Desfăşurat în cinci locații din principalele zone agricole ale țării, Bayer Expert Forum Cereale a fost dedicat culturii cerealelor păioase, care „deţin o pondere importantă în economia unei ferme, fiind în acest an culturile cele mai importante la nivel de fermă”, aşa cum a afirmat Mihai Gheorghe, director comercial Bayer CropScience România. La evenimentul desfăşurat la Timişoara au participat aproape 500 de fermieri din vestul ţării.
Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România
MISIUNEA BAYER
”Soluţiile particularizate, adaptate fiecărei situaţii din ferme, sunt cheia succesului parteneriatului nostru, fie că vorbim de genetică sau de produse şi soluţii pentru protecţia plantelor şi protejarea culturilor. Nu în ultimul rând, venim cu o platformă digitală performantă care vă ajută să optimizaţi ceea ce faceţi în fermă, dar şi să aplicaţi aceste soluţii, nu doar pe baza experienţei pe care o aveţi, ci şi pe baza datelor concrete pe care le generează activitatea dvs. în fermă”, a declarat, în deschiderea prezentărilor, Gabor Raviczki, Head of Customer Marketing pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.
Bayer investeşte peste 2,3 miliarde de euro, an de an, în cercetare şi dezvoltare, iar cei peste 7000 de cercetători ai companiei îşi folosesc inteligenţa şi capacitatea de a inova şi de a inventa pentru a duce soluţiile din cele peste 130 de staţiuni de cercetare ale companiei în ferme.
”Compania Bayer aduce permanent inovaţie, ca să răspundă nevoilor fermierilor, dar şi nevoilor consumatorului. Și totul cu respect faţă de mediu.” – GABOR RAVICZKI, Head of Customer Marketing pentru România, Bulgaria și Republica Moldova
INOVAȚII PENTRU VIITOR
În 2023, Bayer CropScience România a lansat fungicidele sistemice Input® 400 EC – pentru combaterea bolilor foliare la culturile de grâu şi de orz, şi Nativo Forte® – pentru protecţia frunzei stindard şi a spicului, precum şi erbicidul Incelo® – cea mai nouă inovaţie împotriva buruienilor graminee. De anul viitor va fi disponibil şi fungicidul Cayunis® – „primul pas către tehnologia viitorului”.
3 SOLUŢII BAYER PENTRU PROTECŢIA PĂIOASELOR
1. INPUT – dublă acţiune pentru eficacitate ridicată. Prin cele două substanţe active puternice (160 g/l protioconazol + 300 g/l spiroxamină), Input are proprietăţi sistemice complete, un mod de acţiune preventiv şi curativ, precum şi un efect accelerator de absorbţie şi o eficacitate crescută pentru combaterea bolilor foliare la culturile de grâu şi orz, în special pentru făinare, septorioză şi rugina brună.
Input are o fereastră flexibilă de aplicare în primul tratament, preventiv, în doză de 0,6 l/ha la grâu şi la orz (de la începutul alungirii paiului, până la apariţia primului internod) sau în situaţii de presiune crescută a bolilor (ciuperci din genul Alternaria sau atac de Septoria nodorum), în doză de 1 l/ha (de la începutul alungirii paiului și până la sfârşitul apariţiei inflorescenţei la grâu, respectiv începutul apariţiei inflorescenţei la orz).
2. NATIVO FORTE – protecţia frunzei stindard şi a spicului. Datorită sinergiei celor trei ingrediente active puternice (trifloxistrobin, protioconazol şi spiroxamina), Nativo Forte reprezintă o soluţie universală pentru culturile de cereale (grâu, orz, secară şi triticale). Se recomandă doza de 1,2 l/ha, în cazul unei scheme de protecţie cu două aplicări pe sezon sau în cazuri de presiune scăzută de boli, şi în doză de 1,5 l/ha pentru controlul Fusarium (T3).
3. INCELO – dezvoltare fără griji. Cea mai nouă inovaţie Bayer împotriva buruienilor graminee se remarcă prin substanţa activă thiencarbazone-metil (Sulfonilamino-carbonil-triazolinonă – SCT), utilizată pentru prima dată pentru porumb (Adengo) şi care are un mod de acţiune dovedit în controlul postemergent al gramineelor şi al unor buruieni cu frunză lată. Totodată, erbicidul acţionează atât prin frunze, cât şi la nivel celular şi are o selectivitate ridicată datorită formulei cu safener-ul mefenpyr-detil, care asigură cea mai bună toleranţă a plantelor de cultură.
Un alt avantaj al erbicidului Incelo este flexibilitatea la aplicare. Produsul nu restricţionează rotaţia culturilor
”Am prezentat soluțiile actuale și soluțiile viitoare pe care compania Bayer se pregătește să le lanseze în România, în contextul noilor schimbări la care trebuie să răspundem.” – MIHAI GHEORGHE, Director comercial Bayer CropScience România
DECIZII CORECTE ȘI RAPIDE PRIN DIGITALIZARE
Agricultura de precizie presupune utilizarea produsului potrivit, în cantitatea potrivită şi la locul potrivit sau, aşa cum spunea Fabian Bădescu, Climate Digital Activation Specialist, zonele Vest şi Transilvania: „Agricultura de precizie este o agricultură sustenabilă, cu un control foarte bun al inputurilor şi care permite adaptarea tehnologiei din fiecare fermă la teren sau la anumite zone din teren şi, în final, duce la obţinerea unei profitabilităţi ridicate şi la o viaţă mai bună”. Dar pentru toate acestea este nevoie de implementarea agriculturii digitale, care presupune accesul imediat la date, informaţii şi cunoştinţe.
”Agricultura de precizie este un instrument prin care fermierii pot utiliza mult mai sustenabil și mai judicios resursele și investițiile pe care le fac în agricultură, în așa fel încât profitul să fie unul cât mai ridicat”, preciza, la rândul său, Mihai Gheorghe.
”Agricultura digitală presupune dezvoltarea de la decizii subiective la decizii obiective, pe baza datelor concrete.” – FABIAN BĂDESCU, Climate Digital Activation Specialist, zonele Vest şi Transilvania
Climate FieldView
Bayer propune implementarea agriculturii de precizie şi trecerea la era agriculturii digitale utilizând platforma Climate FildView, care se adresează tuturor fermierilor prin cele două variante ale sale. Climate FieldView Prime – pentru toţi fermierii, care oferă soluţii gratuite de monitorizare a culturilor cu ajutorul hărţilor satelitare – şi Climate FieldView Plus – care permite colectarea, vizualizarea şi analiza datelor din teren pentru luarea celor mai bune decizii, prescrieri şi analize de producţie.
”Fungicidul sistemic Input oferă protecţie încă de la început, odată cu tratamentul I. Apreciem că va deveni un standard pentru controlul bolilor şi managementul rezistenţelor bolilor foliare şi ale spicului.” – DORU CIMPOCA, Manager culturi cereale păioase Bayer România şi Republica Moldova
un articol de
GHEORGHE GHIȘE