4 minute de citit

5 tactici pentru a reduce infertilitatea

După afecţiunile glandei mamare (mastită), infertilitatea este a doua cea mai mare problemă, respectiv sursă de pierderi economice și cauză pentru sacrificarea involuntară (reformă de necesitate) în efectivele vaci de lapte.

Infertilitatea este asociată cu un interval mare între fătări, scăderea producției anuale de lapte, creşterea riscului de sacrificare (până la 40%), reducerea numărului de viţei/vacă/viaţă productivă și, totodată, creșterea costurilor de întreţinere şi cu materialul seminal.

 

1. PERIOADA DE TRANZIȚIE


Gestionarea corectă a perioadei de tranziție îmbunătățește sănătatea, producția, rata de gestație și longevitatea productivă a fiecărui animal. Controlul bolilor și menținerea sănătății metabolice la începutul lactației scad riscurile de probleme clinice și subclinice după fătare și îmbunătățesc rata de fertilitate la bovinele de lapte. În plus, refacerea echilibrului energetic după fătare ajută la reluarea ciclului reproductiv.

fertilizare vaci 01_b 

2. SISTEME DE MONITORIZARE


Abordare tradițională, prin observarea – detectarea vizuală a comportamentului estral este greu de aplicat în fermele cu efective mari, fiind laborioasă și mare consumatoare de timp.

Prin urmare, utilizarea tehnologiile moderne, automate de detectare a estrului, cum ar fi pedometrul, accelerometrul, sistemele de monitorizare video, inteligența artificială și analiza imaginilor pot ajuta la detectarea cu exactitate a estrului și la îmbunătățire performanțelor reproductive ale turmei.

 

3. STRATEGIILE NUTRIȚIONALE


Dietele glucogenice în perioada imediat postpartum sporesc concentrațiile periferice de insulină și grăbesc reluarea activităţii normale a ovarelor. Totuşi, suplimentarea raţiei cu şroturi de soia ca sursă principală de proteine duce la un nivel periferic ridicat de uree, care este asociat cu rate mai scăzute de gestaţie din cauza efectelor negative asupra dezvoltării embrionare.

De asemenea, creşterea nivelului de grăsimi (energie) în raţie poate modifica micromediul ovocitului în creștere și afectează negativ maturizarea embrionului timpuriu, reducând astfel capacitatea de reproducere a vacilor de lapte. În schimb, suplimentarea dietei cu vitamine și minerale îmbunătățește fertilitatea. De exemplu, suplimentarea cu vit. E reduce incidența placentei reținute şi mortalitatea embrionară.

fertilizare vaci 02_b 

4. BIOTEHNICI DE REPRODUCERE


Alegerea programului de reproducere, managementul adecvat al vacilor în perioada pre și post fătare și aplicarea programelor specifice de management al reproducţiei sunt cruciale.

Protocoalele de inseminare cu timp fix ca urmare a tratamentelor pentru regresia corpului galben şi de sincronizare a creşterii foliculare şi ovulaţie, îmbunătățesc ratele de reproducere și pot conduce chiar la o rată de succes de 100% a animalelor inseminare, fără a fi nevoie de observarea estrului.

Diagnosticarea ecografică timpurie a gestaţiei sau pentru a evalua pierderea embrionară este esențială pentru eficiența reproductivă. O altă strategie utilă este resincronizarea vacilor după o inseminare nereușită.

 

5. REDUCEȚI STRESUL TERMIC


Asigurarea condiţiilor optime de bunăstare şi confort a animalelor este un alt factor esenţial pentru o bună producţie de lapte şi activitate de reproducţie. Reducerea expunerii la căldură prin îmbunătățirea schimbului de căldură între vacă și mediu prin diverse mijloace, inclusiv accelerarea schimbului de căldură prin umezirea vacilor cu ajutorul sistemelor de aspersoare și nebulizatoare, precum și creșterea ratei de transfer de căldură prin ventilatoare va reduce impactul negativ al stresului cauzat de căldură.

Evitarea încălzirii furajelor și a apei folosind materiale rezistente la intemperii, durabile și slabe conductoare de căldură şi care împiedică condensarea umidității în interior este o metodă eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a reduce stresul termic la vaci.

Suplimente ca vitaminele, oligoelementele și mineralele minimizează efectele nefavorabile ale stresului termic și cresc producția de lapte.

Creşterea fertilităţii la vacile de lapte ajută la îmbunătățirea profitabilităţii fermei!

fertilizare vaci 03_b

MĂSURI SIMPLE, EFECTE EVIDENTE

Fertilitatea este o caracteristică complexă care este dificil de îmbunătățit genetic din cauza eredității scăzute. Cu toate acestea, fertilitatea poate fi îmbunătățită prin alte moduri, cum ar fi controlul condițiilor climatice, nutriția adecvată și practicile de management adecvate.

De multe ori, prin măsuri simple se pot obţine rezultate neaşteptat de bune. De exemplu, chiar şi reducerea stresului acustic sau prelungirea fotoperioadei pot ajuta la creşterea fertilităţii. La fel, acoperirea cu cauciuc a podelelor sau montarea unui pavaj corespunzător pentru reducerea alunecării poate ajuta la manifestarea mai evidentă a estrului şi la creşterea ratei de detecţie a căldurilor.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →