Viorel Mihai Tolea a făcut primii pași spre legumicultura ecologică. A dat lovitura cu tomatele și investește în procesare! - Revista Ferma
5 minute de citit

Viorel Mihai Tolea a făcut primii pași spre legumicultura ecologică. A dat lovitura cu tomatele și investește în procesare!

Viorel Mihai Tolea legumicultor din Jamu Mare Viorel Mihai Tolea a făcut primii pași spre legumicultura ecologică. A dat lovitura cu tomatele și investește în procesare!

Viorel Mihai Tolea a început să cultive legume în urmă cu 8-9 ani, după ce anterior s-a ocupat de cultura mare.

Prima producție a fost ceapa verde, pe care o vindea integral printr-o cooperativă din Timiș iar mai apoi s-a axat pe cultura de tomate în solarii.

TOMATE ÎN SPAȚII PROTEJATE

Viorel a ridicat 10 solarii în ferma lui din Jamu Mare, județul Timiș și intenționează să se mai extindă pe viitor, în funcție de cererea de pe piață. Tomatele reprezintă acum cultura principală, acoperind 3000 mp de spațiu protejat. În solarii mai sunt castraveți și ardei, pe câte 1000 mp. Tânărul producător s-a înscris și în programul ”Tomata”.

La culturile din spațiile protejate se adaugă legumele din câmp: 6 hectare cu usturoi, 1 ha cu vinete și unul cu ceapă.

Viorel Tolea își produce singur răsadurile. A plantat 9.600 de fire de roșii, după ce a făcut o selecție riguroasă a răsadurilor înainte de plantare.

”Am plantat tomate extratimpurii, timpurii și semitimpurii și am păstrat în cultură doar plante viguroase și sănătoase. Producția de tomate este orientată spre obținerea unor fructe care pot fi calibrate la 150-180 grame și pretabile astfel pentru vânzarea în supermarket, dar și am și hibrizi pentru vânzarea la piață și la poarta fermei, care produc fructe de 250-300 de grame!”, îmi spune legumicultorul timișean.

A ales soiurile și hibrizii urmărind trei caracteristici esențiale: rezistența la frig, potențial de producție cât mai ridicat (10 kg/plantă) și rezistența la boli, în special la TSWV (Virusul petelor de bronz la tomate).

TRECEREA SPRE LEGUMICULTURA ECOLOGICĂ

În ceea ce privește aspectul și gustul fructelor, Viorel Mihai Tolea are o opinie clară și tranșantă:

”Aspectul tomatei îl dă hibridul, legumicultorul îi dă gustul! Iar în acest sens, țin să îi mulțumesc lui Paolo Barchetta, un inginer de nota 10 și un consultant foarte bine pregătit, care mi-a dat curajul să fac primii pași spre agricultura ecologică”.

Datorită sfaturilor de specialitate primite și pe care le-a urmat fără abatere, Viorel Tolea a reușit să reducă în procent de 70% chimicalele aplicate în culturi. Obiectivul este să ajungă la ZERO CHIMICALE, ne spune legumicultorul.

Ce s-a schimbat practic în întreținerea culturii? A folosit substanțe omologate pentru agricultura ecologică și îngrășăminte organice păstrând tehnologia, dar a acordat o atenție sporită plantelor, verificând starea lor în fiecare zi. Mai mult, a redus și costurile!

Provocările nu au lipsit și au fost legate în special de evoluția vremii. ”Variațiile mari de temperatură zi – noapte au creat probleme în ceea ce privește dezvoltarea și coacerea fructului și ne-au obligat să facem două tratamente pentru mană, cu produse chimice”.

in ferma lui Viorel Mihai Tolea producator de legume din judetul Timis Viorel Mihai Tolea a făcut primii pași spre legumicultura ecologică. A dat lovitura cu tomatele și investește în procesare!

PRODUCȚIE FOARTE BUNĂ, CALITATE APRECIATĂ DE CONSUMATORI. URMEAZĂ PROCESAREA!

Una peste alta, cultura de tomate a ajuns la maturitate și produce mult și bine, undeva la 5 kilograme/plantă. ”Trebuie să ținem cont de faptul că în solarii nu-i putem oferi climatul optim. Asigurăm undeva la 10% din condițiile necesare plantelor față de o seră performantă”, explică producătorul.

Viorel lucrează doar cu soția sa Oana și apelează, destul de rar, la puțin ajutor din partea unei vecine. În câmp, lucrările sunt mecanizate.

Desfacerea o asigură parțial prin intermediul cooperativei agricole al cărei membru este și care vinde legumele în două lanțuri de supermarketuri.

Parte din producția de tomate ia drumul piețelor locale, din Timișoara și din vecinătatea localității Jamu Mare și ”vindem mult și de-acasă, avem clienții noștri”, spune Viorel Tolea.

Prețul de vânzare este cel al pieței și diferă de la o săptămână la alta.

Dar tânărul fermier nu se plânge, dimpotrivă. Este mândru de culturile sale și mulțumit cu banii pe care îi obține, după ce trage linie. Câștigurile nu reflectă însă munca și eforturile producătorilor. Cu siguranță se poate mai mult și mai bine, ori aici și noi, consumatorii avem un rol determinant, prin alegerile pe care le facem atunci când cumpărăm alimentele pentru coșul zilnic.

”Întotdeauna este loc și de mai bine, dar noi ne declarăm mulțumiți, și asta în condițiile în care subvențiile pentru culturile din solarii sunt nesemnificative. Reușim să fim profitabili și să ne facem și investițiile doar din ceea ce producem” – Viorel Mihai Tolea, legumicultor din Jamu Mare, județul Timiș.

”Până la urmă, sperăm ca și produsele românești obținute prin trudă, cheltuială, în mod cât mai natural, dar și cu multă dragoste să aibă tot mai mare căutare!”, spune și Nicolae Oprea, după ce a vizitat ferma tânărului legumicultor din Jamu Mare. Nicolae Oprea este un vechi susținător și prieten al producătorilor agricoli bănățeni, pe care îi promovează prin intermediul paginii sale de facebook.

Pasul următor și firesc este procesarea. ”Am început construcția halei care va adăposti unitatea de procesare. Vom face toată investiția cu fonduri proprii. În acest fel vom da plusvaloare producțiilor pe care le obținem”, concluzionează tânărul fermier.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →