În ultimii ani, pe piaţa românească, Himel a devenit una dintre cele mai active companii din sectorul construcţiilor de FNC-uri, al modernizării de fabrici de furaje şi pentru consultanţa în utilaje privind prepararea furajelor. Odată cu finalizarea unor proiecte importante, specialiştii Himel sunt solicitaţi şi pentru servicii de consultanţă şi de service.
Fermierii români sunt tot mai interesaţi de integrarea în fluxul lor de producţie a unor instalaţii moderne pentru producerea furajelor (FNC). „Am avut în ultimii ani tot mai multe solicitări pentru a produce linii complete de prepararea furajelor, proiecte tot mai sofisticate şi multe finalizate cu partea de granulare. Pentru producerea de furaj din măcinişuri de cereale şi de şroturi de soia şi floarea-soarelui, trendul în hrănirea animalelor – pentru o mai bună valorificare şi asimilare – este ca aceste furaje să fie granulate. Iar proiectele complexe la care lucrăm includ această parte de peletizare/granulare”, ne-a declarat Liviu Ceclan, reprezentant Himel România.
Instalaţiile de granulare/peletizare pot fi folosite şi ca linie complementară pentru prelucrarea fibroaselor (de exemplu paie şi fân, lucernă). Aici se disting două direcţii de utilizare, respectiv peletizarea paielor pentru a fi folosite ca şi combustibil sau peletizarea de lucernă pentru furaj. „Desigur, toate aceste sisteme sunt complexe şi includ mai multe utilaje: mori, tocători, mixere, prese de granulat, răcitoare şi sisteme de transport specifice pentru fiecare material. Într-un fel se comportă cerealele şi altfel fibroasele; trebuie deci să folosim utilaje adecvate pentru transport şi prelucrare. Toate acestea necesită mecanizare şi automatizare, respectiv computere de sistem, mai ales că forţa de muncă este oricum deficitară în agricultură, în general, şi în zootehnie, în special. Astfel, sunt dorite tot mai mult sistemele automatizate care permit exploatarea uşoară a unui întreg sistem, de la încărcare, alimentare cu materie primă şi până la ieşirea produsului finit”, a evidenţiat Liviu Ceclan.
Echipamente pentru distribuirea furajelor
Himel este binecunoscut pentru producerea de FNC-uri, depozite de cereale şi instalaţii de granulare. Dar un alt segment important pentru compania germană, şi implicit pentru clienţii acesteia care activează în domeniul creşterii animalelor, este distribuirea furajelor, mai ales în fermele de bovine şi de ovine. „Pentru astfel de ferme producem remorci tehnologice: simple, tractate; verticale sau orizontale; cu freze de prelevare a furajelor din silozul de fibroase şi autopropulsate. Pentru fermele mari, remorcile tehnologice autopropulsate pentru furaje sunt o necesitate. Avem multe proiecte în partea de sud a ţării şi în Dobrogea, iar acolo am sesizat această orientare către fermele de creştere şi de îngrăşare a tăuraşilor şi berbecuţilor pentru carne şi apoi export şi care au nevoie de astfel de remorci. Dar avem şi multe proiecte pentru ferme de porci şi păsări, unde sunt necesare intalaţii pentru distribuirea furajelor şi unde distribuirea furajelor se face altfel, cu alt gen de tehnică. Aşteptăm maturizarea mai multor proiecte aprobate sau în curs de aprobare pe fondurile de investiţii rurale, pe măsura 4.1 şi 4.2, şi avem semnale bune de la consultanţi şi de la clienţi că multe proiecte au punctaj bun şi sunt pe punctul de a fi aprobate. Aşadar, în următorii doi ani vor fi multe proiecte de implementat, pe fermele zootehnice în principal”, a remarcat Liviu Ceclan.
Detalii despre produsele şi sistemele Himel pot fi oferite de Liviu Ceclan, reprezentant Himel România, tel. 0753.010.750, email: lc@himel.info sau accesând: www.himel.de
USCĂTOARE DE CEREALE LA PREŢURI REZONABILE
Depozitarea în bune condiţii a cerealelor necesită, în unele cazuri, condiţionarea acestora, respectiv uscarea şi preselectarea lor. „Un depozit de cereale nu este complet dacă nu conţine şi un uscător de cereale”, ne-a spus Liviu Ceclan. Aceasta este „o altă tendinţă care se observă la clienţii noştri, mai ales în Transilvania şi nordul ţării, unde zilele cu soare sunt mai puţine şi toamna mai scurtă şi mai umedă. Fermierii au înţeles că trebuie să îşi pună la adăpost recolta, ca să o poată valorifica atunci când le convine lor. Si pentru aceasta este uneori nevoie să reducă umiditatea cerealelor. Noi vindem uscătoare bune, performante şi la preţuri rezonabile”, a completat Liviu Ceclan.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)