Iniţiativă şi investiţie românească, genetică franceză şi tehnologie italiană – aceasta este reţeta succesului din Ferma Baciu, o afacere complet integrată, cu producţie vegetală, sistem performant de creştere a vacilor de lapte şi de carne, abator şi desfacere în magazinele proprii, dar şi un plan de management al dejecţiilor, care sunt transformate în energie electrică, termică şi fertilizant natural cu ajutorul instalaţiei de biogaz. Toate investiţiile din zootehnie au fost realizate cu sprijinul şi expertiza ROTA GUIDO, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii pentru zootehnie, protecţia mediului şi energii alternative la nivel mondial.
Ferma cu abator şi instalaţie de biogaz
Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de biogaz au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele şi îndrumările acestora. Astăzi, Alexandru Baciu are în exploataţie nu mai puţin de 1.200 de bovine, din care 480 de vaci reprezintă efectivul matcă pentru producţia de lapte şi circa 400 de tăuraşi la îngrăşat.
Viitorul este al fermierilor care vor reuşi să îmbine activitatea zootehnică cu respectul faţă de mediul înconjurător – GIUSEPPE VOLTA, Director tehnic comercial al Rota Guido
Montbeliard, o rasă de mare potenţial
A optat pentru Montbeliard, o rasă mixtă, care valorifică foarte bine furajele pentru a le transforma în lapte sau carne. A pornit cu 300 de juninci gestante, pe care le-a achiziţionat din Franţa în 2009. În prezent, are 320 de exemplare la muls, cu o producţie medie zilnică de 27 litri/animal, ceea ce reprezintă o performanţă în sine. „Am optat pentru Montbeliard pentru că am vrut un lapte de calitate superioară şi mă gândeam că voi face şi procesare”, şi-a explicat fermierul alegerea. Între timp, a renunţat la această idee şi aproape întreaga cantitate de lapte colectată o livrează către Olympus, în jur de 250.000 litri de lapte pe lună!
Aplică principiile strategiei “Farm to Fork”
Este important să menţionăm că Ferma Baciu a fost prima care a implementat modelul de fermă zootehnică ce funcţionează după principiile economiei circulare. Cam ceea ce se doreşte a fi implementat şi în cadrul strategiei “Farm to Fork”, pe care Comisia Europeană încearcă să o dezvolte în momentul de faţă. „Viitorul este al fermierilor care vor reuşi să îmbine activitatea zootehnică cu respectul faţă de mediul înconjurător, bazându-se pe conceptul sustenabilităţii, atât din punct de vedere economic, cât şi social şi ambiental. Economic, pentru că nici o activitate nu se poate dezvolta fără a-ţi asigura un beneficiu. Social, deoarece trebuie să garanteze un venit echitabil tuturor operatorilor din sector. Şi ambiental, pentru că trebuie respectate cele mai exigente norme pentru a garanta astfel un mediu curat şi sigur generaţiilor viitoare”, a precizat Giuseppe Volta, director tehnic comercial la Rota Guido, alături de care am petrecut câteva ceasuri bune în Ferma Baciu, împreună cu Claudia Cădar, reprezentantul Rota Guido în România.
„Nu mi-e frică de concurenţă pentru că eu ofer produse de calitate. A crescut interesul consumatorului pentru carnea de vită. Dacă la început venea lumea la magazin şi întreba de carne de porc, acum există o anumită categorie de populaţie care chiar ştie să mănânce carne de vită” – ALEXANDRU BACIU, Administratorul Fermei Baciu din jud. Călăraşi
Un plan foarte bine gândit
Dezvoltarea a fost posibilă datorită unei strategii bine definite încă de la început, care i-a permis lui Alexandru Baciu să obţină o proiecţie foarte clară a paşilor pe care i-a avut de parcurs în timp, înainte de a-şi îndeplini obiectivul şi de a ajunge la rezultatele prognozate. Astfel, putem spune că Ferma Baciu îndeplineşte astăzi toate caracteristicile cerute de strategia „De la fermă la consumator”. Şi nu s-a ajuns aici în mod întâmplător. Ci pentru că planul iniţial era de fapt o strategie complexă care a prevăzut investiţii în creşterea vacilor de lapte şi apoi a tăuraşilor la îngrăşat, după care a urmat desfacerea, pentru ca în final să închidă acest cerc prin construirea instalaţiei de biogaz. Iar toate astea sunt de fapt elementele care definesc însăşi strategia “Farm to Fork”!
Cele mai bune condiţii de bunăstare animală
Analizând toate aceste aspecte, putem spune că Alexandru Baciu a fost de fapt un vizionar. Întreaga filozofie din jurul strategiei „De la fermă la consumator” se regăseşte în modelul său de business. Practic, “Farm to Fork” spune că îi recompensează pe toţi acei producători care furnizează alimente şi bunuri publice de înaltă calitate, în strictă conformitate cu standardele de mediu şi de bunăstare a animalelor. „Domnul Baciu ne-a cerut să îi construim o fermă în care vacile să beneficieze de cele mai bune condiţii de bunăstare, pentru a produce un lapte de calitate, dar şi în care operatorii să se simtă bine, pentru ca gestionarea să fie cât mai uşoară. Până şi genetica animală a fost astfel aleasă bazându-se pe această filozofie. Montbeliard este o rasă de bovine apreciată atât pentru calitatea laptelui, cât şi a cărnii”, a subliniat Claudia Cădar.
Detalii care fac diferenţa
„Dacă adăpostul nu este ventilat corect şi spaţiul nu e suficient de generos, vaca va consuma în continuu furaje pentru a-şi regla temperatura corpului şi nu mai produce lapte. Dacă avem o cuşetă subdimensionată, animalul va fi stresat. Un grad cât mai ridicat de bunăstare se va regăsi întotdeauna în cantitatea de lapte recoltat, precum şi în calitatea acestuia”, a remarcat fermierul călărăşean, care a recunoscut că s-a apucat de zootehnie pentru a-şi asigura cash-flow-ul, dar şi pentru siguranţa întregului business. Pentru că, spune el, spre deosebire de sectorul vegetal, unde depinzi foarte mult de factori pe care nu poţi să-i controlezi în totalitate, în zootehnie dacă reuşeşti să-ţi produci furajele nu ai nici un stres.
Un mediu lipsit de stres şi poluare
Datorită configuraţiei din adăposturile construite de ROTA GUIDO, vacile beneficiază de cel mai înalt confort. Animalele trăiesc într-un mediu lipsit de stres, în stabulaţie liberă, cu suficiente locuri la frontul de furajare şi se odihnesc în cuşete individuale pe saltele cu memorie. Nu există stres microclimatic, nici iarna, nici vara.
S-a acordat o mare importanţă calităţii aerului din grajd. Cu ajutorul unui sistem performant de ventilaţie, animalele au tot timpul aer proaspăt. „Cel mai bun medicament pentru vacă este aerul. O ventilaţie bună în adăpost oferă un confort sporit pentru sănătatea animalelor”, consideră inginerul agronom.
Recunosc că am fost total surprins să constat că în grajdurile sale se simte mai mult miros de furaj decât de gunoi. Asta şi pentru că sistemul de evacuare a dejecţiilor ROTA GUIDO funcţionează perfect.
Atenţie la vacile primipare!
Fiecare sector a fost proiectat în cel mai mic detaliu. Fie că vorbim de spaţiul unde se află vacile în lactaţie sau de locul în care sunt ţinute animalele abia înţărcate. Iar aici, insistă specialistul italian, trebuie acordată o atenţie deosebită, pentru că există această preconcepţie greşită cum că aceste animale sunt neproductive şi atât. Numai că, în realitate, ele trebuie pregătite pentru lactaţia următoare. E nevoie să se acorde o atenţie deosebită mai ales în etapa de tranziţie dinainte de fătare şi la perioada postpartum. Deoarece este o fază foarte delicată pentru animale.
Nu au fost neglijaţi nici viţeii, care reprezintă viitorul oricărei exploataţii. Cele mai bune exemplare sunt ţinute în fermă pentru îmbunătăţirea trăsăturilor genetice, în timp ce masculii sunt destinaţi îngrăşării, pentru a fi apoi abatorizaţi iar carnea lor comercializată în carmangeriile proprii.
Vezi AICI cum Alexandru Baciu îşi produce singur energia şi fertilizanţii!
un reportaj de LIVIU GORDEA