
Start la seceriș în Călărași. Alexandru Baciu: „Peste câteva zile, facem primele probe la orz. Cât i-am dat, atât ne dă: 5-6 t/ha”.
În Călărași, producătorii agricoli de pregătesc de seceriș. ”Deocamdată, până nu-l băgăm în combină, nu știm exact ce producție medie vom obține. Așa, la prima vedere, cultura promite 5 tone jumate – 6 tone maxim. Normal că nu sărim din tipare: cât i-am dat, atât ne dă!”, aflăm de la dr. ing. Alexandru Baciu.
PRIMELE PROBE LA ORZ: CAMPANIA VA FI UNA SCURTĂ
Cunoscutul fermier din județul Călărași a cultivat din toamnă 600 hectare de orz, 1.000 ha de grâu și vreo 200 hectare de rapiță.
Alexandru Baciu: „De luni intenționez să fac o probă în lanurile cu orz să văd ce umiditate are, atunci vom ști și ce randament vom avea. La mine va fi o campanie cel puțin scurtă: dacă am 600 hectare, înseamnă 2-3 zile”.
CITEȘTE ȘI: Gheorghe Colcea a recoltat ORZUL! Cu o PRODUCȚIE MULȚUMITOARE de 6,5 tone/ha, doljeanul va ieși pe PIERDERE din cauza prețurilor EXTRAORDINAR DE PROASTE: 740-745 lei tona. Grâul se usucă forțat în lan!
GRÂUL MAI AȘTEAPTĂ…
Fermierul spune că nu va intra imediat la grâu, deoarece nu-i copt. ”Am avut soiuri care au răsărit în ianuarie. Față de anii anteriori, să spunem, stăm relativ mai bine, dar nu extraordinar, fiindcă anul ăsta am semănat foarte târziu deoarece a fost frig și imediat după răsărire a mai venit încă un val de frig”.
Fermierii sunt rezervați în privința producțiilor.
Alexandru Baciu: ”La rapiță, dacă fac 3 tone ar fi bine, iar la grâu suntem tot așa în limitele normale din anii precedenți: între 5,5 și 6 tone/hectar”.
ALEXANDRU BACIU: ”DUPĂ 3 ANI DE SECETĂ, ÎNCĂ SUNTEM PE DEFICIT!”
În primăvară a semănat culturile de prășitoare: porumb și soia! Ne spune că nu pune floarea soarelui deoarece „nu încape în asolament cu soia și rapița și că nu vrea … balamuceală!”
Alexandru Baciu susține că deși a plouat acum două săptămâni vreo 80 de litri, culturile resimt nevoia de apă: „Nu s-a refăcut capacitatea de câmp pentru că după 3 ani de secetă, încă suntem pe deficit!”.

„AM SEMĂNAT RAPIȚĂ DIRECT ȘI NU SUNT ÎNCÂNTAT!”
Fermierul spune că de anul acesta a trecut la însămânțarea directă. „Eu nu sar din tipare cu tehnologiile. Ce am învățat, cam aia fac! Accept noul, dar parcă nici așa nu vreau să mă bag cu capul înainte!
Am semănat și eu anul ăsta 100 hectare de rapiță direct în miriște, am dat o groază de bani pe o semănătoare care n-a prea făcut serviciul cum trebuie și nu prea sunt mulțumit de felul cum arată cultura. În rest, am lucrat convențional”, susține cultivatorul.
FERTILIZARE CU DOZE REDUSE
Acesta pune un accent deosebit pe fertilizarea culturilor. „Merg de câțiva ani pe o tehnologie cu doze reduse, cu eficiență identică ca și când aș fi dat cantități mari de îngrășăminte (3-400 kilograme/hectar). Lucrez cu o firmă românească de la care iau produse formulate pe bază de azot și sulf, dar și uree cu eliberare lentă pentru porumb.
De asemenea, după o rețetă personalizată îmi procesează îngrășăminte cu microelemente, pe care le utilizez pe culturile de grâu și soia ca să le crească proteina”, subliniază fermierul.
CITEȘTE ȘI: Cu ce fertilizează Alexandru Baciu culturile de obține producții constante an de an? ”Nu fac rabat la îngrășăminte, contrar unor idei care sunt prin piață! Fac schema clasică și lucrez cu îngrășăminte românești în doze reduse și cu eficacitate.
Cu ce fertilizează Alexandru Baciu culturile de obține producții constante an de an?
LA INPUTURI PREȚURILE AU EXPLODAT!
Alexandru Baciu: „La cereale... gheață la mal! Sunt aceleași de când lucrez eu în agricultură!”
Fermierul este îngrijorat de prețuri! „La inputuri au explodat, iar prețul la cereale e același de peste 20-30 de ani, de când lucrez în agricultură. Nu-i nicio diferență! Am primit ultima ofertă de orz la 0,71 lei/kg și de grâu la 0,88-0,89 lei/kg. Ca în fiecare an am semnat contracte futures, dar nu pe cantități mari. O parte din cereale le trecem prin burta vacii!”, ne-a declarat Alexandru Baciu.
Trebuie reținut că producătorul agricol din Călărași lucrează în sistem integrat circa 2.000 hectare de teren și administrează un sector zootehnic cu 1.200 de bovine, având abator și instalație de biogaz.
CITEȘTE ȘI: Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare
Alexandru Baciu își produce singur energia și fertilizanții!