Ajutoarele de minimis - beneficii pe linii reproductive moarte - Revista Ferma
2 minute de citit

Ajutoarele de minimis – beneficii pe linii reproductive moarte

Începând cu 2016, acest control este efectuat de Agenția Națională de Zootehnie prin specialiștii de la Oficiile Județene de Zootehnie, în baza acordului de delegare încheiat între ANZ și APIA. În jud. Galați au fost eșantionate pentru control 119 exploatații cu un număr total de 39.352 capete. Nu au fost constatate în ferme diferențe mari între numărul de capete solicitate în cererea depusă la APIA și cele găsite pe teren, acestea încadrându-se în cel mult 5% din efectiv”, ne-a declarat Costică Gălie, șef serviciu la Centrul Teritorial de Zootehnie 2 Sud-Est Moldova.
Schemele de ajutor de minimis pentru achiziționarea de animale de reproducție au fost elaborate fără o prealabilă pregătire a crescătorilor, astfel încât oferta de berbeci Țigaie, rasa cu efectivul cel mai numeros din județul Galați, este extrem de redusă. Ca urmare, au fost achiziționați doar 29 de berbeci, beneficiarii scoțând din buzunar 72.500 lei.
De asemenea, și oferta internă de juninci pentru lapte a fost aproape inexistentă, crescătorii fiind nevoiți să aducă produși din afara țării sau… deloc! Au fost cumpărate 40 de juninci și un taur de carne, care au costat 248 mii de lei.
Așadar, eficientizarea activității sectorului zootehnic prin selecția dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte și de carne, cât și realizarea de linii și hibrizi cu potențial productiv superior, adaptată la cerințele pieței autohtone și externe, cel puțin în județul Galați, rămân în continuare în … repaus!

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →