Aproape 4 miliarde lei pentru investiții în ferme! - Revista Ferma
4 minute de citit

Aproape 4 miliarde lei pentru investiții în ferme!

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le promite fermierilor români alocarea unor sume consistente pentru investiții în ferme zoothenice în acest an.

adrian chesnoiu florin barbu investitii in ferme
Adrian Chesnoiu, director general AFIR și Florin Barbu, ministrul Agriculturii, la Conferința AAC. Foto: MADR

Ministrul Florin Barbu a participat luni, 10 februarie 2025, la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate, desfășurată la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București.

Evenimentul a vizat dezbaterea priorităților și a provocărilor actuale ale sectorului agricol și a direcțiilor strategice propuse pentru anul 2025, precum și bilanțul activităților realizate de AAC în beneficiul fermierilor.

Cu această ocazie, ministrul Barbu a trecut în revistă programele de sprijin ale MADR și schemele de ajutor de stat oferite fermierilor în 2024, declarând că acestea vor fi continuate și în 2025, informează MADR.

Florin Barbu a subliniat angajamentul MADR de a sprijini fermierii prin politici axate pe investiții în ferme, având ca obiectiv reducerea deficitului comercial în balanța produselor agroalimentare românești.

CITEȘTE ȘI: Câți bani dăm pe mâncare de import! Record negativ pentru România la importuri de alimente!

Șeful MADR a evidențiat importanța simplificării procedurilor pentru accesul facil al fermierilor la resurse, asigurând stabilitatea veniturilor și competitivitatea acestora.

BANI PENTRU INVESTIȚII ÎN FERME ZOOTEHNICE ÎN 2025

bani investitii in ferme

În context, ministrul a făcut referire la proiectele de investiții în ferme care vor fi lansate de MADR în 2025, esențiale pentru creșterea competitivității în sectorul zootehnic, astfel:

  • Pentru sectorul suin este prevăzută alocarea a 2,8 miliarde de lei pentru investiții în ferme de reproducție.
  • Pentru investiții în ferme de păsări este vizată alocarea a 1 miliard de lei.
  • Totodată, în acest an se urmărește alocarea de fonduri pentru construcția de ferme de pentru 150.000 de juninci din rase de lapte și de carne.
  • Prin Planul Național Strategic, fermierii români vor putea beneficia de fonduri pentru achiziția de scroafe de reproducție.

Pe lângă investiții în ferme, dezvoltarea sistemului de irigații reprezintă o altă prioritate a MADR, iar în acest sens în buget sunt alocate fonduri în sumă de 1,5 miliarde de lei.

Prin programul Investalim, se vor putea continua investițiile în sectorul de procesare din România.

SUBVENȚII APIA MAI MARI PENTRU FERMIERII ROMÂNI

subventii apia investitii in ferme

Ministrul Barbu a asigurat fermierii că va continua demersurile la nivelul Consiliului European pentru susținerea convergenței externe a plăților directe din cadrul PAC și revizuirea regulamentelor europene, pentru a reduce sarcina administrativă a fermierilor.

Florin Barbu a mulțumit formelor asociative ale fermierilor pentru colaborarea strânsă și dialogul constructiv, făcând în continuare apel la unitate și cooperare pentru binele fermierilor și dezvoltarea agriculturii românești.

Alături de ministru s-a aflat conducerea direcției AM-PNDR din MADR și a instituțiilor din subordine: APIA, AFIR, ANIF, ANF.

La eveniment au participat și secretarul general al COPA-COGECA, rectorul USAMV București, președintele ASAS, fermierii din conducerea organizațiilor membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC).

Liliana Piron, director executiv LAPAR, a declarat, pentru revista Ferma, că evenimentul de luni, 10 februarie, a fost ”constructiv și reușit”, în sensul că există dialog între fermieri și autoritățile care iau decizii pentru aceștia. Aceasta a precizat că atât ministrul Agriculturii, cât și reprezentanții celorlalte insituții au rămas în sală până au răspuns tuturor întrebărilor venite din partea fermierilor prezenți la eveniment.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România (AAC), înființată în 2020, reunește patru dintre cele mai importante organizații ale fermierilor români – PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și AFF și reprezintă interesele membrilor săi atât la nivel național, cât și european, prin aderarea la COPA-COGECA.

Vezi poziția și solicitările AAC referitor la propunerea Comisiei Europene de a introduce taxe suplimentare pentru îngrășămintele cu azot importate din Rusia și Belarus:

CITEȘTE ȘI: Noi tarife îngrășăminte, de la 1 iulie: Până la 315 euro/tona de uree și 430 euro/tona de NPK!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →