Fermierul Alex Degianski trage un semnal de alarmă privind riscul la care se expun fermierii care își tratează culturile agricole după sfaturi neautorizate de pe internet.
”O ziceam și acum câțiva ani, dar e mai valabilă azi decât oricând! (…) Sunt uimit și uluit cu câtă siguranță se dau răspunsuri și sfaturi haotice, chiar la limita ridicolului.
Nu orice pată este boală, nu orice boală este ciupercă, nu orice ciupercă este septorioză, nu orice produs este bun, nu tot timpul cel mai scump produs este și cel mai bun”, afirmă Alex Degianski.
Acesta a explicat, pe pagina sa de Facebook, că, în perioadele cu temperaturi scăzute, din cauza stresului termic, apar tulburări fiziologice ale plantelor.
ALEX DEGIANSKI: TRATAMENTELE AGRESIVE POT SĂ DĂUNEZE, MAI MULT DECÂT SĂ AJUTE!
Simptomele acestor tulburări fiziologice, vizibile pe plante, pot fi ușor confundate cu simptomele unor boli foliare, însă Alex Degianski avertizează fermierii că tratamentele agresive cu pesticide pot mai mult să dăuneze plantelor decât să le ajute.
”Apare, astfel, un efect de domino periculos, care sună, de cele mai multe ori, așa: în perioade de stres termic, în special când temperaturile sunt scăzute, apar fiziopatii, adică tulburări fiziologice ale plantelor.
Acestea se aseamănă mult cu un amalgam de boli foliare. Ceri un sfat neautorizat și ți se recomandă urgent un fungicid amestecat cu un insecticid și, eventual, ceva îngrășăminte foliare. Toate acestea nu fac decât să tulbure și mai tare o plantă și așa tulburată de o problemă fiziologică.
Chiar dacă toate produsele acestea sunt metabolizabile de plantă, metabolizarea implică energie și consum de apă.
Făcând o paralelă cu omul, desigur, un om sănătos poate consuma alcool, iar ficatul lui o să-l metabolizeze. Dar dacă omul a trecut printr-o perioadă de diaree și vomă și alege să se hidrateze cu un litru de vodcă, s-ar putea să nu fie o alegere prea fericită!”, a explicat Alex Degianski.
Fermierul din Giulvăz, județul Timiș, a însămânțat, în această toamnă, 1.800 ha cu grâu și 1.000 de hectare cu rapiță, din totalul de 5.000 de hectare pe care le administrează societatea Forest and Biomass România.
Citește și: Alex Degianski: La cum arată cultura, eu zic că RAPIȚA va intra în iarnă foarte bine!