2 minute de citit

6 AVANTAJE ALE OILOR ROMANE

1. Rasa Romane este bine adaptată la toate sistemele de creştere practicate pe continentul european (extensiv şi intensiv) şi rezistentă la condiţiile de mediu.

2. Animale sunt uşor de crescut, au bune calităţi maternale şi pentru producţia de lapte, o productivitate medie de 1,8 miei/oaie/an şi posibilitatea de a obţine miei pe tot cursul anului.

3. Organismul oficial de selecţie al rasei deţine mai multe centre de testare individuală a producţiei, organizează schema de selecţie a rasei şi gestionează registrul genealogic al rasei.

4. Serviciile oferite de către organizaţie sunt conforme cu obiectivele acesteia: oferă asistenţă tehnică crescătorilor atât pentru vânzarea cât şi pentru achiziţia de femele şi berbeci pentru reproducţie, alegerea celor mai potriviţi mascului pentru reproducţie şi însămânţare artificială.

5. Datele oficiale din 2021 arată că la efectivul înregistrat oficial: 63% dintre fătări sunt duble, 15% simple şi 10% tripleţi, iar 45% din miei sunt fătaţi în contrasezon.

6. Greutatea la 30 de zile a masculilor gemelari (dubli) şi de 11,9 kg/miel, per total efectiv aflat în controlul oficial al producţiei.

oi rasa romane 03_b 

CERCETARE AGRICOLĂ FRANCEZĂ

 

INRAE este noul Institut Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu al Franței, creat la 1 ianuarie 2020, prin fuziunea dintre INRA (Institutul Național de Cercetare Agricolă) și IRSTEA (Institutul Național de Cercetare în Știință și Tehnologie pentru Mediu și Agricultură).

Click AICI şi află mai multe despre rasa Romane, creată de INRA!

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →