – un biostimulator inovator conceput special pentru tratarea semințelor. Este bogat în peptide 100% de origine vegetală şi conține peptida exclusivă LRPP (peptidă care susține dezvoltarea rădăcinilor laterale ale plantei). Are o acțiune puternică și directă asupra germinării și dezvoltării rădăcinilor.

Biostimulator pentru agricultura viitorului si productie mai sigura 1_b

Testare experimentală la grâu

Înainte de promovarea pe piaţă, Coveron Stim a fost experimentat la diverse culturi agricole precum grâu, floarea soarelui, rapiţă, triticale, porumb, etc., iar rezultatele au fost excelente. Ne-am propus să vă prezentăm în acest articol una dintre testările efectuate la grâu, care este cea mai importantă plantă cultivată, cu mare pondere în utilizarea alimentară, ce acoperă suprafețe mari. Am ales această cultură și datorită atenției speciale care se acordă plantei. Cultivarea în sistem experimental s-a făcut pe un sol mediu şi în condiţii de fertilizare obişnuite (pe care fermierul le utilizează). Coveron Stim, adăugat în procesul de tratare a semințelor, este compatibil cu alte pesticide.

A fost utilizat acelaşi soi în varianta de tratament cu Coveron Stim (Test) şi fară tratament (Control), celelalte condiţii de cultivare (fertilizare, tratamente, irigare, prelucrarea solului, etc…) fiind aceleaşi.

 

Elemente urmărite

Pe parcursul ciclului de cultură au fost analizate periodic stadiul plantelor şi gradul de dezvoltare a sistemului radicular. Vom selecta în acest articol doar câteva dintre aceste analize, pe care le considerăm mai importante.

La datele de referință – 14 octombrie şi 24 aprilie – plantele arătau ca în foto 2, 3 și 4. Se observă o diferenţiere netă a sistemului radicular şi a numărului de tulpini în cazul plantelor provenite din seminţele tratate cu Coveron Stim (Test) față de cele netratate (Control) – Foto 2.

Biostimulator pentru agricultura viitorului si productie mai sigura 2_b

Foto 2

 

2 factori ai productivității

 

1. Sistemul radicular este extrem de important în dezvoltarea armonioasă a plantei şi pentru producţia obţinută, fiind format din rădăcini embrionare și adventive.

  • Rădăcinile embrionare sunt foarte active, absorbind apa şi substanţele nutritive din sol. Ele vor rămâne active până la sfârşitul perioadei de vegetaţie, dar importanţa lor se reduce treptat, odată cu dezvoltarea rădăcinilor adventive.
  • Rădăcinile adventive. În momentul primelor semne de înfrăţire, din nodul de înfrățire se formează noi rădăcini (adventive), care se dezvoltă treptat și continuu până la înflorirea plantei. Acestea le depăşesc ca importanţă pe cele embrionare, iar creşterea lor este accelerată de Coveron Stim, sporind astfel capacitatea plantei de aprovizionare cu apă şi cu substanţe minerale (Foto 3).

Biostimulator pentru agricultura viitorului si productie mai sigura 3_b

Foto 3

2. Structura solului este un element important, el fiind un factor decisiv în ceea ce priveşte productivitatea culturii. Un sol bine structurat are porozitatea aproximativ egală cu 50% din masa lui. Într-un astfel de sol avem condiţii bune pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor: regimul aero-hidric, termic, nutritiv, mineralizare şi humificare optime. Fie că vorbim de grâu, porumb, soia, floarea-soarelui, rapiţă, sorg, etc., toate aceste culturi au în comun nevoia unui teren pe care sistemul radicular să îl penetreze uşor, valorificând un volum mult mai mare de sol. Astfel, aprovizionarea cu apă şi cu elemente nutritive va fi net superioară față de cea permisă de un sol cu structură compactă.

Utilizarea Coveron Stim contribuie nu numai la dezvoltarea plantei, ci îmbunătățește și structura solului (Foto 4).

Biostimulator pentru agricultura viitorului si productie mai sigura 4_b

Foto 4

Rezultatele au confirmat eficiența Coveron Stim

Recoltarea este momentul important de bilanţ al culturii agricole, care spune dacă tehnologia aplicată a condus la rezultatele scontate, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ.

În cazul experimentului prezentat, masurătorile comparative au fost realizate cu două zile înainte de recoltare, randamentul fiind singurul indicator al eficienței.

Comparând numarul de spice pe un metru de rând, s-a observat că în zona tratată cu Coveron Stim s-au obținut 165 spice, iar în zona netratată 124 spice (Foto 5).

Biostimulator pentru agricultura viitorului si productie mai sigura 5_b

Foto 5

Analizând și cântărind producţia realizată s-a constatat că pe un metru de rând, în zona tratată cu Coveron Stim s-au obținut 75 grame, iar în zona netratată 62 grame, ceea ce reprezintă un spor de producție de 20,9% (Foto 6).

Biostimulator pentru agricultura viitorului si productie mai sigura 6_b

Foto 6

Aceste rezultate ale testărilor de pe teren confirmă eficacitatea și beneficiile economice ale acestui biostimulator. Experiențele au fost realizate pe mai multe soiuri de grâu în România și în Ucraina, rezultatele fiind comparabile.

 

Ce trebuie să ştim despre COVERON STIM?

Este conceput special pentru tratarea semințelor, înainte de semănat, atât pentru culturi în câmp, cât și în sere sau solarii (la legume).

Conţine peptide de origine vegetală (100%), inclusiv peptida LRPP, având o acțiune puternică și directă asupra germinării semințelor și dezvoltării rădăcinilor.

Printre beneficii enumerăm:

  • stimulează germinaţia seminţei;
  • îmbunătățeste dezvoltarea rădăcinilor;
  • măreşte capacitatea plantei de a absorbi nutrienţii din sol;
  • sporește cantitatea şi calitatea recoltei;
  • creşte toleranța plantei la stresul abiotic.

 

Compoziție și mod de aplicare

Coveron Stim are următoarea compoziţie: azot organic – 5%, azot ureic – 2%,
azot total – 7%, carbon organic – 20%.

Pentru tratamentul seminţelor se utilizează o soluţie de 100 ml Coveron Stim în 0,8-1 litru de apă, calculat la 100 kg de seminţe.

 

un articol de

GHEORGHE SIMA

Klastorf Impex

mai multe pe această temă klastorf.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →