AIDER a ieşit în câmp - Revista Ferma
3 minute de citit

AIDER a ieşit în câmp

Odată cu topirea zăpezii în zona de sud a ţării, AIDER – Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă – a reluat tradiţionalele întâlniri cu fermierii în câmp. Prima oprire din acest an a fost, pe 22 februarie, în Coslogeni, judeţul Călăraşi, în ferma Tudor 92, administrată de Arnaud Charmetant, preşedintele AIDER.

Vizita in ferma lui Arnaud Charmetant

Prezentările au avut loc într-un cadru mai rustic, mai aproape de condiţiile din fermă. Cei prezenţi au aflat detalii de specialitate despre tehnologii specifice agriculturii durabile, modele de creştere sustenabilă, tehnologia SBM de protecţie a culturilor de porumb şi floarea-soarelui împotriva Tanymecus, controlul calităţii apei şi importanţa adjuvanţilor, reglarea presiunii în pneuri, adaptarea utilajelor Agri Alianţa – sprayerul Caruelle şi semănătoarea Sola – pentru tratamente fitosanitare, semănat direct în covor vegetal sau în mirişte şi pentru dubla fertilizare localizată, cu îngrăşământ starter şi cu azotat.
Despre amploarea atacului de Tanymecus în România şi ce soluţii de combatere există în cazul eliminării tratamentelor cu neonicotinoide, citiţi pe larg în pag. 94.

Michelin Presure Calculator: presiunea potrivită în anvelope
De mare interes s-a bucurat „grupul de lucru” pentru reglarea presiunii în anvelope, unde Eugen Cîrstea, senior account manager Michelin România, le-a vorbit fermierilor despre tehnologia Ultraflex şi le-a demonstrat cum îşi pot calcula singuri presiunea în anvelope în funcţie de tipul tractorului, de echipamentul tractat şi de lucrarea pe care o efectuează, cu ajutorul aplicaţiei Michelin Presure Calculator. „Nevoile pentru fiecare lucrare agricolă sunt diferite. La semănat ne trebuie o compactare cât mai mică şi o amprentă la sol cât mai mare, pentru deplasarea pe drumurile publice, o presiune mai mare. Prin tehnologia UltraFlex eliminăm această schimbare de presiuni în funcţie de lucrările agricole, deci folosim aceeaşi presiune pentru toate tipurile de lucrări. Noi recomandăm o presiune între 0,4 şi 0,8 bari. Aplicaţia este valabilă pentru tractoare, şi pentru utilajele tractate”, a declarat Eugen Cîrstea.
Studiile arată că fenomenul de compactare a solului apare la valori de peste un bar a presiunii exercitate de maşinile şi utilajele agricole asupra solului, iar un grad mare de compactare a solului poate reduce productivitatea cu 30-40 la sută.

Arnaud ţine piept secetei cu sistemul minimum tillage
Ferma Tudor 92, specializată pe cultură mare, lucrează 6.500 ha de teren, dispune de capacitate proprie de depozitate, de un parc de utilaje impresionant şi aplică o strategie de fermă de invidiat. O schimbare majoră a fost trecerea la sistemul de lucrări minime. Însă marea problemă în zonă este lipsa de precipitaţii. „În 2016 am avut 400 litri /mp, foarte puţin. Cu 20% mai puţin faţă de 2015 şi cu 25% mai puţin faţă de 2014”, a declarat Arnaud Charmetant.
Despre modul în care un francez s-a stabilit în România şi face o agricultură performantă şi despre povestea grupului de ferme pe care le administrează vom scrie pe larg în ediţia viitoare a revistei Ferma.

 Arnaud Charmetant

Arnaud Charmetant: „Întâlnirea aş vrea să fie interactivă, pentru a fi un schimb de experienţă între fermieri. AIDER a ajuns în acest an la peste 45 de membri care lucrează peste 100.000 ha. Vizita pe care o vom face în ferma Tudor 92 vă va edifica asupra conceptului de agricultură modernă şi performantă”.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →