10 motive să lucrăm solul la umiditatea optimă - Revista Ferma
5 minute de citit

10 motive să lucrăm solul la umiditatea optimă

umiditatea solului 10 motive să lucrăm solul la umiditatea optimăDacă ar fi după el, solul nu ar dori să fie deranjat niciodată. Dacă totuși se intervine, lucrările trebuie executate numai la umiditatea optimă. De ce este important să respectăm această regulă? Marii agronomi ai Bărăganului aveau următoarea regulă: “Pe teren să nu intri decât atunci când te primește, dar să nu-l faci să te aștepte”.

DESPRE UMIDITATEA OPTIMĂ

Motivele pentru care solul trebuie lucrat doar la umiditatea optimă constă în:
1. Ce se înțelege prin umiditatea optimă a solului?
Umiditatea optimă (maturitatea fizică a solului) este intervalul de umiditate caracteristic fiecărui tip de sol, în care forțele de rezistență sunt minime, deci lucrarea se poate executa cu cel mai mic consum de energie, la o calitate superioară.
2. Care este rezistența solului în funcție de umiditate?
Rezistența opusă de sol la înaintarea utilajelor în lucru crește cu 20-30% pe solurile tasate-compacte și cu 30-50% pe solurile foarte uscate sau foarte umede. Rezistența se reduce cu 40% pe solurile bine structurate și la umiditatea optimă.
3. Cum variază umiditatea optimă a solului în funcție de textură?
În funcție de textura solului, umiditatea optimă variază astfel:
• pe solul nisipos umiditatea optimă este cuprinsă între 8% și 30%
• pe solul nisipos-lutos umiditatea optimă este cuprinsă între 10% și 28%
• pe solul luto-nisipos umiditatea optimă este cuprinsă între 13% și 26%
• pe solul lutos umiditatea optimă este cuprinsă între 15% și 25%
• pe solul luto-argilos umiditatea optimă este cuprinsă între 17% și 23%
• pe solul argilos umiditatea optimă este cuprinsă între 18% și 20%
Prin urmare, pe solurile nisipoase se poate lucra la fel de bine și la umiditatea de 8-9%, ca și la 28-30% umiditate. În schimb, pe solurile grele argiloase intervalul optim de umiditate este foarte scurt, între 18% și 20%.
4. Cum se programează lucrările solului în funcție de textură?
Se încep lucrările pe solul nisipos și se urmărește cu atenție momentul când solul argilos ajunge la umiditatea optimă. Atunci se întrerup alte lucrări și se lucrează solul argilos și luto-argilos care au interval scurt de umiditate optimă. Pe celelalte soluri se poate continua lucrarea și ulterior.
5. Cum se lucrează solul la umiditatea optimă?
Lucrat la umiditatea optimă, solul se varsă ca icrele în urma utilajului fără bolovani, curele sau praf, se desface după suprafața de contact de minimă coeziune protejând agregatele structurale, nu se lipește de unelte și opune cea mai mică rezistență la înaintare, nu uzează utilajele și realizează un consum redus de combustibil.
6. Cum se lucrează solul lipsit de umiditate?
Solul uscat se lucrează foarte greu, se rupe în bolovani mari, cu uzura utilajelor, consum exagerat de combustibil și rezultă o lucrare de calitate inferioară. În asemenea condiții solul nu trebuie lucrat!
7. Cum se lucrează solul cu umiditatea ridicată?
Solul umed are plasticitate și adeziune mare, se taie în felii (curele) care prin uscare se întăresc ca betonul. Solul se lipește de utilaje, opune rezistență la înaintare și se consumă cantități mari de combustibil.
8. Ce intervenții necesită solurile lucrate la umiditatea ridicată?
Dacă s-a făcut greșeala și s-a lucrat în asemenea condiții, pentru mărunțire și nivelare sunt necesare lucrări energice, repetate, cu grapa cu discuri și tăvălugi care duc la distrugerea structurii și prăfuirea solului.
9. Ce urmări are lucrarea solului la umiditatea necorespunzătoare?
Distrugerea structurii și prăfuirea solului au urmări din cele mai nefaste pentru sol. Praful astupă porii solului și împiedică infiltrarea apei din precipitații care se scurge la suprafața solului provocând eroziunea, băltește, se evaporă, deci, se pierde. Împiedică aerisirea solului, activitatea biologică, determină creșterea nestingherită a rădăcinilor din lipsa oxigenului și acumularea CO2 devine toxică.
10. Cum trebuie procedat atunci când s-a lucrat la umiditatea necorespunzătoare?
Dacă suprafețele respective erau destinate însămânțărilor de toamnă trebuie să se renunțe la rotația respectivă și terenul să fie pregătit ulterior, pentru însămânțările de primăvară. În ferestrele iernii, după câteva reprize de îngheț – dezghet se va lucra cu grapa cu discuri prevăzută cu tăvălug care va asigura o mărunțire și nivelare corectă a solului.

Prin urmare, solul lucrat la umiditatea optimă, atunci când pământul este reavăn și se varsă în urma utilajelor, fără bolovani, curele sau praf, se desface după suprafața de contact de minimă coeziune protejând agregatele structurale, nu se lipește de unelte și opune cea mai mică rezistență la înaintare, nu uzează utilajele și consumul de combustibil este redus.

LUCRAREA RAȚIONALĂ A SOLULUI

Acad. Gheorghe Ionescu-Șișești spunea: ”Lucrarea rațională a solului nu este numai o știință, ci și o artă, pe care ajungem să o stăpânim numai dacă iubim obiectul și-l observăm continuu. Trebuie să simțim pământul în toate nesfârșitele lui nuanțe de organism viu. Numai atunci vom putea întrebuința uneltele corespunzătoare, la momentul cel mai potrivit, pentru a obține rezultatul cel mai bun”.

Pentru buna gestionare a apei este necesar să se cunoască și regimul hidric al solurilor din fiecare zonă agricolă. Click AICI și află care sunt factorii care determină circuitul apei în sol!

un articol de
VASILE POPESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →